14 Haziran 2017 12:58

AB, mülteciler nedeniyle üç ülkeye yasal işlem başlattı

AB, Avrupa'ya gelen mülteci yükünün paylaşılması kararına uymayan üç ülke hakkında işlem başlattı.

Paylaş

Avrupa’ya gelen mültecilerin birçoğu ilk olarak Yunanistan ve İtalya’da karaya ayak basıyor. AB, bu yükün paylaşılması yönünde karar aldı. Ancak bazı üyelerin buna yanaşmaması nedeniyle Komisyon, üç ülke hakkında işlem başlattı. 

MACARİSTAN, POLONYA VE ÇEKYA

DW Türkçe’nin haberine göre Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, mültecilerin Birlik içinde dağılımı konusunda üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmedikleri gerekçesiyle Macaristan, Polonya ve Çekya hakkında “ihlal prosedürü” başlatmaya karar verdi. AB Komisyonunun İç İşlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, bu prosedürün sonunda Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanında dava açılabileceğini ve ülkelerin para cezasına çarptırılabileceğini kaydetti.

Avrupa Konseyi, Eylül 2015’te aldığı iki kararla, İtalya ve Yunanistan’da kalmış 160 bin mültecinin iki yıl zarfında diğer AB ülkeleri arasında paylaşılmasına dönük bir planı kabul etmiş ancak geçen süreye rağmen sadece 20 bin 869 kişi başka ülkelere yerleştirilebilmişti.

Macaristan ve Slovakya bu yükümlülüğe karşı Avrupa Adalet Divanında dava açmıştı.

KARARIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI VAR

2015’te alınan kararın hukuki bağlayıcılığı olduğunu hatırlatan AB Komisyonu üyesi Avramopulos, Macaristan, Polonya ve Çekya’nın bir yıldan uzun bir süredir bu yönde hiçbir adım atmadığını söyledi. Avramopulos, sonbaharda verilmesi beklenen kararda Brüksel’e hak verileceğinden emin olduğunu söyledi.

AB Komisyonu kararına en sert tepki ise Macaristan’dan geldi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, bu adımı bir “şantaj ve Avrupa’ya yakışmayan bir tavır” olarak gördüklerini bildirdi ve Macar hükümetinin buna “Boyun eğmeyeceğini” söyledi. Szijjarto AB Komisyonunun, üye ülkelerin kendi sınırları içinde kiminle yaşamak isteyip istemediğine karar verme hakkını elinden alamayacağını ileri sürdü.

Çekya Başbakanı Bohuslav Sobotka da, karara rağmen ülkesinin yeni mülteci kabul etmeyeceğini belirtti. Polonya’dan ise “Komisyon’un kararı, bizi mülteci politikalarında gerekli siyasi uzlaşmaya varmaktan uzaklaştırabilir” açıklaması geldi.

ROMA: DAHA FAZLA MÜLTECİ GÖNDERMEYİN

Öte yandan Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi, İtalya hükümetinden kente daha fazla göçmen göndermemesini talep etti. Mülteci karşıtı olmakla eleştirilen Beş Yıldız Hareketi Üyesi Virginia Raggi, daha fazla göçmenin kentteki toplumsal gerilimi artıracağını savundu.
Raggi, “Daha fazla toplumsal gerilimi kaldıramayız” dedi. 

İtalya’ya 2014’ten beri 500 binden fazla göçmen botlarla geldi. Bu göçmenlerin 200 bini ülke çapındaki evlere yerleştirilirken bir 20 bini de diğer Avrupa Birliği ülkelerine gönderildi.

İtalya bu yıl da ülkeye 250 bin yeni göçmen gelmesini bekliyor. Geçen yıl bu sayı 180 bindi. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Enis Berberoğlu: Bunu yaratanlar utansın

SONRAKİ HABER

Almanya ve Fransa: İngiltere AB’de kalabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa