Tarım Orkam-Sen TİS taleplerini açıkladı
KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen Ağustos ayında başlayacak Toplu İş Sözleşmesi süreci öncesi taleplerini duyurdu.
KESK’e bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmetleri Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Ağustos ayında başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci öncesi taleplerini duyurdu. Genel Merkez'de yapılan basın toplantısında OHAL gölgesinde imzalanan sözleşmenin sağlıklı olmayacağı vurgulandı.
Burada konuşan Genel Başkan Hamit Kurt, “OHAL ve KHK gölgesinde sağlıklı bir TİS imzalanamayacağı kanaatindeyiz. Bu ülkede normal bir süreç yaşanmıyor. Kaos , savaş yaşanıyor. Bu görüşmeler sadece formalite, yandaş sendikalarla imzalan metnin demokratik olmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Kurt, gerçek bir TİS için kamu emekçilerine “Bu bizim elimizde. Halklarımız için, kadınlar, çocuklar için, doğa için, adalet ve barış için kamu emekçilerini KESK'te, Tarım Orkam-Sen'de örgütlenmeye çağırıyoruz” diye seslendi. 41 üyelerinin KHK’larla ihraç edilerek işinden, aşından, yurdundan edildiğini belirten Kurt, öncelikli taleplerinin ihraç edilenlerin işlerine geri dönmesi olduğunu söyledi.
Kurt, TİS Talepleri şöyle sıraladı:
* 4688 Sayılı Yasa ILO normları ve AHİM Kararlarına göre yeniden düzenlenmelidir. Başta Grev hakkı olmak üzere tüm haklarımız güvence altına alınsın.
* Kamu emekçilerine siyaset yapma yasağı kaldırılsın.
* Kamu kurumlarında siyasi kadrolaşmaya son verilsin, görevde yükselme sınavlarında mülakat uygulamasından vazgeçilsin.
* Bulundukları kadrodan üst öğretimini tamamlayanların unvan değişikliği sınavı kaldırılarak doğrudan ilgili kadroya geçişi sağlansın.
* Kadınların doğum yapması halinde sosyal ve özlük hakları kayba uğramasın.8 Mart tatil olsun.
* İşçilerin Kıdem tazminatlarının fona devredilmesine ilişkin yasa tasarısı geri çekilsin.
* İş kolumuza bağlı kurumlarda rotasyon, kadrolaşma, sürgün, soruşturma, mobing ve mülakat gibi ayrımcılık yaratan tüm uygulamalara son verilsin.
* Kurumlarda çalışan ön lisans mezunu teknikerlerin lisans tamamlama hakkı tanınsın.
* Kimyasal ve diğer zehirli maddelerle etkileşim içinde olan, sürekli şantiyelerde çalışan personel için yılda en az 3 ay fiili hizmet süresi zammı verilsin.
* Orman Genel Müdürlüğü personeline nöbet karşılığı ödenen yangın fazla mesaisi adil ve eşit uygulansın, konuyla ilgili mevzuat değişikliği yapılsın.
* Arazi Tazminatların ödenmesinde hizmet sınıfı ve açık/kapalı alan ayrımı kaldırılsın. Arazi tazminatı maaşı ile birlikte ödensin, 20 gün sınırı kaldırılsın.
* Orman Muhafaza Memurlarının kolluk kuvveti sayılmalarından kaynaklı özlük ve sosyal haklarını kullanmaları sağlansın. (Ankara/EVRENSEL)