Fındık üreticileri kurultayda buluştu
Fındık Kurultayı'nda bir araya gelen üreticiler, tarım politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini vurgulayarak örgütlenme çağrısı yaptılar.
Tüm Köy Sen’in çağrısıyla Ordu’da düzenlenen Fındık Kurultayı'nda bir araya gelen üreticiler, hükümetin tarım politikalarının üreticiyi mağdur ettiğine vurgu yaptı. Kurultayda sorunların çözümü için örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapıldı.
Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler odasında düzenlenen kurultaya, Tüm köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Sedat Başkavak, Karadeniz illerinden Tüm Köyü Sen temsilcileri ve fındık üreticileri katıldı.
Kurultayın açılış konuşmasına yapan Tüm Köy Sen Ordu Temsilcisi Zekai Sağra, hükümetin fındık politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini dile getirdi. Tüm Köy Sen olarak başından beri bu politikaların yanlışlığını dile getirdiklerini söyleyen Buğra, “Tekelleşen fındık alıcıları üreticileri mağdur ediyor. Yabancı tekeller kapımıza dayandılar. Toprağımıza ürünümüze sahip çıkmak için örgütlenmemizi büyütmeliyiz” diye konuştu. TMO’nun10 liraya fındık almaya başlamasını da eleştiren Sağra, bunun üreticiyi mağdur ettiğini ifade etti.
GİRDİLER ARTIYOR, ÜRÜNÜN FİYATI DÜŞÜYOR
Kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye’de tarımın bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan “Avrupa tarıma desteğini artırırken Biz de tarıma destek azaltılıyor. İhraç eden ülkeden ithal eden ülke haline geldik. Samanı bile dışarıdan alıyoruz. Yakın zamanda tarım ürünlerinin ihracatına gümrük vergisi getirildi. Bu da üreticiyi aç bırakmaktır. Tarımda girdiler artıyor, ürünümüzün fiyatı düşüyor. Sanayici ürettiğinin fiyatını belirliyor ama üretici ürünün fiyatını belirleyemiyor. Biz bir araya gelirsek, söz sahibi oluruz. Sendikamıza sahip çıkalım” diye konuştu.
ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Fındık kurultayının tarımın en çok tartışıldığı dönemde yapıldığını belirten Tüm Köy Sen Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak, "İki yıl önce soğan üreticisi köylüler soğanlarını tarlada bıraktı. Geçen yıl domates üreticileri domateslerini yollara döktüler. Rusya ile uçak krizi nedeniyle domates ve meyve üreticileri ürünlerini satamadılar. Nisanda kuru fasulye ve nohut ithlatı şimdi de buğday, arpa, mısır, canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı için gümrük vergileri düşürüldü. Tam da böylesi günlerde kurultayımız toplandı." dedi.
"Nohutu, fasulyeyi bile ithal ediyoruz." diyen Başkavak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hollanda'da bakliyat stratejik ürün. Bizde fındığa milli ürün diyorlar ama fındığı stratejik ürün yapmıyorlar. Konya kadar Hollanda dünyaya tohum satıyor. Biz bir tarım ülkesiyiz. Etten süt tozuna, buğdaydan mısıra, bakliyattan pirince ithal ediyoruz.
Almanya'da çay yetişmez ama fındıktan çikolata yaptığı gibi dünyanın da önemli çay ihracatçılarından. Biz çay üreticisi bir ülkeyiz ama çay ithalatı bile yapılıyor.
Türkiye tarımı geçimlik tarım yapan üretici köylüleri asıl olarak değil şirketlerin faliyet alanı olarak planlanıyor. Sözleşmeli tarımda bu geçiş sürecinde köylünün kendi topraklarında işçileşmesinin ve sermayenin ise üretim garantili ucuza ürün almasının aracı olarak hayatımıza girmektedir.
Tüm Köy Sen tam da bu süreçte ihtiyaç. Tarımın bitirilmesine karşı geniş köylü kitlesini bir araya getirecek ve tarım ürünleri üzerindeki tekel hakimiyetini ortadan kaldırılacak ve ürün fiyatı belirlemeden tutun da tarıma ilişkin politikalarda söz söyleyip fikir üretecek bir mücadele örgütüne ihtiyaç var. Tüm Köy Sen bu mücadele örgütünün adıdır.
Fındığına, toprağına ve geleceğine sahip çıkan üretici köylünün birleşmek ve örgütlü davranan tarım tekellerinin politikalarına karşı daha örgütlü bir şekilde karşı koymak için Tüm Köy Sen ülke köylüsünün bir araya geleceği bir çatıdır."
Konuşmaların ardından üreticiler Tüm Köy Sen Ordu Temsilciliği’nin şube olarak yoluna devam etmesi için geçici yönetimini de seçti. Seçilen yönetim şu isimlerden oluştu: Zekai Sağra. Tuncay Zengin, Hüseyin Özkan , Ünal Özyurt, Selami Şen, Muvaffak Aydemir , Murat Göç.
ÜRETİCİLER SORUNLARINI VE ÇÖZÜM YOLLARINI KONUŞTU
Erdinç Alp (Ordu Üniversitesi Öğretim Görevlisi): Yüksek lisansımı fındık üzerine yaptım. Fındıkta en büyüğüz ama sürekli küçülüyoruz. Diğer ülkelerde tarıma destek güçlü ama bizde çok zayıf. Bize sahip çıkacak güçlü bir örgütlülüğümüz yok.Yeni bir kooperatifleşme başlatılmalı kendi pazarımızı kendimiz oluşturmalıyız.
Halit Keskin (Giresun): Üretici kendi birlikleri aracılığıyla ürünlerini pazarlamalıdır.
Cemil Coşkun (Gürgentepe): İnsanlar fiyatlar düşük diyorlar, kurultayın yapılacağını herkes duymuş. Duyanlar olumlu karşılıyorlar. Çocukluğumda, Ordu fındık kentiydi, 5- 6 yıldır bu özelliğini kaybetti. Kimse fındıkla geçimini sağlamıyor, kesinlikle kooperatifleşme sağlanmalıdır.
Orhan Kara (Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi): Giresun’da üreticilerin yüzde 50’sinin 10 dönümün altında arazisi var yani üreticinin yüzde ellisi 500 kilonun altında fındık üretiyor. Geri kalanın içinde yüzde sekseninin 20 dönümün altında arazisi var. Örgütlenmekten başka çaremiz yok.
İbrahim Aydemir (İkizce Organik Fındık Üreticileri Derneği Başkanı): Bugün sadece kendimizi kurtarmanın yolunu arar duruma gelmişiz. Alman firması ile anlaştık bizi sömürdü. Şimdi de Giresunlu bir şirketle anlaştık piyasa fiyatının yüzde on üzerinde satıyoruz ürünümüzü.
Nazmi Öztürk: Fındık milli bir üründür o zaman milli şekilde sahip çıkmak gerekir. TMO 10 liraya fındık alıyor. Fındığın maliyeti 10 liraya yakın. Bu ülkede kesinlikle bir Fındık Bakanlığı olmalı.
Yaşar Çelikkol: Bölünmeden tüm tarım alanlarında örgütlenmeliyiz. Güçlü olmak için birlik olmak gerekir. Alan bazlı değil ürün bazlı destek olmalıdır. (Ordu/EVRENSEL)