Aygün Alüminyum’da beklenen zam yapılmıyor
Aygün Alüminyum işçileri, ücretlerine yapılması gereken 2017 zamlarının hâlâ yapılmamasından dolayı tedirginler.

Aygün Alüminyum işçileri, ücretlerine yapılması gereken 2017 zamlarının hâlâ yapılmamasından dolayı tedirginler. Daha önceki yıllarda da birkaç ay geç açıklanan zamlar bu sene haziran ayı gelmesine rağmen hâlâ yapılmadı.
Geçen ay fabrika müdürünün “Zamların mayıs ayında belirlenmesi için yönetimden haber bekliyoruz” açıklaması yaptığını hatırlatan işçiler, daha sonra fabrika içinde “Zam yapılacak işçiler zaten asgari ücretten fazla alıyorlar. Patron istemezse yapmayabilir” laflarının dolaştığını ve işçiler arasında bir huzursuzluk başladığını belirtti. Verimli şekilde üretim yapamadıklarını söyleyen işçiler, zamların bir an önce açıklanmasını istiyor.
ÜCRET FARKLARI KAYIT DIŞI VERİLİYOR
Açıklanacak zamların ocak ayından itibaren geçerli olduğunu ve farkları alacaklarını söyleyen bir işçi, “Ama bu farklar resmi bordolara yansımıyor. Ücret ve mesai farkları elden kayıt dışı veriliyor. Bundan dolayı hak kaybına uğruyoruz. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” dedi.
İşçiler bu sene zamların hâlâ açıklanmamasını kıdem tazminatının fona devredilme girişimine bağlıyor. Bundan dolayı tedirgin olduklarını ifade eden bir işçi, “Kıdemin elimizden alınma korkusu var. Bu yasa çıkmadan kıdem tazminatını alma hakkı olan işçiler var. Ama zamlar açıklanmadan bunu yapmak istemiyorlar. Çünkü kıdem tazminatını eski ücretten değil yeni yapılacak zamlı ücretten almak istiyorlar. Yoksa büyük kayba uğrayacaklar. Patron ise bu farktan kurtulmak için zammı hâlâ açıklamadı. Tabii zam yapıp yapmayacağı da daha belli değil” diye konuştu.
Alüminyum kasalı cam ile binaların dış cephe giydirme işinin yapıldığı, toplam bin civarında işçinin çalıştığı fabrikada 400 işçi üretim yaparken geri kalan işçiler şantiyelerde çalışıyor. Fabrikada işçiler üzerinde baskıların arttığını belirten işçiler yönetimin işçilerin hiçbir mağduriyetini görmediğini söylüyorlar. Yeni şantiye açıldığında veya işler yoğunlaştığında işçi alımı yapılırken işler biraz azaldığında ise işten çıkışlar başlıyor. Bir işçi “Ya çıkarıyorlar ya da baskıları artırarak işçinin kendisinin bırakmasını sağlıyorlar. Şantiye işlerinin de arttığı dönemlerde sürekli zorunlu mesaiye bırakıldıklarını ve yasal sınırların çok çok üzerinde sürelerle çalıştıklarını belirten işçiler yeri geldiğinde 24 saat bile fabrikada kaldıklarını anlatıyor” dedi. (Çorlu/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et