İşten atılan işçiler: Hatadan geri dön sendikayı tanı
Darbe girişiminin ardından devletin el koyduğu Orkide Yağ’da işten atılan işçiler kayyıma çağrı yaptı.
Metehan UD
İzmir
15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet tarafından el konulan ve kayyım atanan Küçükbay Şirketler Grubuna bağlı Bornova’da kurulu bulunan Orkide Çiçek Yağı fabrikasında çalışan işçiler, iş güvencesi, çalışma şartlarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi için sendikalaşma sürecine girdi. İşçiler, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nı tercih ettiler ancak farklı iş kolunda gözüküyor olmaları sendikalaşma sürecini uzattı. İş koluna itirazın yakın zamanda çözülmesi beklenirken sendika ile masaya oturmak istemeyen kayyım bir kez daha işçi kıyımı başlattı.
Daha önce de iki kez sendikaya üye olan işçileri ekonomik gerekçeler öne sürerek işten çıkaran ve aynı zamanda İzmir Defterdarı olan kayyım Tamer Utkucu, işçilerin direnişi ve sendikanın devreye girmesi ile geri adım atmıştı ancak 12 Haziran günü tekrar sendikalı işçileri çıkarmaya başladı. Toplamda 20 işçi işten çıkarılırken, çıkarılanların bir kısmı 3. kez işten atılmış oldu. Fabrika önünde bir kez daha direnişe başlayan işçiler kayyımdan kararını geri almasını ve sendikal haklara saygı duymasını istedi.
‘KAYYIM: KANDIRILDIM’
3. kez işten çıkarılan işçilerden olan Emre Kılıç, örgütlenme sürecinde ön planda olduğu için işten çıkarıldığını belirterek, “Daha önce de direnerek hakkımızı aldık, yine alacağız. İşe tekrar alındıktan sonra kayyımla yapılan toplantıda kayyım ‘Kandırıldım. Bize ‘kendileri işten çıkmak istiyor’ denildi’ dedi. Bu ayın 29’unda iş kolu tespit davamız vardı. Sürecin sonuna geldiklerini bildiği için bizi 3. kez kapının önüne koydular” dedi.
‘DEVLET KAZANSIN AMA BİZ DE KAZANALIM’
Kayyımı hatadan dönmeye çağıran Kılıç şunları söyledi: “Bakmakla yükümlü olduğum 5 aylık bebeğim var ve ben işsiz bırakıldım. Evde benden mama bekliyor ama ben ona mama götüremiyorum. Artık eşime beni işten çıkardılar diyemiyorum ama bu utanç bana ait değil, işverenindir. Devlet artık buna el atsın. Verdikleri sözleri tutsunlar. Emeğimizin hakkını versinler. Devletimiz kazansın ama biz de kazanmak istiyoruz. Benim şu an içeride boşluğum doldurulamıyor. Mesai yapmak zorunda kalıyor. İçerideki tankların hepsi yağ dolu. Bu süreçte bilerek işlemiyorlar yalanları ortaya çıkmasın diye. İşbaşı yapana kadar buradayız.”
‘4. KEZ İŞ BAŞI YAPACAĞIZ’
Yine işten çıkarılan işçilerden Serkan Yaman da on yıldır fabrikada sevkıyat operatörü olarak çalışıyor. Ocak ayından bu yana 3. kez işten çıkarıldığını ifade eden Yaman “Fabrikada bir kez bile hakkımda tutulmuş tutanak yok ama ona rağmen bir kez daha işten çıkardılar. Fabrikadaki hukuksuzluklara boyun eğmemek, emeğimizi geri almak için sendikalı olduk. Kayyıma 3. kez yaptığı hatadan geri dönmesini ve işçinin yanında yer almasını istiyoruz. İşveren gibi davranmamalı. Bundan sonra içeriye girene kadar mücadeleye devam edeceğiz ve içerideki örgütlenmemizi de sürdüreceğiz. İçerideki arkadaşlar yapılanları gördüler” dedi.
‘20 SENEDİR ASGARİ ÜCRET ALIYORUM’
Mahmut Özsert: 20 seneden beri buradayım ve 20 seneden beri aldığım aylık asgari ücret. Burada işçilerin haklarını yiyorlar, mesailerimizi kesiyorlar. Ne doğru düzgün bir servimiz var ne de bir sosyal hakkımız. İşçiye değer verilmiyor. Kayyım, FETÖ’den tutuklu eski işverenin yöneticileri ile birlikte bizim sendika hakkımızı vermiyor. Ben sosyal haklarımı aramak için sendikalı oldum. Ekonomik gerekçe bahane. Asıl amaçları sendikal örgütlülüğü kaldırmak. İçeride işler iyiydi. Buradaki insanlara yazık günah değil mi?
‘GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIYORDUK’
Ayşe Erol: Margarin dolum bölümünde 1 yıldır çalışıyordum. Sendikaya üye olduğumuz için çıkarıldık. Bize sahip çıkan olmadı. Biz ne kadar mesaiye kaldıysak da çok çalıştıysak da verdiğimiz emeğin karşılığını alamadık hiçbir zaman. Biz de sendikaya üye olmaya karar verdik. Sendikamızın da her zaman arkasındayız. Günde 12 saat çalışıyorduk. Bize ‘iş yok’ diyorlardı ama sürekli mesai yapıyorduk. Ama işten çıkarırken hep sendikalıları çıkardılar. Hakkımızı hiçbir zaman helal etmiyoruz. Benim babam da burada çalışıyordu onu da çıkardılar.