Dışişlerinden, Yunanistan'ın 'Ayasofya' tepkisine yanıt
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Ayasofya Müzesi'nde Kur'an-ı Kerim ve ezan okunmasını eleştirmesine cevap verdi.
Dışişleri Bakanlığı, Kadir gecesinde Ayasofya'da Kur'an-ı Kerim ve ezan okunmasını eleştiren Yunanistan'ı kınadı.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türk halkının kutsal Ramazan ayını ve Kadir Gecesini kutlamak yerine, Ayasofya'da Kur'an-ı Kerim ve Ezan okunmasını çarpıtmak yoluna gitmiştir. Temel insan hakları arasında bulunan dini özgürlükler konusunda Yunanistan'ın karnesi ortadadır.
Sadece bir iki örnek vermek gerekirse, Yunan makamlarının, Yunanistan'daki Müslüman Türk Azınlığı dini özgürlükler konusunda gittikçe artan baskıya maruz bıraktığını, olağan görevlerini yerine getirdiği için seçilmiş müftüler hakkında davalar açtığını, ibadete açık bir caminin bulunmadığı Selanik'te Müslümanların Ramazan Bayramı'nda, tarihi camilerden birinde namaz kılma taleplerinin bu yıl da olumsuz karşılandığını söylemek mümkündür.
Bu nedenle, başkentinde henüz ibadete açık bir cami de bulunmayan Yunanistan'ın açıklamasında belirttiği dinler arası diyalogdan ne anladığı, soru işaretine sebep olmaktadır.
Bu çerçevede, Yunanistan'ı çağdaş, bütün dinlere saygılı ve demokratik bir ülke olmaya davet ediyoruz."
YUNANİSTAN: AYASOFYA'YI CAMİYE ÇEVİRME GİRİŞİMLERİ HAKARETTİR
Yunanistan'dan yapılan açıklamada "Ayasofya'da Diyanet İşleri Başkanı'nın da mevcudiyetinde Kur'an okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz" denilmişti. Ayasofya'nın UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Ayasofya'yı camiye çevirme girişimleri uluslararası topluma bir hakarettir ve uygun bir şekilde harekete geçilip, tepki gösterilmelidir." denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer almıştı: "Dünyadaki bütün Hristiyanların dini duygularına ve bu kültürel mirası yüceltenlere yönelik açık, kabul edilemez bir meydan okuma söz konusu. Böyle bir dönemde dinlerarası diyaloğun zayıflatılmak yerine teşvik edilmesi gerekir. Türkiye'yi modern, demokratik bir ülke olduğunu gösterir şekilde davranmaya, Ayasofya'nın ekümenik karakterini korumaya ve bu evrensel yapının gelenekselliğine saygı duymaya çağırıyoruz" (HABER MERKEZİ)