27 Haziran 2017 13:42

Sansürle mücadele: Vazgeçen biz olmayacağız

İnternet üzerinden bilgi alışverişinin sansürlenmesine karşı çıkmak için uluslararası yayıncı kuruluşlar, kullanıcıları için bir site açtı.

Paylaş

Sansür dünyada milyonlarca insanın bilgiye erişimini engellemeye devam ediyor. Buna karşı çıkan bir grup uluslararası yayıncı, engellemeleri aşmada kullanıcılara yardımcı olmak için bir site açtı. Bypass Censorship (Sansürü Baypas Et) adını taşıyan WEB sitesine destek veren kuruluşlardan biri de Deutsche Welle. DW’nin neden bu oluşumun içinde yer aldığını anlattan Guido Baumhauer, “Vazgeçen biz olmayacağız” dedi.

‘SANSÜRÜ KABUL ETMEYECEĞİZ’

Milyonlarca insanın internet sansüründen etkilendiğini söyleyen Baumhauer, “Bu dünya genelinde oluyor. Sosyal medyayı da etkiliyor. Ve bu DW için yeni bir şey değil. Ürettiğimiz içeriğin, ülkelerinde insanlara ulaşmasını istemeyen hükümetler olduğunu çok iyi biliyoruz. İnternet altyapısına göre değişmekle birlikte, bazı ülkelerde siteleri engellemek çok kolay. Biz DW olarak, nerede olursa olsun sansürü kabul etmeyeceğiz ve etrafından bir yol bulmaya çalışacağız. Bypass Censorship de bu bağlamdaki girişimlerden sadece biri” diye konuştu.

SANSÜRÜ AŞMA ÖNERİLERİ

Bypass Censorship (Sansürü Baypas Et) sitesinin kullanıcıların, engellenmiş içeriğe ulaşmalarına ya da izlenmeden internete girmelerine yardımcı olacak araçları indirebilmeleri için yol gösterdiğini söyleyen Baumhauer şöyle konuştu: “Belli bir yerdeki kullanıcılar, bir başka ülkede, mesela sadece ABD’de yayın izni olan bir filmi izlemek istiyorlar. Bu durumda bir çeşit VPN programı kullanıyorlar. Bu araçlarla ABD’deki bir kullanıcı gibi görünüp, o ülkedeki sunuculara girebiliyorlar. Bizim sitede tavsiye ettiğimiz araçlar da benzer bir teknoloji kullanıyor. Bu araçları indiren kullanıcılar, farklı sunuculara bağlanarak, kısıtlamasız internet erişimi elde ediyorlar. Örneğin, Farsça ve Habeşçe servislerimiz için PSIPHON kullanıyoruz. Zira İran ve Etiyopya sansürde ‘gayet iyi’.”

‘SANSÜRÜ BAYPAS ET’ NE İŞE YARIYOR?

Bypass Censorship (Sansürü Baypas Et) adını taşıyan web sitesi, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan internet sansürüne karşı kullanıcıları sansürü nasıl aşacaklarına dair bilgilendirmeyi amaçlıyor. Siteye Deutsche Welle, BBC, ABD Yayıncılık Yüksek Kurulu (BBG) ve Fransız Médias Monde tarafından sponsorluk ve destek sağlanıyor.

Kullanıcılar arasında bilgi paylaşımına olanak sağlayan online haber siteleri, sosyal medya platformları ve mesajlaşma kanallarına erişimin hükümet tarafından engellenmesi birçok ülkede sıkça rastlanılan bir durum. Bu durumla mücadele etmeyi amaçlayan Bypass Censorship, kullanıcılara bulundukları ülkede uygulanan internet sansürünü aşma yöntemleri hakkında bilgiler sunuyor.

  • Guido Baumhauer sansürle mücadeleye dair bilgi ve tecrübesinin dünya genelindeki internet kullanıcılarına yardımcı olabileceğini umuyor

‘EN YÜKSEK DEĞER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR’

“İran ya da Çin gibi, sansürün sıradan bir olay haline geldiği ülkelerde, internetle haşir neşir olan ve ne yaptığını bilen çok sayıda kullanıcı var. Ancak diğer ülkelerdeki kullanıcılar, başlangıçta kendilerini biraz çaresiz hissedebilirler. Biz onlara hangi imkanlara sahip olduklarını göstermek istiyoruz” diyen Guido Baumhauer, “Ayrıca bu site, kullanıcılara her zaman araçların en güncel versiyonlarının indirme linklerini sağlıyor. Sansürcüler teknolojinin nasıl çalıştığını fark edince, sunucuları engellemeye başlıyorlar. Araç ise esasen sansüre adapte olarak, özgür internet yolunu açık tutmaya çalışıyor. Devam eden bir yarış var ve bir taraf vazgeçene kadar bitmeyecek. Ve o kesinlikle biz olmayacağız. İnsanların bilgiye erişmelerine yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çünkü insanlar için en yüksek değerin ifade özgürlüğü olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘SANSÜRÜ BAYPAS ET’ DE SANSÜRLENEBİLİR

Sitenin de engellenmesinden endişe ettiklerini de belirten Baumhauer, “Bu yüzden kullanıcıların, diğer araçları kullanarak sitemizdeki bilgiye erişmelerini sağlayacak yollar bulmak zorundayız. Örneğin İran ya da Çin’de DW olarak internet sitemizdeki içerik engellendiğinde, etrafından dolaşarak yollar buluyoruz. Aynısını Bypass Censorship için de yapacağız. Mesela, kullanıcılara araçları e-postayla göndermeyi teklif ediyoruz. Kulağa aptalca ya da çok basit gelebilir ama işe yarıyor” diye konuştu.

Baumhauer neden “Sansürü Baypas Et” sitesine dahil olduklarını da şöyle anlattı: “Sansürü aşmanın yollarını bilen harika insanlarımız var ve bu tecrübeyi paylaşmak istiyoruz. Bu açıdan bakıldığında, kendilerini aktivist olarak adlandıran insanlarla, DW gibi yayıncılar arasında fark olmadığı kanaatindeyim.”

TÜRKİYE’DE İNTERNET ‘ÖZGÜR DEĞİL’

İnsan hakları ve düşünce özgürlüğü konularında etkinlik gösteren araştırma enstitüsü ve düşünce kuruluşu Freedom House, internet özgürlüğüyle ilgili 2016 raporunu yayınlamıştı. Dünya üzerindeki birçok ülkedeki internet özgürlüğünü çok boyutlu biçimde ölçen kapsamlı rapora göre, Türkiye’nin notu düşüş göstermişti. Bu yılın raporunda, 100 puan üzerinden yapılan derecelendirmede Türkiye’nin puanı 61 olmuştu. Türkiye geçen yıla kıyasla 3 puanlık bir düşüş göstermişti.

Türkiye’deki internet özgürlüğü, 2015 raporunda “kısmen özgür” iken 2016 raporunda “özgür değil” kategorisinde gruplandırılmıştı. Türkiye Mısır, Gambiya, Myanmar, İran, Çin gibi ülkelerle aynı grupta yer alıyordu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Haber Bülteni - 27 Haziran 2017 Salı

SONRAKİ HABER

Türkiye’de internet 'özgür değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa