20 Haziran 2017 00:54

OSTİM işçileri: Hükümet tüm ipleri patronlara vermek istiyor

Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkan OSTİM işçileri 'Hükümet bütün ipleri patronlara vermek istiyor' diyor.

Paylaş

Erdal Eren ATAMAN
Ankara

Kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmaları sürüyor. İktidar kıdem tazminatının fona devredilmesinin en çok sanayi sitelerinde, küçük işyerlerinde çalışan işçilerin yararına olacağını savunuyor. Peki buralarda çalışan işçiler fonu nasıl değerlendiriyor? Emek Partisi’nin çağrısıyla yapılan toplantıda buluşan OSTİM işçileri, hükümetin ne yapmak istediğini, tazminat hakkı için nasıl bir mücadele verilmesi gerektiğini tartıştı. 

Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık’ın da katıldığı toplantıya OSTİM’in farklı atölyelerinden işçiler katıldı. Kıdem tazminatının tarihinin anlatılmasıyla başlayan etkinlik, fonun ne getirip götüreceğinin konuşulmasıyla devam etti. 

‘ATÖLYELERİ TEK TEK GEZİP ANLATALIM’

Genç bir atölye işçisi, “Günümüzdeki kıdem tazminatı yasası da iç açıcı değildir ancak işçinin ders niteliğindeki mücadeleleri ve örgütlü tavrı ile kazanılan haklarımızın gasbına bir yenisinin eklenmesini izleyecek değiliz. Öncelikle çıkartılmaya çalışılan bu yasa iş güvenliği hakkımızı yok edip tüm ipleri patronun eline veriyor. Kıdem tazminatı hakkının 1 yıldan 10-15 yıla çıkarılması ve bunun da yükümlüğünün patrondan alınıp hazineye bırakılması büyük bir oyun. Geleceğimizi karartmak isteyenlere karşı OSTİM işçileri birlikte çalışmalı, atölyeleri tek tek gezip tüm işçilere yasanın iç yüzünü anlatmalı, onları da buna karşı ses çıkarmaya çağırmalıyız” dedi. 

SANAYİ SİTELERİNDE DE HAKKIIMZ GASBEDİLECEK

Bir metal işçisi AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne işçinin yararına bir yasa çıkarmadığı ve tüm imkanlarını patronlar için seferber ettiğini söyledi. Hükümetin 16 Nisan referandumu öncesi patrona kıdem tazminatını kastederek ‘sizi yükten kurtaracağız’ dediğini hatırlatan işçi, “Durum böyleyken, fonun yandaş basında yazdığı gibi işçi yararına bir şekilde çıkacağını beklemek ahmaklık olur. Yasa taslağı 30 gün üzerinden hesaplanan kıdemi indiriyor, önceden kıdem tazminatı ile ev araba alma hayali kurarken bunlar bizi iyice açlığa mahkum ediyor. OSTİM az sayıda işçinin çalıştığı yüzlerce atölyeden oluşuyor, bu da beraberinde ‘zaten kıdem alamayacaktım bu fon iyi olur, devlet garantisine girer’ diyen arkadaşlarımız var. Onların kaygılarını anlayabiliyorum ama bu gasp taslağı, onların diğer haklarının da gasbının önünü açacak” diye konuştu. 

Geçtiğimiz günlerde grevleri başarıyla sonuçlanan Klisom’dan bir işçi de, DİSK dışındaki sendikaların tutumunun korkutucu olduğunu ifade etti. Fon gibi bir öneri gündemdeyken, buna karşı mücadelenin dışında bir yol, hatta orta yol bulma tartışmalarının sınıfa ihanet olduğunu ifade eden Klisom işçisi, “Tüm sorumluluğu üstünden atan patron bu taslağın yasalaşması ile hak arayan işçiyi korkusuzca işten çıkarabilecek, kısacası evet kıdem tazminatımız dokunulmazdır ancak bu yasayla beraber getirilmek istenen patron yanlısı durum ise başlı başına bir işçi düşmanlığıdır. Sendikalar, meslek örgütleri ziyaret edilmeli gerekirse greve ve diğer tüm mücadele yöntemlerine zorlanmalıdır. Biz işçiler patronun iki dudağı arasında yaşamayacağız” dedi.

Yasa taslağının geçmesi halinde getireceği zararlar ve geçmemesi için gerekli mücadele konusunda ortaklaşan işçiler, en kısa zamanda daha geniş katılımlı bir toplantı yapma kararı aldı.

Kıdem tazminatı hakkını tüm yönleriyle ele aldığımız ve kıdem tazminatının fona devredilmesinin sonuçlarını incelediğimiz "Kıdem tazminatı hakkı ve fon tartışmaları" dosyamıza bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

‘Polat Maden’deki örgütlenme mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz’

SONRAKİ HABER

Çamlı barajı 2040 yılına kadar rehin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa