Çocuk koğuşu yangını davası: 'Sürekli dayak yiyorduk'
Cezaevi yangını davasına konuşan sanık çocuk: “Sürekli dayak yiyorduk”
Volkan PEKAL
Adana
Adana Kürkçüler Cezaevi çocuk koğuşunda çıkan ve üç çocuğun ölümüne neden olan yangınla ilgili davanın ilk duruşması Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Kasten öldürme iddiası ile hakkında 93 yıla kadar hapis cezası istenen 13 yaşındaki R.K. Sincan Cezaevi’nden SEGBİS sistemi ile bağlanarak ifade verdi.
İntihar anlamına gelebilecek, kendilerini yangın çıkarmaya iten koşulları anlatan R.K., “rehabilitasyon koğuşu” denen ve hücre benzeri, havalandırması olmayan koğuştan kurtulmak için yangın çıkardıklarını ancak buna kendisinden büyük olan diğer çocukların karar verdiğini, kendisine baskı yaptıklarını, kendisinin de yaşı küçük olduğu için ve onlardan korktuğu için ses çıkaramadığını anlattı. R.K. hakimin sorması üzerine gardiyanları, kendilerine “Şikayet ederseniz sizi döveriz” dedikleri için şikayet edemediklerini söyledi.
Her gün gardiyanlardan dayak yediklerini anlatan R.K. başka bir koğuşa ya da cezaevine gitmek için bu eylemin başladığını söyledi. Daha önce bahsedilen yeşil renkli çakmakla yangının çıkarıldığı yönündeki ifadesini değiştiren R.K. florasan lambasının ısısı ile kağıdı yakarak yangının çıkarıldığını söyledi. SEGBİS sistemi ile sağlıklı iletişim kurulamadığı için mahkeme R.K.’nin sonraki duruşmada mahkemeye getirilmesine karar verildi.
'GECE GÜNDÜZ DAYAK YEMEK NEDİR' BİLİR MİSİN?
Ferhat Kaya’nın annesi oğlu ile bir hafta önce görüşte konuştuğunu ağlayarak anlattı. Oğlunun kendisine sürekli dayak yediğini anlattığını ifade eden anne, “Yumruğunu sıktı. Ağlayarak dedi ki ‘gece gündüz dayak yemenin ne demek olduğunu bilir misin, beni anlayabilir misin? Gidin hakimle, savcıyla konuşun, beni burdan kurtarın’ dedi. Biz şikayet etmek istedik. BİMER’e şikayet etmeye çalıştık yapamadık” dedi. Duruşma 9 Ağustos tarihine ertelendi.
İDARENİN SORUMLULUĞU TARTIŞILMALI
Duruşmada 6 gardiyan ifade verdi. Gardiyanlar ifadelerinde yangının ısısından etkilenen kapının genleştiğini ve açtıklarını anlattı. Adana Barosu’nun müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edildi. Duruşmanın ardından gazetemize konuşan Av. Tugay Bek, kapıların zor açılmış olmasının kapıların yangına uygun yapılmadığını gösterdiğini belirterek meseleyi sanık çocuğun yapıp yapmadığı üzerinde durmak yerine idarenin sorumluluğunun tartışılmasının gerekli olduğunu söyledi. Diğer koğuşlarda yaramazlık yaptıkları gerekçesi ile cezalandırmak için çocukların rehabilitasyon odası denilen, havalandırması olmayan bir odada tutulduklarını ifade eden Bek, rehabilitasyon odası bir cezalandırma odası. Cumhuriyet savcısı şunu araştırmalıydı ‘Peki ne olmuş cezaevinde bu çocukların kurtulmak istediği? Başka bir cezaevinden farklı ne tür bir muamele uygulanmaktaymış? Bu araştırılmamış” dedi.