İranlı kadınlardan başörtüsü zorunluluğuna karşı kampanya
İran'da başörtüsü takma zorunluluğu getiren yasaya karşı çıkan kadınlar, #whitewednesdays (beyaz çarşamba) etiketiyle kampanya başlattı.
İranlı kadınlar, başörtüsü zorunluluğu getiren yasaya karşı sosyal medya üzerinden kampanya başlattı. Yasayı protesto eden kadınlar #whitewednesdays (beyaz çarşamba) etiketiyle beyaz eşarplı veya beyaz kıyafetli fotoğraflarını paylaşıyor.
BBC News'ten Nassim Hatam'ın haberine göre kampanya fikiri, kıyafet zorunluluğuna karşı My Stealthy Freedom (Benim Sinsi Özgürlüğüm) hareketini kuran Masih Alinejad'dan çıktı. Alinejad, ABD'de yaşıyor ve tutuklanma ithimali nedeniyle 2009'da ayrıldığı İran'a geri dönemiyor.
GÖNDERİLEN VİDEOLARIN SAYISI 200'Ü AŞTI
My Stealthy Freedom kampanyasına son üç yılda 3 binden fazla başı açık kadın fotoğrafı ve videosu gönderildi. İnternet sitesi, genellikle faaliyetlerini gizli yürüttü. #beyazçarşamba kampanyası ise beşinci haftasına girdi. Alinejad'a ilk iki haftada gönderilen videoların sayısı da 200'ü aştı.
Video gönderen bir kadın, "Bu kampanyaya tesadüfen denk geldim. Size kendi hapsolmuşluğumdan bahsetmek istiyorum. 7 yaşımdan bu yana bana başörtüsünü dayatıyorlar" diyor.
Alinejad ise protestoculardan biriyle yaşadığı bir diyaloğu şöyle anlatıyor:
"Katılımcı bir kadına güvenliğiyle ilgili kaygı duyduğumu söyledim. O da, son 38 yılda İranlı kadınların yaşadığı bu baskı altında yaşamaktansa işini kaybetmeyi göze alabileceğini söyledi."
Alinejad katılımcıların çoğunun İran'dan olduğunu ancak Suudi Arabistan, Avrupa ve ABD'den de paylaşımlar yapıldığını belirtiyor.
MAŞREGH HABER AJANSI: MASİH, ÖLECEKSİN
- Masih Alinejad
İran'daki rejim savunucuları ise kampanyaya tepki ve tehdit kusuyor. İran haber ajansı Tasnim, kocasıyla çekilmiş bir fotoğrafını paylaştığı Alinejad için "fahişe" dedi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu'yla bağlantılı olduğu söylenen Maşregh haber ajansı ise Alinejad'ın siyah çarşaflı annesi ve babasıyla çekilen fotoğrafını paylaşıp "Masih, öleceksin" yazdı.
Alinejad ise tepkilere rağmen kadınların özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğini söylüyor.
Ayetullah Humeyni'nin ülkenin başına gelmesiyle birlikte ülkedeki kadınlar, İslam'a uygun şekilde başlarını örtmeye, makyaj yapmamaya, diz boyunda mantolar giymeye zorlanmış, yaklaşık 100 bin kadın ve erkek, 1979 yılında yasaya karşı gösteriler için sokağa çıkmıştı.
Kampanyaya hakkında daha fazla bilgi almak için My Stealthy Freedom (Benim Sinsi Özgürlüğüm) hareketinin Facebook adresine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)
Kaynak: BBC News