'KODA yeni bir bakış açısı getirdi'
Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği yaz okulunu katılımcı öğrencilerle konuştuk.
Hasret Gültekin KOZAN
Balıkesir
Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği yaz okulunu katılımcı öğrencilerle konuştuk.
Balıkesir Ören’de DİSK Genel-İş Abdullah Baştürk Tesisleri'nde gerçekleştirilen yaz okulu üçüncü gününü geride bırakırken, 40’ın üzerinde katılımcı ve akademi üyesinin yer aldığı yaz okulu, yoğun tartışmalar ışığında devam ediyor. “Otoriter Zamanlar: Haklar, Özgürlükler ve Türkiye” başlığıyla gerçekleşen yaz okulunda katılımcıların görüşlerini aldık.
İki seminer arası verilen yemek arasında bir masada Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) 1. sınıf öğrencisi 3 öğrenci ile sohbete başlıyoruz. Veysel’e ihraçlardan sonra üniversiteden durumunu soruyorum önce. “Okul 1 Eylül’den sonra resmen boşaltılmış durumda” diye cevaplıyor ve ekliyor: “Darbe girişimi sonrası daha cesaretli bir şekilde ders anlatılıyor. Bazı derslerde özenle seçilen veya seçilmeyen konular, kelimeler, cümleler var. Vasfı olmayan insanlar ders anlatır oldu okulda.”
Bu yüzden “Genç Akademi” adıyla İzmit’te KODA akademisyenleriyle yan yana geldiklerini aktaran Veysel, “İzmit’te kafelerde buluşup sohbet havasında dersler işliyoruz yaklaşık iki aydır. Genç Akademi de önümüzdeki dönem devam edecek yoluna” diyor.
‘ORTAK BİR PAYDADA TOPLANDIK’
Sonra sözü Eslem alıyor. Okuldaki eğitimin Türkiye’nin genel tablosunu gösterdiğini belirten Eslem, “Kendi görüşünü enpoze eden hocalar, tek tip derslerle sorgulama ortamını ortadan kaldırıyor. Alternatif ortamlar aradık, KODA ile karşılaştık. Okuldaki derslerime girmediğim oldu, KODA’ya geldim” diyor.
Esma ise ihraçların üniversitede kalan hocalara da etkide bulunduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Hocalarımızın ders anlatırken kasıldığını fark ediyorum. Burada da yoğun bir program görüyoruz ama bu farklı bir tat veriyor. Bu yaz okulu bizim için büyük bir katkı sağladı, hepimiz ortak bir paydada toplandık.”
‘SÜREÇ AKADEMİYİ DEĞERSİZLEŞTİRDİ’
Adem Özğan ise KOÜ’de Felsefe Bölümünü bitirmiş ve memleketi Van’da yüksek lisans yaparken bu eğitimini yarıda bırakmış bir katılımcı. Yüksek lisansı neden yarıda bıraktığını sorduğumuz Özğan, “Memleketim olan Van’da yüksek lisans yapmak istedim bölümün üzerine ama olmadı. Yüksek lisansı yaparken şunu gördüm: Yapıyorsun ama geleceği yok. Okulumda iki hocam vardı, ikisi de ihraç edildi mesela. Süreç akademiyi değersizleştirdi, gelecek yok” cevabını verdi.
Günlük yaşamımı idame ettirebilmek adına inşaat ve tekstil gibi sektörlerde çalışmak zorunda kaldığını belirten Özğan’a bundan sonra nasıl olur diye sorduğumuzda ise “Umut bizim en büyük gücümüz. Umut olmazsa yaşama imkanımız kalmaz. Biz umuda inanmasaydık bugün bir arada olamazdık. Yaz okulunu umudun başladığı yer olarak değerlendirebiliriz. İhraç edilen hocalarımızın durumu umudu kırdı derken KODA ortaya çıktı, bu umuttur işte” cevabını alıyoruz.
‘YEPYENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRDİ’
KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan Evrim Coşar, KODA’nın örnek oluşturduğunu düşünüyor. KODA’nın yeni bir bakış açısı getirdiğini vurgulayan Coşar, “Burası çok ayrı eğitim dalları, çok ayrı bölümlerden hocaların yan yana geldiği bir ortam. İlk duyduğumda heyecanlanmıştım ama kafamda soru işaretleri vardı. Ama bu kadar hocayı bir arada görmenin tadını çıkarıyorum. KODA bize yepyeni bir bakış açısı getirdi. Hocalarımızdan beslenebildiğim kadar besleniyorum. Örnek oluşturdular, bu güzel bir şey” dedi.
- Evrim Coşar