Maçka’daki nöbetin talebi net: Herkes için adalet
İstanbul Maçka Parkı'nda başlatılan Adalet Nöbeti 3. gününde. 'Herkes için adalet' talebiyle yüzlerce yurttaşın katılımıyla sürdü.
Cansu PİŞKİN
İstanbul
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından İstanbul Maçka Parkı’nda başlatılan Adalet Nöbeti, üçüncü gününde de coşkulu bir kalabalığın katılımıyla devam etti. “Adalet” pankartlarının asıldığı alanda toplanan yurttaşlar çalınan müzikler eşliğinde halay çekip “adalet” sloganları attı. Her yaş grubundan katılımın sağlandığı nöbetteki yurttaşların tek talebi ise “herkes için adalet.”
‘SIRANIN CHP’YE GELECEĞİ BELLİYDİ’
Nöbetin tutulduğu Maçka Parkı’nda yurttaşlarla konuşarak taleplerini sorduk. İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, Türkiye’de adalet kavramının tamamen ortadan kalkmış olduğunu söyleyerek şöyle dedi “Bugün burada olmamın sebebi adalet arayışına destek olmak. Geçmişte HDP milletvekillerinin tutuklanması sıranın CHP’ye de geleceğini gösteriyordu. Bugün gazetecilerin, milletvekillerinin tutuklu olması Türkiye’deki demokrasi koşullarının ortadan kalkmasından kaynaklanıyor. Türkiye’ye demokrasi ve adalet gelinceye kadar da nöbete devam edeceğiz.”
‘TÜRKİYE’DE HİÇBİR KURUMA GÜVEN KALMADI’
Emekli Öğretmen Menekşe Hanım da adalet için nöbette olduklarının altını çizerek “Bütün tutuklu gazeteciler, milletvekilleri, açlık grevinde olanlar için geldik. Adalet istiyoruz” dedi.
Şişli Hayır Meclisleri Üyesi Nehir Sevim de neden nöbette olduğunu şöyle ifade etti: “Herkes için adalet talebiyle buradayız. Ülkede artık herhangi bir kuruma hiçbir güven kalmamış durumda.”
‘DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN MÜCADELESİNE DÖNÜŞMELİ’
Konuşmak için yanına yaklaştığımız herkesin söylediğini, Mehmet Çiftçi bir kez daha tekrarladı: “Türkiye’de büyük adaletsizlikler söz konusu. Adalet tümden rafa kaldırılmış durumda. Tek adam OHAL rejimiyle ülkeyi yönetiyor keyfi bir yönetim söz konusu. Hak adalet yok. Adalet arayışını desteklemek için buradayım. Adalet, özgürlük ve demokrasi istiyorum.” Çiftçi, “Dileğim bu eylemin sönümlenmemesi. Kitlelerin coşkusunun sabit tutulması lazım. Bunun için nöbet CHP organizasyonundan çıkmalı. Adalet nöbeti, bütün demokrasi güçlerinin içinde yer aldığı bir mücadeleye dönüşmeli”
‘DEMOKRASİ ÖDÜL DEĞİL YAŞAMIN KENDİSİ’
Mehmet Çiftçi’nin ardından kardeşi Hayriye Çiftçi ise, adaletin olmadığı toplumlarda suç oranlarının yükseldiğine dikkat çekerek şunları aktardı: “Türkiye’de ölümler, özellikle çocuk ve kadın cinayetleri arttı. Demokrasinin ve adaletin olduğu ülkelerde minimum seviyeye iner bu tür olaylar. Bu halk artık ayaklanmalı ve hak ettiği yerde olmalı. Demokrasi bir ödül değil yaşamın ta kendisi. Halbuki siyasi iktidar demokrasiyi bir ödül gibi görüyor ve üstü kapalı halkını tehdit ediyor. Bu adalet arayışını fraksiyonlara bölmemek lazım. Özgürlükçü demokrasinin olduğu bağımsız bir fikrin, mücadelenin yolu açılmalı. Bu da toplumun gelişmesinden geçiyor.”