14 Haziran 2017 07:47

Türfent davası: Tanık skandalına rağmen serbest bırakılmadı

Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent davasında tanıklar, Türfent'i suçlamaya yönelik ifadelerini işkence altında verdiklerini söyledi.

Paylaş

Hakkari Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 13 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in ilk duruşması görüldü. 20 tanığın ifadesine dayanarak tutuklanan Türfent'in davasının ilk duruşmasında dinlenen 13 tanıktan 12'si ifadelerini işkence altında verdiklerini söyledi. Duruşmada savunma yapan Türfent de "Ben gazeteciyim mesleğimin gereğini yaptım. Gazetecilik suç değildir” dedi. Mahkeme tanık ifadelerine rağmen, Nedim Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Ağustos'a ertelendi. 

Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.50’de başlayan duruşmaya Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevide bulunan Nedim Türfent SEGBİS ile bağlandı. Duruşmayı Ben Gazeteciyim İnisiyatifi, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi üyelerinin aralarında olduğu çok gazeteci ile  Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de izledi. 

Savunmasında gözaltına alınırken işkence gördüğünü anlatan Türfent, “Bir güvenlik görevlisi ayağı ile kafama basıp selfie çekti. Yüzleri maskeli polis memurları dipçik ile taciz ettiler. Gördüğüm işkenceye dair darp raporları mevcuttur. Suç duyurusunda bulunmuştum. Burada yine suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.

‘BURADA KONUŞMAM GAZETECİLİĞİ SAVUNMAKTIR’

Örgüt üyeliği suçlamalarını reddeden Türfent, yaptığı işin gazetecilik olduğunu söyledi. Türfent, “Yıllarca gazetecilik yaptım, burada konuşmam gazeteciliği savunmaktır. Aklım almıyor nasıl terör suçu ile suçlanıyorum. Sizin burada hakimlik yapmanız ne kadar meşru ise, benim habercilik yapmam da o kadar doğaldır. Benim burada olmamın sebebi gazetecilik faaliyetleridir, hak ihlallerini Türkiye’ye duyurmuş olmamdır. Haberleri yaptıktan sonra emniyetten arandım, ‘Gelmezsen senin için kötü olur’ şeklinde tehditlerde bulunuldu. Öldürülen insanların fotoğraflarının paylaşıldığı JİTEM isimli Twitter hesabından fotoğrafım yayımlanarak ölümle tehdit edildim. Kaçma şüphesi dile getiriliyor sürekli, bizim de sabit ikametimiz var. Ben ölümle tehdit edildiğim zaman bile kaçmadım” ifadelerini kullandı.

Türfent savunmasını, “Nasıl fırıncı ekmek yapar, doktor ameliyat yaparsa gazeteci de haber yapar. Son sözüm olarak bunu söylemek istiyorum” sözleri ile noktaladı.

Türfent'in savunmasının ardından Avukat Harika Karataş SEGBİS yöntemini eleştirdi ve devam etti: Muazzam bir hukuk garabeti ile karşılaştık dosyada. Siyasi bir dosya olan dava dosyasında hayal gücünden öteye gitmeyen iddia ve suçlamalar var.

TANIKLAR: İFADEMİZİ İŞKENCE ALTINDA VERDİK

Karataş'ın ardından tanık ifadelerine geçildi. Davanın ilk bölümünde dinlenen 5 tanıktan 4'ü Nedim Türfent'i suçlamaya yönelik ifadelerinin işkence ile imzalatıldığını söyledi. Türfent 20 tanığın ifadesine dayanılarak tutuklu bulunuyordu. 

1. tanık Türfent’i önce tanımakta zorlandığını söyledi sonra “Yüksekova'da gazetecilik yapan birine benzetiyorum” dedi.

2. tanık, Nedim'i kesinlikle tanımadığını söyledi: 5 gün gözaltında kaldım ve işkence gördüm, bana işkence altında bazı kağıtlar imzalatıldı. Adliye koridorlarında işkence gördüm, dosyadaki ifade bana ait değil. Zorla imzalatıldı. İmzalamama şansım yoktu.

3. tanık da Nedim Türfent'i tanımadığını söyledi, dosyada yer alan ifadesini kabul etmedi: İfadelerimi işkence altında verdim.

4. tanık da, Nedim Türfent’i tanımadığını söyledi: Ben Nedim Türfent'in sadece gazetede ismini gordüm. Dosyada yer alan ifadem işkence ile imzalatıldı. 3 gün boyunca işkence gördüm. 

5. tanık da Nedim Türfent’i tanımadığını söyledi ve işkence ile ifadesinin imzalatıldığını söyledi, "2 dişim işkencede kerpetenle çekildi" dedi. Aynı tanık, kendisine imzalatılan ifadeyi savcılıkta kabul etmezse diğer dişlerinin de kerpetenle çekmekle tehdit edildiğini söyledi.

6. Tanık da Nedim Türfent’i tanımadığını söyledi. “İfademi baskı ve şiddet altında okumadan imzaladım" dedi. 

7. tanık Nedim Türfent’i tanımadığını söyleyerek, “Kafana sıkarım diyerek İfademi imzalattılar" dedi. Aynı tanık baskı ve tehditle imzalatılan ifade için "Namusum ve şerefim üzerine böyle bir ifade vermedim" dedi.

8. tanık da Nedim Türfent'i tanımadığını söyleyerek önceki ifadesini kabul etmedi: Dayak yedim, hakarete uğradım

9. tanık da, Nedim Türfent'i tanımadığını söyledi.

10. tanık Kürtçe olarak, “İfademi yaralı halde ve işkence altında verdim. Polisler, 'Bu ifadeleri kabul etmezsen ‘Kafana sıkarız' dedi. Nedim Türfent'ten özür diliyorum. Hakkını helal etsin. “

11. tanık, “İfade ve teşhis tutanaklarını zorla imzaladım. Gözaltında işkenceye maruz kaldım. Sanığı tanımıyorum” dedi.

12. tanık Kürtçe ifade verdi:  Soruşturma aşamasında ifadeleri zorla imzaladım. Ölümle tehdit edildim. Okuma yazmam yoktur.

13. tanık da “İfade tutanağını başım masaya vurularak imzaladım. İçeriğinin ne olduğunu imzalarken ve sonrasında bilmiyordum” diye konuştu.

Savcı mütaalasında Nedim Türfent'in tutukluluk halinin devamını talep etti. 

Mahkeme de tanık ifadelerine rağmen, Nedim Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Ağustos 14:00'te görülecek. 

13 AYDIR TUTUKLU

Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı, 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığındaki ifade işlemlerinin ardından, “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen 23 sayfalık iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterildi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi.

İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi.  İddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “örgüte yardım ettiğini” öne sürdü.

GAZETECİLİKTEN ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ ÇIKARDILAR

Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.

İddianamede, Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. Savcı, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK, ihraç edilenlerle dayanışma gecesi düzenliyor

SONRAKİ HABER

Gülmen, Özakça ve Saçılık için kısa film: Söz uçar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa