‘DBP’de yeni dönem başlayacak’
DBP’nin Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, 9 Temmuz'daki kongreye dair açıklamalarda bulundu.
9 Temmuz’da kongreye gidecek olan DBP’nin Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, kongre öncesi açıklamada bulundu. DBP’nin yeni bir döneme girdiğini belirten Arslan yeni dönemin ipuçlarını da aktardı. Arslan, “DBP, siyasi akademik rolünü oynayarak, demokratik siyaset alanına öncülük edecektir. DBP daha güçlü bir bakış açısıyla topluma öncülük edecek siyasetçiler yetiştirecek. Kongremizi bu iddiayla yapacağız” dedi.
‘10 BİN KÜRT SİYASETÇİ TUTUKLANDI’
Kürt siyasi hareketinin siyaset yürüttüğü Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 11 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirdiği 3. Olağan Kongresi’nde yürütülen tartışmalar sonucunda değiştirilen tüzük ve program kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile yola devam etmişti. 2014 yılından bu yana yerel yönetimler ve siyaset akademisi kapsamında çalışmalarını sürdüren DBP, bölgede katıldığı yerel seçimlerde 106 belediye kazandı. Bölgede aktif bir şekilde siyaset yürüten DBP, başlayan çatışmalı ortam ile birlikte baskıların hedefi oldu. Son iki yıllık çatışmalı süreç içerisinde binlerce üye ve yöneticisinin tutuklandığı DBP, çalışılamaz hale getirildi. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile 86 belediyesine kayyım atanan DBP’nin 90’a yakın belediye eş başkanı tutuklu. Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) üyeleri, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte yaklaşık 10 bin siyasetçi tutuklu.
‘SİYASET AKADEMİSİYLE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’
DBP, tüm baskı ve tutuklamalara rağmen 9 Temmuz’da 4. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirecek. DBP’nin Eş Genel Başkan Yardımcı Mehmet Arslan, gidilen kongre sürecini ve yeni dönem stratejisini değerlendirdi. Arslan, yeni dönemde DBP’nin siyasette aktif olarak görünmeyeceğini aktararak, Türkiye siyasetinde tıkanıklığı aşacak perspektifleri oluşturacak ve demokratik siyasete öncülük edecek kadrolar ile görev ve sorumluluğuna sahip olacağını söyledi. Toplumun demokrasi mücadelesinde taleplerini karşılamak çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Arslan, şu değerlendirmede bulundu: “Kürtlerin 40 yıldır ne istediğini, taleplerinin ve statü mücadelelerinin karşılık bulabilmesi için, akademik faaliyetler yürüteceğiz. Topluma öncülük misyonu ile yürüyeceğiz. Siyasetin tıkanıklığı siyasetçilerden kaynaklanıyor. Demokratik siyaset alanının, demokrasi ve barışı özümseyen ilkeler ile kadroların yetiştirilmesi için görevimizi yerine getireceğiz. Yerel yönetimler ve siyaset akademisi noktasında örgütleyerek çalışmaları sürdüreceğiz.”
DBP’nin kadrolarının tutuklanmasından kaynaklı akademik çalışmalar yürüteceklerini ve bunun “geri çekilme” olmadığının altını çizen Arslan, “DBP, tam da siyaset alanını daraltan zihniyete karşı, siyasi akademik rolünü oynayarak, demokratik siyaset alanına öncülük edecek görev ve sorumluluğunu yerine getirecek. DBP’nin sürece güçlenerek gireceğini, yaşanan yetersizlikleri aşarak, daha güçlü bir bakış açısı ile topluma öncülük edecek siyasetçiler yetiştirecek. Kongremizi bu iddiayla yapacağız. Kürtlerin yürüttüğü statü, demokrasi ve barış mücadelesi oldukça, siyaseten görevimiz bitmeyecektir” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHABER)