23 Haziran 2017 05:45

Times: Rus korsanlar, İngiliz bakanların şifrelerini çaldı

Times gazetesi, Rus bilgisayar korsanlarının İngiliz, bakan, büyükelçi ve polis yetkililerinin şifrelerini çalıp sattığını iddia etti.

Paylaş

Times gazetesi, aralarında bakanların, büyükelçilerin ve üst düzey polislerin de bulunduğu on binlerce İngiliz yetkilinin internette kullandıkları şifrelerin, Rus bilgisayar korsanlarınca çalındığını ve satıldığını iddia etti.

Gazetenin özel haberine göre e-posta adresleri ve şifreleri çalınan yetkililer arasında Eğitim Bakanı Justine Greening ile İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Greg Clark da bulunuyor.

Times, İngiliz yetkililere ait şifrelerin Rus bilgisayar korsanlığı sitelerinde satıldığını ya da takas edildiğini, bir süre sonra ise ücretsiz olarak paylaşıldığını yazıyor.

Gazetenin ele geçirdiği belgelere göre, verileri çalınanlar arasında: Bin milletvekili ve parlamento çalışanı, 7 bin polis, binden fazla Dışişleri Bakanlığı çalışanı bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın İletişim Teknolojileri departmanının başkanı da bilgileri çalınan kişiler arasında.

Yetkililerin verileri profesyonel iletişim ağı LinkedIn ve sosyal medya ağı MySpace başta olmak üzere, daha ufak çaplı sitelerin de dahil olduğu platformlardan çalınmış.

KORSANLAR HÜKÜMET HESAPLARINA GİREBİLİR

Güvenlik uzmanları, korsanların ellerindeki verilerle hükümet hesaplarına girebileceği uyarısında bulundu.

Bu, özellikle çalınan şifrelerin, kişilerin profesyonel hesaplarında kullandıkları şifrelerle aynı olması durumunda risk oluşturuyor.


Uzmanlar korsanların elde ettikleri kişisel bilgilerle, bilgileri çalınan kişilere şantaj yapabilecekleri uyarısında da bulunuyor.

İngiltere'yi siber saldırılar karşısında korumakla görevli Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), hükümet birimlerine gerekli güvenlik rehberlerinin yeniden gönderileceğini açıkladı.

UYARILARA RAĞMEN KOLAY TAHMİN EDİLEBİLİR ŞİFRELER KULLANILIYOR

Times, tüm resmi uyarılara karşın, yetkililerin kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmaya devam ettiklerini yazıyor.

Örneğin bir milletvekili, seçim bölgesi ve bir sayıdan oluşan bir şifre kullanmış. Başka bir milletvekilinin şifresi ise bir akrabasının soyadı.

Gazetenin ele geçirdiği belgelere göre polislerin en çok kullandığı şifreler de "police", "password" ve "police1".

Siber güvenlik uzmanları, özel hesaplarda kullanılan şifrelerde profesyonel hesaplarda kullanılan şifrelerin mutlaka farklı olması gerektiğine dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

ABD'den Kuzey Kore 'yeni füze motoru denedi' iddiası

SONRAKİ HABER

Dışişlerinden, Yunanistan'ın 'Ayasofya' tepkisine yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa