Roman mahallelerindeki 7 yıllık çalışma kitaplaştırıldı
Psikolog Derya Koptekin, roman mahallelerinde yaşadığı deneyim ve gözlemlerini, 'Biz Romanlar Siz Gacolar' adıyla kitaplaştırdı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tepecik Çocuk ve Gençlik Merkezinde görev yapan Psikolog Derya Koptekin, roman mahallelerinde çalıştığı 7 yıllık süre boyunca yaşadığı deneyim ve gözlemlerini, “Biz Romanlar Siz Gacolar” adıyla kitaplaştırdı. Koptekin kitabında, roman çocukların oluşturdukları kimlik inşasını çocukların anlatımlarıyla inceledi.
İzmir Kadın Dayanışma Derneği’nin düzenlediği, kitabın tanıtım etkinliği Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Açılışta konuşan İzmir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Reyhan Kaplan, mahallelerde dolaşılarak, ev ziyaretleri ve çocuklarla grup çalışması yapılarak hazırlanan kitabın kendileri açısından yol açıcı bir kaynak olacağını dile getirerek, dernek olarak Roman kadınlarla dayanışmayı geliştirmeyi istediklerini belirtti.
ÇOCUKLAR SADECE İZLEMEYE VE KAYDETMEYE MAHKUM
Derya Koptekin, çalıştığı alanın bir taraftan çok fazla kriminalize edilmiş, suçla özdeşleştirilmiş bir bölge olduğunu, diğer taraftan ise “Aaaa ne tatlı romanlarla mı çalışıyorsunuz” diyen veörtük bir ayrımcılık içeren bir yaklaşımlakarşılaştığını dile getirdi.
Koptekin, Romanların daha çok neşeli, müzikle ve dansla içiçe geçmiş hayatlarına tahammül eden,otantik bir ilgi duyan yaklaşımın da başka bir ayrımcılık içerdiğini, çünkü mahallede karşılaştıkları roman gerçeğininböyle olmadığını ifade etti.
Çocuklar yaşadıkları hayata tepki veremedikleri için yetişkinlerden daha farklı bir durumlarıolduğuna dikkat çeken Koptekin, “Maalesef onların payına sadece gördüklerini ve yaşadıklarını, tanık olduklarını kaydetmek düşüyor ve bunun kendisi bile aslında o çocukların hayatı için büyük bir zulüm. Romanlardan bahis açılınca çok da çocuklar akla gelmiyor aslında. Oysa çocuklar gerçekten hayata dokunarak ve yaşayarak katılabiliyorlar. Çocukları sadece kaydetmeye ve izlemeye mahkûm ettiğinizde çocuklara kendilerini gerçekleştirme araçlarından yoksun bırakmış oluyoruz. Bunu Roman çocuklarında çok daha fazla gördüm. Çünkü çok ciddi şekilde hapsedilmiş bir grup” dedi.
Etkinliğe Romanlar Gençlik Derneği’nden mahalleliler de katıldı, ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı nasıl mücadele edilebileceği tartışıldı.(İzmir/EVRENSEL)