26 Temmuz 2017 00:03

Kavganın şairi Adnan Yücel unutulmadı

Toplumcu gerçekçi Şair Adnan Yücel, ölümünün 15. yılında Adana'da anıldı.

Paylaş

Halil İMREK
Volkan PEKAL
Adana

24 Temmuz 2002 tarihinde hayata gözlerini yuman toplumcu gerçekçi Şair Adnan Yücel, hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Adana’da ölümünün 15. yılında anıldı.

“…Saraylar saltanatlar çöker 
kan susar bir gün 
zulüm biter. 
Menekşelerde açılır üstümüzde 
leylaklarda güler. 
bugünlerden geriye, 
bir yarına gidenler kalır 
bir de yarınlar için direnenler...” dizeleri dilden dile dolaşan, “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” diyerek mücadele çağrısı yapan direncin şairi Adnan Yücel, unutulmadı. 15. yılında Adana Emek Gençliği tarafından düzenlenen etkinlikte şiirler ve kendi şiirlerinden bestelenen türküler okundu. Zekayi Çıngıloğlu, Adnan Yücel’in Antep’in Düztepe Mahallesi’nde 1976 yılında katledilen Halkın Kurtuluşu hareketinden İlhan Emre ve Mehmet Ali Özpolat için yazdığı şiiri okudu.

Şiir “Adına destanlar yazılmış Antep’in” diye başlıyor ve “Kurşun ağzında iki dal yiğit”e selam duruyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinde gerçekleştirilen anmada Adnan Yücel; konuşmalar, şiir, müzik dinletisi ve sinevizyon gösterimi eşliğinde anıldı. Anma etkinliğine Çukurova Üniversitesinden Öğretim Üyesi ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Adnan Gümüş, Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Menteş, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Mak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Şehmus Alparslan, Emek Partisi yöneticileri ve üyeleri ve Emek Gençliği üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Adnan Yücel üzerine konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ve sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Etkinliğin sonunda Adnan Yücel’in şiirlerinden bestelenen Mısri kız, Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya dek şarkılarının da yer aldığı müzik dinletisi gerçekleştirildi.

BİR GÜN BİLE HALKINA SIRTINI ÇEVİRMEDİ

Adnan Yücel’i anarken Ekim Devrimi’nin 100’üncü yılının da kutlandığı etkinlikte Ekim Devrimi’nin dünyaya vurduğu damganın kuşkusuz Adnan Yücel’in de hayatının bir parçası olduğuna dikkat çekilerek “O, küreselleşme denilen haydutluğun ortalığın toz duman ettiği, postmodernizm denilen pespayeliğin meydana salındığı, sanatın ve edebiyatın biçimcilik adına içeriğinden kopartılmaya çalışıldığı, dört bir yanın sise, toza boğulmaya çalışıldığı dönemlerden geçti. Grevler gördü, darbeleri yaşadı. Şiirin soysuzlaşmasına karşı yalın kılıç savaştı. Bir gün bile, halkına sırtını çevirmedi. Halkın değerlerini küçümsemedi, imgeleri silaha dönüştü halkın elinde. Şiirleri yön verdi, cesaret aşıladı. Nâzım’ın yolunu yol bildi kendine. Orhan Kemal’i, Yılmaz Güney’i, Ahmet Arif’i ve diğer nice halk sanatçılarını doldurdu yüreğine. Ve geldi bugüne...” denildi. 

ADNAN YÜCEL’İN KENDİ SESİNDEN ŞİİRLER…

Anmada, Adnan Yücel’in kendi sesinden şiirler okuduğu sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi.

2002 yılında Emeğin Partisi tarafından düzenlenen Nâzım Hikmet’in doğumunun 100. yılı anısına “Bizim Nâzım” etkinliği düzenlenmişti. Adnan Yücel’de etkinlikte şiir okuyacaktı. Ancak sağlığı el vermediği için katılmamış, Nâzım Hikmet gecesi için hazırladığı konuşması ve okuduğu şiirler o dönem görüntü olarak etkinlikte gösterilmişti. Anma etkinliğinde 15 yıl önceki Adnan Yücel’in görüntüleri ve okuduğu şiirleri izletildi. Görüntülerde Adnan Yücel, Nâzım’dan seçtiği: “Salkım Söğüt”, “Ceviz Ağacı” ve “Yapıyla Yapıcılar” şiirlerini okuyor.

YÜCEL’İN SESİNDEN AMELİYATTAN SONRA YAZDIĞI BİR ŞİİRİ

Anmada izletilen ikinci görüntüde ise Şair Adnan Yücel, Şair Sennur Sezer, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılıçaslan ve gazetemizin de yazarı olan Prof. Dr. Erdal Şekeroğlu ile sofrada sohbet ediyor. İlk iki görüntü daha önce gazetemizde yayımlanmıştı.  Anma etkinliğinde izletilen üçüncü görüntü ise Adnan Yücel’in 15 yıl önce ameliyat olduktan sonra ilk kez dışarı çıktığı anları kapsıyor. “Niyetim yok kolay gitmeye” diyor. Bu görüntülerde Adnan Yücel, ameliyat olduktan sonra direniş niteliği taşıyan ilk şiirlerini “Ölüme aşk engel olur” başlığı altında yazdığını belirtiyor. Ölüme Aşk Engeli başlıklı iki şiirden sonra hiçbir yerde yayımlanmamış bir şiirinden bir bölümünü okuyor:

Mürekkep değil ellerime bulaşan 
Tanrılaşmış nehirlerin sularıdır 
Yazarım yazarım bitmez 
Bir yanda hastalıklar bir yanda ömrüm yetmez
Niyetim yok kolay kolay gitmeye 
Tanrılaşmış nehirlerin suları düşmüş ellerime (…)

BİR ELAZIĞ TÜRKÜSÜ: KEVENGİN YOLLARINDA

Üçüncü görüntünün sonunda Şair Adnan Yücel, “Kevengin yollarında” adlı Elazığ türküsünü söylüyor. Türküyü bitirdikten sonra bunu yayımlarsanız size sorarım” diye de şaka yapıyor. 

Anma etkinliğinde daha sonra Emek Gençliği üyeleri Adnan Yücel şiirlerinden dizeler okudu.

Konuşma ve okunan şiirlerin ardından, anma etkinliği müzik grubunun, Adnan Yücel’in yazdığı şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirmesiyle sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te Hükümeti sarsan ‘sızıntı’ skandalı

SONRAKİ HABER

Sosyal medya çocuklarınızı robota çevirmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa