DAY-MER Festivali’nde HDK konuşuldu
İngiltere’de faaliyet yürüten Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER) geleneksel kültür sanat festivalinde Halkların Demokratik Kongresi (HDK) konuşuldu. HDK Divan Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve HDK Genel Meclis Yürütme Kurulu Üyesi Ender İmrek’in konuşmacı olarak katıldığı pan
Dün Londra Toplum Merkezi’nde yapılan toplantıyı yöneten DAY-MER Başkanı Ahmet Sezgin, festival çalışmalarından kısaca söz ederken, sadece kültür sanat etkinlikleri değil, aynı zamanda politik perspektifi olan bir festival örgütlediklerini belirterek, Türkiye’de umut ve heyecan yaratan HDK çalışmasından kendilerinin de etkilendiğini ve bu yüzden böyle bir paneli festival etkinlikleri çerçevesinde organize ettiklerini söyledi.
‘KALICI BİR BİRLİKTELİK’
Panelin ilk konuşmacısı olan HDK Divan Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, yoğun Türkiye gündemine rağmen Londra’ya geldiklerini belirterek, HDK bileşiminin iyi anlaşılması gerektiğine inandığını söyledi.
“Seçim öncesi bir araya geldik. Fakat bu bitliktelik sadece seçimle sınırlı olmadı ve bunu kalıcı bir birlikteliğe dönüştürdük” diyen Tuncel, yola çıkarken geniş halk yığınlarının katılımını hadeflediklerini belirtti. Çevre sorunundan Kürt sorununa, kadın sorunlarından gençlik sorunlarına, işçi ve emekçilerin sorununa kadar bütün sorunların ele alındığını belirten Tuncel, HDK’nin kuruluş sürecine de değindi. Her tür saldırı ve katliamlar dahil, baskı ve imha politikalarının yoğun yaşandığı dönemde HDK’yi kurduklarına dikkat çeken Tuncel, “Halkın iktidarı için yola çıktık” dedi.
Eylül’de partileşmenin söz konusu olacağını söyleyen Tuncel, yurtdışında da temsilciliklerin açılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi. HDK’nin siyasal gündeme müdahale olarak ortaya çıktığını vurgulayan Tuncel, kapitalist krizle birlikte işçi ve emekçiler üzerinde de saldırıların yoğunlaştığını belirtti.
İş başındaki AKP hükümetinin, Kürtleri ortadan kaldırmayı hedeflediğini, Erdoğan’ın ise bir Osmanlı padişahı gibi hareket ettiğini söyledi. Aslında aynı politikalara sahip olan Esad’ı önce “kardeş” sonra da “katil” ilan ettiğini hatırlatan Tuncel, sadece Kürtlere bu baskı ve zorbalıkları yapmadıklarını ve bir mesajla 305 THY işçisini işten atarak herkese aynı baskıyı ve zorbalığı uyguladığını belirtti .
BDP tabelasına bakmanın bile suç sayıldığı Türkiye’de, Kürtlerin ve Öcalan’ın muhatap olmadığı bir tartışma ile Kürt sorununun çözülemeyeceğini söyleyen Tuncel, “Halklarımıza söz verdik. Halklarımızla yan yana birlikte yaşayacağız” dedi.
‘NERDE BİR İŞÇİ EYLEMİ TÜZEL ORDA’
Bir soru üzerine tekrar söz alan Tuncel, Emek Partisi’nin bir işçi sınıfı partisi olduğunu ve Emek Partisi eski Genel Başkanı ve şimdi İstanbul milletvekili Levent Tüzel için “Nerde bir işçi eylemi Levent Tüzel orda” diyen Tuncel, bir başka soruya yanıt verirken, “Devrim için yola çıktık. Bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Daha sonra söz alan HDK Genel Meclis Yürütme Kurulu üyesi Ender İmrek, Cumhuriyet tarihine kısaca değinerek, sınıfsal, kültürel, dinsel ayrılıkların yarattığı etkileri anlattı. Halkların, işçi ve emekçilerin hep yok sayıldığını, buna bağlı olarak her gün gündemin değiştiğini söyleyen İmrek, AKP’nin yıllardır sorun olarak yaşananları dillendirmeye başladığını ve bundan dolayı da bir kredi kazandığını, fakat daha sonra asıl niyetlerinin ortaya daha açık bir şekilde çıktığını belirtti. AKP’nin sözde “ılımlı” davranmasının ne anlama geldiğini daha önce de defalarca vurgu yaptıklarını ve tek karşı koyuşun ciddi bir birliktelikten geçebileceklrini hatırlattıklarını söyleyen İmrek, sol çevrelerin ve Kürt hareketinin birleşmesi, birlikte hareket etmesi, batı ile Kürt bölgeleri arasında bir bağın kurulması, diyalogların artması bakımından HDK’nin önemli bir görev üstlendiğini belirtti. İmrek, “Tüm acılardan, baskılardan, haksırlıklardan, adalatsizliklerden payını alan her kesimin birleştiği bir hareket” dedi. ‘HDK BİR ALTERNATİF OLDUĞUNU GÖSTERDİ’ HDK’nin bundan sonraki sürecine ve hedeflerine de değinen İmrek, daha önce çeşitli sorunlar karşısında yer yer eylem ve çalışmalarda bir araya gelinmesine rağmen, bir çatı altında birarada, birlikte çalışma yapmayarak ilerleme konusunda tecrübesizliklerin de ortaya çıktığını söyledi. HDK’nin oluşumundan sonra bir umut haline geldiğini ve HDK’nın bir alternatif olduğuna vurgu yapan İmrek, önümüzdeki şeçimlerde ciddi kazanımlarla çıkabileceklerine inandığını söyledi. Yerel yönetim ve yerel meclislerin önemine değinen İmrek, mahalle, köy, ilçe, fabrika birlikleri ve meclislerinin toplumun örgütlenme araçları olacağını da sözlerine ekledi. Bir soru üzerine İmrek, HDK’nın seçimlere girdiği durumda, diğer partilerin seçime katılmayacaklarını söyledi. Kürt sorunu ve işçi sınıfı mücadelesine ilişkin bir soru karşısında da İmrek, “Son Newroz ve 1 Mayıs kutlamalarının, Kürt halkı ve işçi sınıfı mücadelesi arasındaki diyaloğu ortaya koyduğunu belirtti. Yaklaşık bir ay önce başlayan ve bir çok etkinlikle binlerce kişiyi buluşturan DAY-MER 23. Kültür ve Sanat Festivali, Park Şenliğiyle sona erdi. (Londra/EVRENSEL)