04 Temmuz 2017 14:55

Kadın dayanışması kazandı, Yasemin Çakal tahliye edildi

Evliliği boyunca eşinin fiziksel ve psikolojik şiddetine, cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal'ın karar duruşmasından tahliye çıktı.

Paylaş

Evliliği boyunca eşinin fiziksel ve psikolojik şiddetine, cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal'ın karar duruşmasında mahkeme heyetinin oy çokluğu ile aldığı kararda Yasemin’in korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildiği ifade edildi. Yasemin’in davasını takip eden kadınlar kararı sevinçle karşıladı. 

2014 Temmuz ayında Yasemin Çakal çocuğunu ve kendini ölümden korumak için Özkan Kaymaklıyı öldürmüştü. Bakırköy Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Yasemin’in uğradığı şiddet Adli Tıp Ana Bilim Dalının verdiği 33. sayfalık raporla ispatlanmıştı. Sunulan bütün delillere ve raporlara rağmen savcı mütalaasında haksız tahrik altında eşi kasten öldürmeden ceza verilmesini istemiş, davayı takip eden kadınlar ise farklı ülkelerde benzer koşullar altında işlenen suçların "örselenmiş kadın sendromu" ile ele alındığını ifade ederek tahliyesini talep etmişlerdi. 

4 Temmuz'da görülen karar duruşmasında Yasemin’in avukatı Meriç Eyüpoğlu yaptığı savunmada Yasemin'in evliliği boyunca yaşadığı şiddeti ayrıntılarıyla tekrar anlattı. Defalarca sığınmaevine giden, ailesinden destek görmediği için şiddet gördüğü eve dönen Yasemin’in cinsel, psikolojik ve fiziksel her tür şiddete maruz kaldığını anlatan Eyüpoğlu, oğulları Selim’in Özkan Kaymaklı tarafından ablasına evlatlık verilmek istendiğini, Yasemin’in buna karşı çıktığı için de hamilelik döneminde şiddete maruz kaldığını ifade etti. Yasemin’in yaşadığı şiddet sonrası büyük bir korkuyla kendisini ve oğlunu korumak için Özkan Kaymaklıyı öldürdüğünü söyleyen Eyüpoğlu, Yasemin’in tahliyesini istedi. 

Mahkeme heyetinin oy çokluğu ile aldığı kararda Yasemin’in korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildiği ifade edildi. Yasemin’in davasını takip eden kadınlar kararı sevinçle karşıladı. 

Evlendiği ilk günden bu yana kocasının şiddetine maruz kalan 2014 temmuz ayında ölmemek için öldürmek zorunda kalan Yasemin’in Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından muayenesiyle hazırlanan 33 sayfalık raporda da evliliği boyunca yoğun bir şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığı ortaya konmuştu. 

Davayı takip eden kadınlar duruşma sonrası adliye önünde açıklama yaptı. Açıklama sonrası Yasemin Çakal'ı karşılamak üzere 3 yıldır hapsedildiği Bakırköy Cezaevi'ne giden kadınların tüm kadınlara da bir çağrısı var: Gelin Yasemin'i birlikte karşılayalım!

YASEMİN'İ CEZAEVİ ÇIKIŞINDA KADINLAR KARŞILADI

Evliliği boyu eşi Özkan Kaymaklı’nın şiddetine ve cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal mahkemenin tahliye kararının ardından cezaevi önünde kadınlar tarafından karşılandı.
Yasemin Çakal 2014 yılının Temmuz ayında çocuğunu ve kendini ölümden korumak için eşi Özkan Kaymaklıyı öldürmüştü. 3 yıldır devam eden dava sonucu mahkeme heyeti oy çokluğu ile aldığı kararda Yasemin’in korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı kararı verdi.Tahliye kararının ardından davayı takip eden kadın örgütleri Bakırköy Cezaevi'ne giderek Yasemin Çakal'ın çıkışını beklemeye başladı. Saat 20.00 sularında tahliye edilen Yasemin kadınların alkışları ve sloganları arasında cezaevinden çıktı.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÖDP  MYK Üyesi Onur Kılıç’ın serbest bırakılmasını istedi

SONRAKİ HABER

Kadınlar yürüyüşe Pippa’nın öldürüldüğü yerden katılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...