Afrodisias Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi
Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi.
![Afrodisias Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/87592.jpg)
Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Polonya’nın Krakow şehrinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısında, Afrodisias Arkeolojik Alanı’nın UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesine karar verildi.
Aydın’ın, Karacasu ilçesindeki Afrodisias, Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait en görkemli antik kentlerden biri. Tarihte kentin en önemli tanrıçası olan Afrodit Tapınağı ile ünlü olan Afrodisias, MÖ 2. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar görkemini korudu. Kentin kesintisiz olarak bu kadar uzun yerleşim görmüş olması, antik dönemde pek çok önemli gelişmeye tanıklık etmesi açısından da önem taşıyor.
2015 yılında dünya mirası listesine Efes Antik Kenti ve Diyarbakır Surları girmişti. 2016 yılında ise Kars’taki Ani Harabeleri listeye alınmıştı. Aphrodisias Antik Kenti, Roma döneminde heykeltıraşlık okulu, tiyatrosu tapınağı, gibi anıtsal yapılarıyla tanınıyor.
2018 yılında düzenlenecek olan UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısında Türkiye’nin adayı Göbeklitepe Arkeolojik Alanı olacak.
TESADÜFEN BULUNMUŞTU
Afrodisias Antik Kenti, Türkiye'nin en önemli fotoğrafçılarından Ara Güler'in tesadüfi biçimde bölgede kaybolması ile bulundu. Ara Güler, köydeki insanların Aphrodisias'a ait sütun ve taşları, evlerinin ve işyerlerinin belli kısımlarında kullanıldığını gördü. Geri döndüğünde çektiği resimleri dönemin sanatçı-aydınlarına gösterdi ama kimse ilgilenmedi.
Daha sonra bir ABD dergisine resimlerle birlikte yazıları gönderdi ve büyük ilgi gördü. Renkli resimler olursa 10 sayfa ayıracaklarını söylemeleri üzerine Ara Güler tekrar aynı yere gitti. Resimleri çekti, yazısını yazdı. Kendisinden daha detaylı yazılar istenince Kenan Erim ile görüştü ve yazılar yazdılar. Erim de hafriyatlar için gerekli izinleri alıp detaylı çalışmalara başladı.
Halen sürmekte olan ve New York Üniversitesi tarafından koordine edilen Afrodisias kazılarının başlangıcı, 1961 yılından vefatına kadar tüm kariyerini buraya adayan Kenan Erim'e dayanıyor. Bugün, çalışmaların devamı yine New York Üniversitesi himayesinde; Oxford Üniversitesi Lincoln Kürsüsü'nde Klasik Arkeoloji ve Sanat Profesörü olan Prof. R.R.R. Smith ile New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde Prof. Christopher Ratte'nin ortak yönetimi altında sürdürülüyor.
Sur duvarlarından itibaren 1 kilometrelik alan 1. Derece Sit Alanı ilan edildi. Kalıntıların zenginliği nedeniyle kazıların başlangıcında inşa edilen Geyre Müzesi'nin yetersiz kalması nedeniyle yeni bir Afrodisias Müzesi'nin kurulması için çalışıldı. 1 Haziran 2008'de Afrodisias Antik Kenti'nde müzeye ek olarak Sebasteion-Sevgi Gönül Salonu açıldı.
KALICI LİSTEDE 17 KÜLTÜR VARLIĞI
Şimdiye kadar Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen kültür varlıkları şunlar: “İstanbul’un Tarihi Alanları (1985)”, “Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir, Kayseri) 1985”, “Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985”, “Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986”, “Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987, Xanthos-Letoon (Antalya, Muğla) 1988”, “Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988”, “Safranbolu Kenti (Karabük) 1994”, “Troya Arkeolojik Siti (Çanakkale) 1998”, “Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011”, “Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) 2012”, “Bursa ve Cumalıkızık (Bursa) 2014”, “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı (İzmir) 2014”, “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (Diyarbakır) 2015”, “Efes (İzmir) 2015”, “Ani Arkeolojik Alanı” (Kars) 2016”, “Afrodisyas Arkeolojik Alanı 2017”. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et