Öğrenci Etüt Merkezleri belediyelerin bünyesine alındı
Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Öğrenci Etüt Merkezleri kaldırılarak belediyelerin bünyesine alındı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle “Öğrenci Etüt Merkezleri” ibaresini kaldırarak, bu merkezleri “Sosyal Etkinlik Merkezleri” adıyla belediyelerin bünyesine aldı. 500 bin civarında öğrencinin yararlandığı ve 70 bine yakın kişinin istihdam edildiği Öğrenci Etüt Merkezlerinin “Sosyal Etkinlik Merkezleri” adıyla belediyelere bağlanması ise tartışmaları da beraberinde getirdi. Eğitim Sen Genel Merkezi yaptığı yazılı açıklamayla yapılan değişikliğin eğitimde yaşanan sorunu çözmeyeceğini tam tersine siyasallaşmış kurumlar olan belediyeleri eğitim süreçlerine dahil etmenin sorunları içinden çıkılmaz hale getireceğini belirtti.
Açıklamada, yapılan değişiklikle eğitimde ticarileşmenin ve dinselleşme pratiklerinin belediyeler üzerinden hayata geçirilerek istismara açık bir boyut taşıdığı vurgulandı. “Öğrenci Etüt Merkezleri”nin kamusal eğitimin tasfiyesiyle birlikte eğitimin ticarileşmesi sonucu ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, “Siyasi iktidar bir taraftan, bu kurumları ‘dershaneye dönüştüğü’ eleştirisi üzerinden kapatırken, aynı hizmeti farklı bir ad altında yerel yönetimler bünyesine alarak sorunu çözmemekte, aksine daha da derinleştirmektedir” denildi.
‘MEB EŞİT VE PARASIZ EĞİTİM İÇİN ADIM ATSIN’
Yönetmelik değişikliğinde Sosyal Etkinlik Merkezlerinde ücret alınmayacağı belirtilmesinin yanı sıra “katkı sağlamak amacıyla aylık brüt asgari ücretin 4’te 1’ini geçmeyecek miktarda katkı ücreti alınabilir.” ibaresinin yer almasının ticarileşmenin belediyeler üzerinden yaygınlaşacağını gösterdiği belirtildi. Ekonomik durumu uygun olmayan ailelerin ihtiyaç duydukları sosyal faaliyetlerden yeterince yararlanamayacağı ifade edilen açıklamada, belediyelerin bu hizmeti nasıl vereceğinin belirsiz olduğu belirtildi. Açıklamada,son yıllarda yerel yönetimlerin Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere çeşitli dini vakıf ve derneklerle işbirliği halinde yaptığı ve büyük bölümü “dini içerikli” olan etkinliklerin Sosyal Etkinlik Merkezleri üzerinden sürdürülmesini beraberinde getireceğini vurgulandı. Açıklamada, MEB’in herkesin eğitim hakkından eşit ve parasız yararlanması için somut adımlar atmak yerine eğitimde ticarileşmeyi ve dinselleştirmeyi yaygınlaştırmasının eğitimde yaşanan çöküşü hızlandıracağına dikkat çekildi. (Ankara/EVRENSEL)