06 Temmuz 2017 12:38

Tarım-Fındık Kurultayı çalışmaları hız kazandı

Tüm Köy Sen tarafından Ordu’da 12 Temmuz’da düzenlenecek Tarım-Fındık Kurultayı için çalışmalar devam ediyor.

Paylaş

Tüm Köy Sen Ordu temsilciliği üreticilerin kurultaya katılması için çalışmalarını hızlandırdı.

Ordu SMMMO Toplantı Salonu’nda yapacakları Tarım- Fındık Kurultayı için ilçe ve köylerde kurultaya çağrı bülteni dağıtımına başladıklarını belirten Tüm Köy Sen üyeleri, üreticinin kendi ürününe, geleceğine sahip çıkmasının zamanının geldiğini belirterek üreticileri Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırdı.

ORDU’DA BORÇ DA ALACAK DA FINDIĞA YAZILIR

Üreticilerle yüz yüze geldiklerini, sendikanın yayın organı olan Ekim ve Hasat’ın dağıtımını yaparak kurultaya çağrı yaptıklarını anlatan Tüm Köy Sen Ordu Temsilcisi Zekayi Sağra, “Ordu denildiğinde ilk akla gelen fındıktır. Fındık çocuğa dershane parası, üniversitedeki evlada harçlık, evlenecek oğla düğün, kıza çeyiz parasıdır. Alınacak evin peşinatı, arabanın taksitidir. Borç da, alacak da fındığa yazılır. Tüm planlarımız ona göre yapılır ve fındık zamanı gelince yüzümüz güler. Uygulanan fındık politikaları nedeniyle güzümüz gülmez, plan yapamaz olduk. Karadeniz Bölgesini var eden ürünlerin başında gelen fındığımızın ve biz üreticilerin başına gelmeyen kalmadı. Üretiyoruz ama yoksullaşan yine biz oluyoruz” dedi.

YASALAR ÜRETİCİYİ KORUMUYOR 

Tarımla ilgili çıkan yasaların üreticileri değil yerli ve yabancı tarım tekellerini koruduğunu vurgulayan Sağra, “2000 yılında çıkarılan 4572 Sayılı Birlikler Yasası ile FİSKOBİRLİK üretici kooperatifi olmaktan çıkarıldı, şirketleştirildi. FİSKOBİRLİK çoktandır üretici köylünün gündeminden çıktı çünkü ne fındık üretimi ne de fındık fiyatında etkili değil. 2006 yılında 100 bin köylü ile yapılan miting sonrası fındık alan TMO ise randevu vs derken almıyor almış gibi yapıyor. Tüccar topluyor yabancı şirketler satın alıyor. Emek veren, alın teri döken biz parayı kazanan aracı, tüccar ve yabancı şirketler. 2000 yılından günümüze kadar yönetenler hep fındık-çikolata tekellerinin çıkarına göre yasalar çıkardılar. Bizleri unuttular. Hatta zaman zaman ‘Fındığa sahip çıkacağız, üretici mağdur olmayacak’ açıklamaları yapsalar da hep üretici olarak mağdur edildik” diye konuştu. 

ARTIK ÜRETİCİ KONUŞACAK

Tarım Kurultayı ile üreticilerin konuşmaya başlayacağını belirten Sağra, “Geçmişi bir kenara bıraksak bile bu yıl yaşadıklarımız bizlerin kendimizden başka sahibi olmadığını gösterdi. 15 TL ile başlayan fındık fiyatı 8 TL ye kadar düştü. 2017-2018 fındık sezonunda fındık fiyatının düşük tutmak için ısrarlı biçimde yeni politikalarını devam ettiriyorlar. Üretici olarak fındık bahçelerinden umudumuzu yitirmemizi istiyorlar. Toprağımızı terk etmek zorunda kalıyoruz. Göç hızla artıyor. Fındıktan giderimizi bile karşılayamaz hale getirildik. Uygulanan tarım politikaları şirketlere yarıyor. Bin bir emekle yaptığımız fındık bahçelerimizi şirketlere satmak ya da kiralamak zorunda kalmamız için uğraşıyorlar. Kendi topraklarımız üzerinde işçi olmamız isteniyor. Sözleşmeli tarım uygulamaları için her türlü şartlar hazırlanıyor. İtalya şirketi Ferrero ‘uygulama bahçeleri’ adıyla ilk hamleyi gerçekleştirdi. Fındık fiyatını belirleyenler bahçelerimizi de ele geçirmek için çaba harcıyorlar, iktidar da buna yardımcı olan yasal değişiklikleri hızla yapıyor” dedi. 
Fındık üreticilerinin sorunlarının nedenini bildiğini söyleyen Sağra, “Artık ‘yeter’ diyerek ürünümüze, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Ne yapmamız gerekiyorsa üreticiler olarak kendimiz karar vermeliyiz. Bu zamana kadar ürünümüz, emeğimiz ve geleceğimiz için başkaları karar verdi. Bu geleneği değiştirmek için ‘dur’ demenin zamanının geldiğini söylüyoruz” dedi. Kurultayın ardından da çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Sağra, tüm üreticileri sorunlarına sahip çıkmaya çağırdı. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İklim değişikliği İstanbul ve İzmir’i adeta kavuracak

SONRAKİ HABER

ABD, Suriye’de kendi cihatçı örgütünü kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa