21 Temmuz 2017 09:42

Pamukova’nın üzerinden 13 yıl geçti, sorunlar değişmedi

Makine Mühendisleri Odası Pamukova tren kazasının 13. yıldönümünde demiryollarındaki sorunların sürdüğüne  dikkat çekti.

Paylaş

Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, Pamukova tren kazasının 13. yıldönümünde demiryollarındaki sorunların sürdüğüne  dikkat çekti.

Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, Pamukova tren kazasının 13. yıldönümünde demiryollarındaki sorunların sürdüğüne  dikkat çekti. Demiryolu taşımacılığında gerilemenin yüzde 1'e vardığına dikkat çeken Çakar, demiryollarındaki özelleştirme, parçalama ve tasfiye politikalarına son verilmesi çağrısında bulundu. 

TMMOB'ye bağlı Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, 13 yıl önce 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan Pamukova Kazası'nın yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 22 Temmuz 2004 tarihinde gerçekleşen Pamukova Kazasının nedeni olan mesleki ve bilimsel politikaların tasfiyesinin hala devam ettiğini belirtti. Çakar, güvenilir, dengeli, ülke ve toplum çıkarlarını gözeten bir ulaşım sistemi ihtiyacının bugün Türkiye'de her zamankinden daha fazla hissedildiğini, ancak ulaşım politikaları aksi yönde olduğunu ifade etti. 

Çakar, “Ulaşım sistemi her geçen gün daha dengesiz, güvenliksiz, pahalı ve sağlıksız bir yapıya sürüklenmektedir. Bu nedenle odamız, her yıl olduğu gibi bu yıl da Pamukova “Kazası”na yol açan nedenlere ve demiryolu politikalarına dikkat çekme gereği duymaktadır. Onlarca yurttaşımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olan bu ‘kaza’, zemin etüdü çalışmalarının yapılmayışı ve mühendislik hizmetlerinin gereklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle gerçekleşmişti” dedi. 

YOLCU TAŞIMACILIĞI YÜZDE 1'E GERİLEDİ

Son 60 yılda demiryollarında yolcu ve yük taşımacılığında geriye gidildiğine dikkat çeken Çakar, 1950 yılında demiryolu taşıma oranları yolcuda yüzde 42, yükte yüzde 78 iken, bugün demiryolu taşımacılığının yolcuda yüzde 1.1’e yük taşımacılığında yüzde 4.6’ya gerilediğini; karayolu taşımacılığının ise yolcuda yüzde 89.5’e, yükte yüzde 89.8’e yükseldiğini söyledi. TCDD'nin parçalanarak şirketleştirildiğini, kamu hizmeti anlayışı yerine serbest piyasa gereklerini gözeten bir model esas alındığını ifade eden Çakar, “TCDD’nin taşınmazlarının satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmıştır. Sayıştay raporlarına yansıdığı üzere TCDD zarar etmektedir. Kamu-toplum yararı eksenli ulaşım hakkı, kara ve havayolundan sonra demiryolunun ticarileştirilmesi ve piyasaya açılması süreci ile tasfiye edilmektedir” dedi. 

DEMİRYOLLARI İÇİN ÖNERİLER 

Çakar'ın açıklamasında bu yanlış politikalara alternatif olarak sıraladığı önerilerin bazıları şöyle; 

* Ulaştırmanın bütünü ve demiryollarında; altyapı, araç, arazi, tesis, işletme ve taşınmazlara yönelik bütün özelleştirmeler, belediyeler ile üçüncü şahıslara devirler durdurulmalıdır. 

* Tüm ulaşım modları arasında uyum sağlanarak yük ve yolcu taşımada ağırlık demiryolu taşımacılığına verilmeli, demiryolu taşımacılığı planlı olarak geliştirilmelidir. 
* Gerekli altyapı, bakım, yenileme çalışmaları eşliğinde eski hatlarda “sürat demiryolu” projelerine yönelinmeli; yeni altyapı ve yüksek standartlı yeni hat yapımına dayanmayan “hızlı/hızlandırılmış tren” projeleri durdurulmalı.

* Yeni raylı sistemlerin mevcut ulaşım ağları ile entegrasyonu sağlanmalı, kentlerde başta metro olmak üzere hafif raylı sistemler yaygınlaştırılmalıdır. 

* TCDD’nin parçalanarak işlevsizleştirilmesi, siyasi kadro atamaları ve her düzeydeki uzman kadro kıyımına son verilmelidir. Performansa göre ücret”, “toplam kalite yönetimi” vb. uygulamalar kaldırılmalıdır.

* Hizmet dışı bırakılan bakım-tamir atölyeleri ve bütün tesisler yeniden işlevli kılınmalıdır. 

* TCDD’nin borçlandırılması ve zarar ettirilme politikası terk edilmelidir. (Ankara/EVRESEL)
 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Telia Sonera 850 çalışanının işine son verecek

SONRAKİ HABER

‘OHAL’de hapishanelerdeki hukuksuzluk arttı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa