18 Temmuz 2017 06:31

Savcının kararı, ihraçtaki hukuksuzluğu gösterdi

Zonguldak Cumhuriyet savcılığının ihraç edilen bir eğitimci hakkında verdiği karar, ihraçların hukuksuzluğunu kanıtlar nitelikte...

Paylaş

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde görev yaparken kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen Eğitim Sen üyesi Öğretmen İsmet Akyol hakkında, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca "FETÖ/PDY” üyesi olup olmadığına dair soruşturma yürütüldüğü ve bu soruşturmanın takipsizlik kararıyla sonuçlandığı ortaya çıktı. Darbe girişiminin ardından Çaycuma Kaymakamlığı’nın şikayetiyle başlayan soruşturmada, savcılık, Akyol için  "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüyle bağı olduğuna dair bir delil yok. Şüphelinin Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğini yaptığı anlaşılmaktadır” hükmüne vararak takipsizlik kararı verdi.

AÇIĞA ALMALARI ELEŞTİRDİĞİ İÇİN SORUŞTURMALIK OLDU

İhraç edilmesinin ardından Çaycuma halkının büyük desteğini alan Eğitim Emekçisi İsmet Akyol,  hakkında böyle bir soruşturma açılmasının nedeni ise 26 Temmuz 2016 tarihinde “personelmebhaber.net” isimli bir haber sitesinde çıkan demeci. Akyol bu demecinde, “15 Temmuzdaki darbe girişiminin engellenmesi sonrasında kamu kurumlarında yürütülen açığa alma dalgasında fişleme gibi antidemokratik yöntemlere başvurulduğu, ön soruşturma dahi yürütülmeden doğrudan açığa alma yönetiminin devreye sokulduğu, onbinlerce kamu emekçisinin hukuksuzca işten atılarak cezalandırma yoluna gidileceği görülmektedir. Eğitim Sen olarak başta hükümet olmak üzere TBMM’deki siyasi partileri, darbe girişimine karşı yürütülen sürecin bir cadı avına dönmesinin engellenmesini herkesin temel hak ve hukukunun korunmasını ve soruşturmaların evrensel hukuk ilkeleri içerisinde kalınarak yürütülmesini sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Çaycuma Kaymakamlığı da 27 Temmuz 2016 tarihinde Zonguldak Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunarak, Akyol’un bu demecine istinaden hakkında “FETÖ üyesi” olup olmadığına dair araştırma yapılmasını istedi.  

‘SUÇLAMAYA DAİR HİÇBİR DELİL YOK’

Soruşturmayı yürüten savcılık da 12 Haziran 2017 tarihindeki takipsizlik kararında, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma neticesinde Akyol’un “Bylock kullanmadığı, Bank Asya’da hesabının olmadığının” anlaşıldığını, ayrıca Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığının 26 Ağustos 2016 tarihli raporunda da, Akyol’un “Terör ve terörizmin finansmanı ile ilgili herhangi bir kaydının olmadığı”nın anlaşıldığını vurguladı.

Kararda şu ifadeler yer aldı: “Şüphelinin Eğitim Sen Sendikasının Çaycuma Temsilciliğini yaptığını, halen aynı sendikanın Zonguldak İl Sekreterliği Görevini yürüttüğü, şüphelinin darbe teşebbüsünden sonra darbe teşebbüsünü destekler mahiyette yorum veya beyanda bulunduğuna dair herhangi bir bilgiye ulaşılmadığı, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile bağlantılı sendika ve derneklerde üyeliğinin bulunmadığı FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında isminin ifade veya ihbar tutanaklarında yer almadığı anlaşılmaktadır.”

AKYOL: BU KARARDAN SONRA İHRAÇ İŞLEMİ İPTAL EDİLMELİ

Hakkında savcılık tarafından verilen karara ilişkin Evrensel'e konuşan İsmet Akyol, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın 14 Temmuz 2017 günü yaptığı bir açıklamada "Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan ‘FETÖ’ ile irtibatlı yaklaşık 34 bin kamu personeli ihraç edilmiştir” açıklamasını hatırlatarak, “Savcılığın bu kararının ardından hakkımda hukuksuz verilen ihraç işlemi iptal edilmelidir” dedi.
Gülen Cemaati’nin yıllarca resmi makamların verdiği izinlerle Çaycuma'daki okullar üzerinden yarışmalar, “Kutlu Doğum Haftası” vb. etkinlikler yaptığını söyleyen Akyol, “ ‘FETÖ'ye karşı tek başımıza yıllardır mücadele eden biz Eğitim Sen üye ve yöneticileriydik. Çaycuma ve  Zonguldak kamuoyu hatta Türkiye kamuoyu beni başarılı öğretmenliğimin yanı sıra, Eğitim Sen yöneticisi olarak, herkesçe bilinen sendikal faaliyetlerimle tanımaktadır. Öğretmenliğimin yanı sıra Çaycuma’nın kültürel değerlerini, yazarlarını, şairlerini araştırma başta olmak üzere, Çaycuma’nın eğitim, sosyal ve kültürel yaşamına sunmuş olduğum katkılar herkesçe bilinmektedir” diye konuştu. Eğitim Sen yöneticisi olarak yürüttüğü sendikal eylem ve etkinlikler, laik ve bilimsel eğitimi savunuyor olmalarının, cemaat ve tarikatların okullar üzerinden etkinlikler yapmasına itiraz etmiş olmalarının ve özellikle de Çaycuma'da okul öncesi eğitimin zorunlu olmasına yönelik yürüttükleri çalışmaların yıllardır kimi çevreleri rahatsız ettiğini söyleyen Akyol, bu çalışmalar nedeniyle hedef haline geldiğini ve OHAL uygulamasıyla birlikte ihraç listesine eklendiğini ifade etti. Akyol, savcılığın bu kararını OHAL İnceleme Komisyonuna başvuru  dilekçesine de ekleyeceği bilgisini verdi. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de sağanak hayatı felç etti

SONRAKİ HABER

Bülent Ortaçgil’den Sığacık konseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa