Karabağlar Kent Konseyi: TOKİ değil üniversite istiyoruz
Karabağlar Kent Konseyi ve mahalleliler, Uzundere'de TOKİ konutu değil, hizmet alanları ve üniversite istediklerini dile getirdi.
Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi bölgesinde kalan ve Hazine’ye ait 87 hektarlık alan Nisan ayı içerisinde bedelsiz bir şekilde Başbakanlığa ait Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devredildi. Toplamda 37 parselden oluşan alanın içerisinde bölge halkının 20 yıldan beri oturduğu 30’dan fazla ev, Uzundere Cemevi’nin bahçesi ve aralarında hayvan bakım merkezinin de olduğu Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait hizmet alanları da bulunuyor.
Karabağlar Belediyesi’nin işlemin yeniden gözden geçirilmesi talebine Milli Emlak Dairesi tarafından yanıt verilmezken TOKİ Başkanlığı ise devredilen alanı kendi lehlerine kullanarak TOKİ konutları inşa edeceğini belirten bir cevap gönderdi. Bunun üzerine Karabağlar Belediyesi, hizmet alanları ve evleri de dikkate alarak alanın TOKİ'ye devredimesine karşı 29 ayrı dava açarak, işlemin iptalini talep etti.
Karabağlar Kent Konseyi TOKİ'ye devredilen alanla ilgili açıklama yaptı. Uzundere Cemevi'nin bahçesindeki açıklamaya bölge halkı da katılırken açıklamada hukuka aykırı bir şekilde gerçekleşen devir işleminin iptali, evleri olanların tapularını alabilmeleri için gerekli işlemlerin başlatılması, belediyeye ait hizmet alanlarının korunarak düzenlenmesi ve geriye kalan 70 hektarlık alanın Demokrasi Üniversitesi’ne kampüs alanı olarak devredilmesi istendi.
'KUPON ARAZİ İSTEMİYORUZ'
Basın metnini okuyan Konsey Başkanı Nazik Işık, alanın kupon arazi olmasını istemediklerini dile getirerek “Biz biliyoruz; Karabağlar’ın yeni TOKİ alanlarına ihtiyacı yoktur. İlçemizin ikamet alanlarının yaklaşık üçte biri kentsel dönüşüm alanıdır. 30 kadar mahallemizde imar planları yenilenmektedir. Bu çalışmalar zaten yeterli konut alanı üretmektedir. yaşayanlara tek bir soru sormadılar, onların hakkını korumak için bir kaç dönümü devrin dışında tutmayı bile düşünmediler. TOKİ’nin yaratacağı rantın ışıltısı gözlerini karartmış olmalı ki, halkın toprağından koparılmasının acısını hissetme-diler, duymadılar. Şimdi soruyoruz, bu işlemi yapan idareciler halkına, insa-nına bu kadar mı uzaktır?” dedi.
'İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI AYRIMCILIKTIR'
Uzundere Cemevi'nin bahçesinin de TOKİ'ye devredilmesine tepki gösteren Işık şunları söyledi: “Bu da burada iba-det edenleri, huzur bulanları hiçe sayarak, onlara ve onların temsilcisi vakfa ve projeyi hazırlayan Karabağlar Belediyesi’ne hiçbir şey sormadan, herhangi bir uzlaşma teklif edilmeden yapılmıştır. Yapılan inanç özgürlüğü açısından bir ayrımcılıktır. Bunda ısrar edilmemesini istiyor, adaletin hepimize saygı göstermekle gerçekleşeceğini biliyor, istiyoruz.”
‘HİZMET ALANLARI BELEDİYELERDE KALSIN’
Belediyelere ait hizmet alanlarının tekrar belediyelere devredilmesi gerektiğini belirten Işık “Bu alan içinde Büyükşehir ve Karabağlar Belediyelerine ait hizmet alanları var. Örneğin ilçemizin tek hayvan bakım merkezi bu alanın içinde. Karabağlar’da 50 binden fazla sokak hayvanının yaşadığını tahmin edilmekte. Bu hayvanların hastalıklarının tedavi edildiği, aşılanıp kısırlaştırıldıkları, temizlenip tıraş edildikleri bu hizmet merkezi için mevcut bina ve kafes mekanları bile yetmiyor. Biz hizmet alanının genişlemesini ister ve beklerken, 87 hektarı TOKİ’ye bedelsiz devredenler Belediyelerin hizmet alanlarını korumayı, Belediyelerle bu açıdan bir iş birliğine gitmeyi de düşünmemişlerdir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)