Cumhuriyet'e destek çağrısı: Gazetecilere, habere özgürlük
Bugün ‘24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılış Bayramı.’ Gazeteciler ise ‘bayramını’ adliye koridorlarında karşılıyor.
Bugün ‘24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılış Bayramı’ Gazeteciler ise bugünü adliye kordorlarında karşılıyor. 267 günlük tutukluluğun ardından hâkim karşısına çıkan Cumhuriyet çalışanlarına detske olmak için Çağlayan Adliye’sine çağrı yapan gazetecier, habere ve gazetecilere özgürlük için Çağlayan’a çağrı yaptı.
“FETÖ/PDY ve PKK/KCK örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve “FETÖ propagandası yapmak”la suçlanan Cumhuriyet çalışanlarının duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Beş gün boyunca devam edecek olan davada 11’i tutuklu toplam 17 kişi yargılanıyor. Dava öncesi değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet çalışanlarının avukatı Abbas Yalçın, iddianamede hukuka dair hiçbir şey olmadığının altını çizerek, “müvekkillerimizin tahliye edilmesi” dedi.
‘DOSYADA HUKUKA DAİR BİR ŞEY YOK’
Davaya ve yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan gazetenin avukatlarından Abbas Yalçın yaşananların hukukla izah edilmediğini belirtterek, “Umudumuz bu hukuksuzluğun son bulup müvekkillerimizin tahliye edilmesi”dedi.
Gazetecilerin 9 ay boyunca hakim karşısına çıkmayı beklediklerini hatırlatan Yalçın, “Dosyanın hukuki yorumunu yapmak çok zor, çünkü dosyada hukuka dair söyleyebilecek hiçbir şey yok” ifadesinde bulundu.
Gazetecilere yöneltilen 3 ayrı örgüt suçlamalarına ilişkin de konuşan Yalçın, “Öyle iddia ediliyor ki, önce ‘FETÖ’ gazeteyi ele geçiriyor; sonra da hem ‘FETÖ’, hem PKK, hem de hem DHKP-C’ye yardım eden, onların algı operasyonlarını yapan yayınlar yapılmış” dedi.
‘TÜM MUHALEFETE GÖZDAĞI VERLİYOR’
Cumhuriyet gazetesi üzerinden tüm basına “Eğer muhalif bir yayın yapıyorsanız haberi yapan muhabir olabilirsiniz, yazar olabilirsiniz ya da sahibi olabilirsiniz, yasa, hak, hukuk önemli değil herkesi sustururuz” mesajı verilmek istendiğini vurgulayan Yalçın, “Bu Cumhuriyet’e yapılan bir operasyon olabilir ama Cumhuriyet özelinde genelde tüm muhalif basın organlarına susturma operasyonudur” dedi.
DAVADA KİMLER YARGILANIYOR?
Cumhuriyet gazetesi davasında, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Okur Temsilcisi Güray Öz, Köşe Yazarı Hakan Kara, Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Karikatüristi Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör ile Muhabiri Ahmet Şık tutuklu yargılanıyor.
Davanın tutuksuz sanıklar ise şu şekilde: Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet yazarları Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, gazetenin muhasebe çalışanı Gülseli Özaltay, gazetenin eski çalışanı Bülent Yener. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ise dosyada ‘firari sanık’ olarak bulunuyor.
Ayrıca gazetenin Muhasebe Çalışanı Yusuf Emre İper ise 107 gündür tutuklu bulunuyor ve bu davaya dahil edilmedi.
AĞBABA: BU KARANLIK TABLOYA KARŞI MÜCADELEYE...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında 15 yıllık AKP iktidarının basın özgürlüğünü tamamen yok ettiğini belirten Ağbaba, “Geldiğimiz yer, darbe dönemlerinden bile daha kötü noktadadır. Basın mensupları 2017 Türkiye’sinde 80 li yılları arar oldu” dedi.
Bugün görülecek Cumhuriyet davasına katılım çağrısı yapan Ağbaba, “24 Temmuz’da tüm demokrasi güçlerini bu karanlık tabloya karşı mücadeleye çağırıyor, aynı gün aylardır haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan ve ilk kez mahkemeye çıkarılacak Cumhuriyet gazetesi yazar, çizer ve yöneticilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum” dedi.
BUNCA TUTUKLU GAZETECİYLE 24 TEMMUZ KUTLANAMAZ
“Sansür ve gazeteciler üzerindeki devlet baskısının kaldırılışıyla özdeşleşen 24 Temmuz’un ‘sansürden kurtuluşun miladı sayılışı üzerinden 109 yıl geçti” diyerek bir açıklama yayınlayan Basın Konseyi, “Özgürlükçü ileri demokrasilerden biri olmayı hedeflerken, bugün yasaklarla, baskıyla, otosansürle ve kitlesel işsizlikle kararan bir medya tablosuyla karşı karşıyayız” dedi. “Bugün mahkemeler gazeteciliği yargılıyor, 160’a yakın gazeteci tutuklu, sadece son bir yılda, 110 medya kuruluşu kapatıldı ve 2 bin 500 gazeteci işsiz bırakıldı. Uzun tutukluluk süreleri, cezaların infazını da beraberinde getiriyor” ifadelerine yeren veren Basın Köseyi açıklamasını, “Tutuklu meslektaşlarımızla özgür 24 Temmuz’larda buluşmayı umut ediyoruz” sözleri ile sonlandırıldı.
EMEP: BASKIYI MÜCADELEYLE KALDIRCACAĞIZ
24 Temmuz’a ilişkin bir açıklama yayınlana Emek Partisi de “Sansürü mücadeleyle kaldırdık yasağı ve baskıyı da kaldıracağız” dedi. “İstibdat döneminde basına uygulanan sansürün kaldırılmasının üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen basın bugün de ağır bir kuşatma altında” denilen açıklamada, gazetecilere dönük artan baskılara dikkat çekildi. Açıklamada, “Cumhuriyet’in yazarları ve yöneticileri bu Basın Bayramı’nda, aylarca süren tutukluluklarının ardından ilk kez mahkemeye çıkıyorlar. Onların bir an önce serbest bırakılmasını ve asılsız iddialara dayalı suçlanmalarına son verilmesini istiyoruz. Dün olduğu gibi bugün de basına yönelik sansür ve baskı uygulamaları, gazetecilere yönelik tutuklama ve yargılama tehditleri en çok da halkın haber alma ve gerçeklere ulaşma hakkına yönelik bir saldırıdır. Bu temel insan hakkının fütursuzca çiğnenmesine seyirci kalmıyoruz, kalmayacağız” denildi. (MEDYA SERVİSİ)