12 Haziran 2017 07:09

AİHM ihraç edilen öğretmene 'OHAL Komisyonu'na başvur' dedi

AİHM, kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilen öğretmenin başvurusuna 'OHAL Komisyonu'na başvurun' yanıtı verdi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM), OHAL kapsamındaki 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretmenin başvurusuna ilişkin kararını verdi. Mahkeme, davacı öğretmene OHAL Komisyonunu adres gösterdi. Kararı Evrensel'e değerlendiren Hukukçu Kerem Altıparmak “Bu karar AİHM tarihindeki en kötü kararlardan biridir” dedi.

AİHM, 25 Temmuz 2016’da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016’da, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan Erzurum’da bulunan 1071 Malazgirt ilköğretim Okulu Öğretmeni Gökhan Köksal’ın başvurusunu reddetti. Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararda, Köksal’ın iç hukuk yollarını tüketmediğini iddia ederek, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan OHAL Komisyonunu adres gösterdi. AİHM, bu kararının ardından, Türkiye’den yapılan benzer başvurularda da aynı kararı verebilir!

KARAR VAHİM!

AİHM’nin kararına ilişkin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın görüşlerine başvurduk.  Kararı çok vahim bulduğunu belirten Altıparmak, “Bu karar AİHM tarihindeki en kötü kararlardan biridir” dedi.  

Kerem Altıparmak, AİHM’nin yeni ihraçlar için hükümete açık çek verdiğine de dikkat çekti.

Altıparmak karar için şunları söyledi: “Bundan sonra bütün başvurular OHAL Komisyonuna gidecek. Şu an AİHM, önünde duran devam eden KHK ihraçlarını bu karara uygun bir şekilde, tek yargıç kararıyla seri bir şekilde Türkiye’ye geri gönderir.”

KOMİSYON AİHM’YE BAŞVURULARI ENGELLEMEK İÇİN KURULDU

OHAL Komisyonunun, AİHM’ye başvurunun önüne geçilmek için kurulduğuna vurgu yapan Altıparmak bundan sonra yaşanacak yargı süreci ile ilgili şunları söyledi: “Şu anda mağdur olan bir öğretmen en iyimser süreyle 6-7 yıl içinde iç hukuku tüketemez. Onun üstüne de en az 3-4 yıl AİHM’ye başvuru süresini koyun. En iyi ihtimalle 10 sene sonra AİHM’den karar alır. Yaşıyorsa, emekli olmadıysa ve bu süre içinde KHK uygulaması devam edecek.”

AİHM’nin bu kararıyla hükümete açık çek verdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Altıparmak, “Hükümet bundan sonra istediği kadar kararname çıkartıp, bir yüz bin kişiyi daha atabilir. Türkiye bu kararla Avrupa’ya uyum sağlamadı. Ama bu karara bakarsanız, AİHM Türkiye standartlarına uyum sağlamış gözüküyor” diye konuştu. Altıparmak, yaşanan mağduriyetlere ve insan hakları mücadelesi açısından nasıl bir mücadelenin yürütülmesi gerektiğinin genel olarak konuşulması gerektiğini belirtti.

200 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamuda işten çıkarmalar nedeniyle Türkiye AİHM önünde 30 Nisan 2017 itibariyle hakkında en fazla dava başvurusu olan ülke konumuna geldi.

Son verilere göre; AİHM önünde şu anda Türkiye’ye karşı yaklaşık 25 bin dava başvurusu bulunuyor. Mahkeme kaynakları bunların büyük çoğunluğunu 15 Temmuz sonrası gelen dava dosyalarının oluşturduğunu belirtiyor.

Türkiye’den gelen başvurular AİHM gündemindeki toplam 93 bin 150 dava başvurusunun yüzde 24.7’sini oluşturuyor. Türkiye’yi sırasıyla Ukrayna (19 bin 50 başvuru), Macaristan (9 bin 950), Romanya (9 bin 200), Rusya (7 bin 900) ve İtalya (5 bin 150) izliyor.

Türkiye 2016 yılını 12 bin 600 dava başvurusuyla Ukrayna’nın ardından 2’nci sırada kapatmıştı.

Olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan KHK’ler ile yaklaşık 200 bin kişi, kamu görevinden ihraç edilmişti.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kayserispor’da yeni kaptan Umut Bulut

SONRAKİ HABER

Google Play’de, Android cihazları ele geçiren oyun bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa