Merkel’den Alman hak savunucusunun tutuklanmasına tepki
Merkel Türkiye'de tutuklanan insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in serbest bırakılmasını istedi.
Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşı insan hakları savunucusu Peter Steudtner'le ilgili Berlin'de bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tutuklama kararını sert bir dille kınadı ve Steudtner'in serbest bırakılmasını talep etti. Merkel, "Biz bu tutuklamanın net olarak tamamen haksız olduğu kanısındayız" diye konuştu.
DW Türkçe’de yer alan habere göre Merkel, Alman hükümetinin Steudtner'in serbest kalmasını sağlamak için her düzeyde girişimde bulunacağını da sözlerine ekledi. Merkel, "Kendileri açısından bu tutuklamaların suçsuz insanların zorlu bir sürece sokularak cezaevine gönderildiği bir başka olay olduğunu" ve "bunun da büyük bir endişe kaynağı olduğunu" ifade etti.
Merkel, Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner'in Türk makamları tarafından tutuklanmasının "tamamıyla haksız" olduğunu belirtti.
HÜKÜMET SÖZCÜSÜ DE AÇIKLAMA YAPTI
Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert de Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada tutuklamaların "büyük bir endişeye neden olduğunu" söyledi. Seibert, Alman hükümetinin Steudtner ve diğer aktivistlere yöneltilen suçlamaların isabetli olduğunu düşünmediğini ifade etti.
Seibert, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "haksız yere tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner'le dayanışma içinde olduklarını ve Steudtner için her düzeyde ellerinden geleni yapacaklarını" yazdı.
MARTİN SCHULZ: ERDOĞAN SINIRLARI AŞIYOR
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da Başbakan Merkel'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı net bir mesaj vermesini istedi. Schulz, "hoş görülebilecek sınırların aşıldığını" belirterek Merkel dahil kimsenin daha fazla sessiz kalamayacağını söyledi.
Schulz, "Türkiye'de şu anda olanlar katlanılmaz ve bütün sınırları aşıyor. Bay Erdoğan hukuk devletini dinamitliyor" dedi. Schulz, Erdoğan'ın idam cezasının geri getirileceğine ilişkin söylemlerine de değinerek "Bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok. Eğer Türkiye ciddi olarak idam cezasını geri getirirse, o zaman AB üyelik müzakerelerini sonlandırmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
İSVEÇ’TEN DE AÇIKLAMA
İsveç Dışişleri Bakanlığı da 5 Temmuz'da Büyükada'daki seminere düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmalarına karar verilen aktivistlerden Ali Gharavi ile ilgili açıklamada bulundu.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jessica Garpvall, İsveç vatandaşı Gharavi'nin tutuklanmasından dolayı endişeli olduklarını belirtti.
"İstanbul'daki Başkonsolosluğumuz, Ankara'daki Büyükelçiliğimiz ve Stockholm'daki Dışişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili çalışıyor" diyen Garpvall, Gharavi ile görüşmek istediklerini belirtti. Garpvall, aktivistlerin duruşmasına İsveçli diplomatların katılmasına izin verilmediğini sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)