Joker eleman: Hemşireler
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümü öğrencileriyle staj sorunları hakkında sohbet ettik.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümü öğrencileriyle staj sorunları hakkında sohbet ettik.
Stajdaki çalışma koşullarınız hakkında ne düşünüyorsunuz?
Stajdaki çalışma şartlarımız ciddi anlamda zor geçiyor. Çalışma şartları ağır. hemşireler joker eleman modundalar ve çok fonksiyonlu çalışıyorlar. Hastanın bakımı, losyonu, iğnesi, kontrolü, altının değişmesi, dosya ve evraklar gibi bir çok görev oluyor ve hemşire bunları kaldıramıyor. Hastanın her bakımını hemşire yapıyor. Hemşireler de mecburen stajyerlere yükleniyor.
Belli bir alan yok mu?
Evet hemşirelikte belli bir alan var ama yok gibi.Çünkü gittiğin hastanede ne eksikse onu yapıyorsun. Zaten hemşireliğin statü olarak şöyle sıkıntısı var, meslek olarak görülmüyor.Yardımcı Sağlık Personeli olarak geçiyor ve bu sebeple çok kapsamlı bir iş yükü oluyor. Hemşirelerin stajyerlerin başında durması gerekiyor ama hastalara yetişemezken bize hiç yetişemiyorlar. Bu yüzden yeterli deneyim ve denetim alamıyoruz. Bununda hastalara çok büyük etkisi oluyor. Sağlık sektörü hataları diğer sektörler gibi de değil bir hata bir çok sıkıntı doğuruyor. Her yıl stajyer ve hemşire hatalarıyla binlerce insan ölüyor ya da sakat kalıyor bu ülkede.
“ÜCRET ALMIYORUZ”
Peki yeterli deneyim sağlayabiliyor musunuz stajda?
Hastanelerin küçük ve yetersiz olması verimsizliğe neden oluyor. Ben mesela hâlâ doğuma girmedim ve mezun oluyorum. Hiç iğne yapmayan stajyer var. Stajyer çok, hastane küçük.
Peki stajyer ücretleri nasıl?
Ücret almıyoruz. Aslında yasalara göre verilmesi gerekiyor. Dava açıp geriye dönük ücret alanlar var ama bu çok zor. Bir de bizde bir stajını eğitim ve araştırma hastanesinden almak zorundasın. Öyle bir koşul koymuşlar. Bandırma’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi yok. Mecburen eğitim araştırma hastanesi olan bir yere gidiyorsun. Seni stajyer olarak almaları için para talep etmemek zorunda kalıyorsun. Yol ve yemek paranı kimse karşılamıyor.
“BİZİM PAYIMIZA DÜŞEN İŞSİZLİK İHTİMALİ”
Staj bittiğinde nasıl oluyor? Gelecek için kaygılarınız var mı?
Tabii ki kaygılarımız oluyor. Hemşirelik meslek statüsünde sayılmadığından ciddi hiyerarşi oluyor. Hemşireler normalde doktorlarla bir ekiptir. Ama doktor yardımcısı olduğumuz için eziliyoruz. Eskiden baş hemşire vardı, şimdi onun yerine yardımcı sağlık personeli müdürü oldu. Bu işletme-iktisat mezunu hiç sağlıktan anlamayan biri oluyor. Bu da seni geri plana atıyor. Şimdi yardımcı hemşire diye bir şey çıkardılar. Lise mezunu birini atıyor daha az para veriyor ve daha çok personel alıyor.Yani aynı paraya hemen hemen 2 katı personel oluyor. Bu da hemşireleri geri plana atıyor ve işsiz kalıyoruz. O zaman niye üniversite okuyorum?
Peki nasıl bir çözüm olmalı?
Sorunun köküne inilmeli. Çünkü hepsi birbiriyle bağlantılı durumda. Hastanelerin daha gelişmiş, iş dağılımının daha tutarlı, düzenli olması tabii ki stajyerleri bi nebze etkiler. Ama genel tabloya bakıp eğitim sisteminin düzenlenmesi gerekiyor.