Sığınmacı çocuklar için psikolojik destek
Türkiye Milli Pediatri Derneği, sığınmacı çocuklar için 'Her Şey Sevgi İle Başlar' adlı sosyal sorumluluk projesiyle psikolojik destek sağlayacak.
Bu yıl 60'ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye Milli Pediatri Derneği, uzun süredir kol kanat gerdiği mülteci çocukları, bu kez de "Her Şey Sevgi İle Başlar" adlı sosyal sorumluluk projesiyle kucaklıyor. Kerem Hasanoğlu öncülüğünde başlatılan projeye sanat ve spor dünyasının önemli isimleri de destek vererek mülteci çocuklar için harekete geçti.
Türkiye Milli Pediatri Derneği'nin "Her Şey Sevgi İle Başlar" projesinin amacını ve yol haritasını şimdiye kadar gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası başarılı projelerle tanınan Dernek Genel Koordinatörü Kerem Hasanoğlu anlattı.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 49'U DEPRESYONLA MÜCADELE EDİYOR
Hasanoğlu, şunları söyledi: "Durumu daha iyi özetleyebilmek, anlayabilmek için araştırmalara bakmak lazım. Ülkemize sığınan her dört mülteci çocuktan üçü, ailesinden birini savaşta kaybetti. Üç çocuktan birinin fiziksel şiddete uğradığı tespit edildi. Üç çocuktan ikisi, ailesinden bir yakının fiziksel şiddete maruz kaldığını kendi gözleriyle gördü. Çocukların yüzde 35'i travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Yüzde 49'u depresyonla mücadele ediyor. Dolayısıyla derneğimiz çocuklarda travmatik stres belirtilerinin, depresyon gibi klinik tabloların ya da sosyal problemlerin kronik hale gelmemesi için onların neler yaşadıklarına dikkat çekmek istiyor. Çünkü bu çocukların güvene, sevgi dolu bir ortama ihtiyaçları var. Onların desteklenmesi, tedavi edilmesi ve en önemlisi dinlenmesi, kendilerine anlayış gösterilmesi gerekiyor. İşte bu yüzden hayata geçirdiğimiz "Her Şey Sevgi İle Başlar" projesinin ilk amacı herkesin bu çocukları anlamasını sağlamak. Eğer bu empatiyi sağlayabilirsek ardından yaralarının sevgiyle sarılması gerekiyor. Biz, dernek olarak mülteci çocukların yaşadıkları psikolojik travmaları atlatmaları, onları eğitim hayatlarında diğer öğrenciler tarafından dostça karşılanarak, kaynaşmaları için kolları sıvadık. Bu amaçla toplumsal bir bilinç ve farkındalık yaratarak kanayan bir yaraya dikkat çekmek istiyoruz. Savaş mağduru mülteci çocukların yaşadıkları psikolojik travmaları atlatmaları için toplumda farkındalık oluşturarak Türk misafirperverliğiyle kucaklanmalarını sağlayıp kaynaştırmayı hedefliyoruz." (İstanbul/DHA)