26 Temmuz 2017 09:23

Tarihi lise ranta kurban mı ediliyor? 

Ankara’nın 43 yıllık geçmişe sahip, tarım meslek lisesi olarak kullanılan şimdiki adıyla Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi taşınıyor.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Ankara’nın 43 yıllık köklü bir geçmişe sahip, yıllarca tarım meslek lisesi olarak kullanılan şimdiki adıyla Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi taşınıyor. Türkiye’de az sayıdaki tarım meslek liselerinden biri olan bu okul, Ankara’nın da tarım alanında meslek elemanı yetiştiren tek okulu. Okul idaresine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda okulun Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bir blokuna yerleştirileceği bildirilirken, 33 dönümlük okul arazisinin bundan sonra ne şekilde kullanılacağına ilişkin ise hiçbir açıklama yok. Kent dışında planlanan ancak yıllar içinde büyük gökdelenlerin arasında kalan lise arazisinin paha biçilmez değerde olduğu belirtiliyor. 

Taşınma kararına tepki gösteren öğrenciler ve velileri, “43 yıllık lisenin arazisinin trilyonluk değeri nedeniyle taşınmasına izin vermeyelim” başlığıyla imza kampanyası başlattı. 

‘UYGULAMALI TARIM ÇALIŞMALARI YÜRÜTEN BİR OKUL’

Cumhuriyet tarihinin önemli eğitim kurumlarından olan lise 1974 yılında Tarım Bakanlığı ve bağlı  kurumlara laborant yetiştirilmek üzere laborant meslek lisesi adı altında kurulmuş bir lise, Tarım Bakanlığı tarafından 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devredilen okul, geçiş işleminin yapıldığı tarihten sonra Çankaya Tarım Meslek Lisesi adını almış. Okul 2012 yılında Keçiören Tarım Meslek Lisesi ile birleştirilerek Ankara Tarım Anadolu ve Tarım Meslek Lisesi adını alırken, son olarak da Mehmet Akif Ersoy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi adıyla eğitim öğretim hayatına devam etmekte. Şehir dışından gelen öğrencilerin de eğitim aldığı okulun yatılı kısmında da 28 öğrenci kalıyor. Halen bünyesinde laboratuvar, gıda ve tarım alanları bulunan Mehmet Akif Ersoy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, meslek lisesi kapsamında yer alan laboratuvar ve gıda alanlarında mikrobiyoloji, gıda, kimya, hayvan sağlığı, toprak-su, gıda ve yem analizleri olmak üzere toplam 6 laboratuvarı, tarım alanında ise, 33 dönümlük arazi üzerinde uygulamalı tarım çalışmaları yürüten bir okul. 

‘33 DÖNÜMLÜK ARAZİ ÇOK DEĞERLİ’

Öğrencilerin rahatça nefes alabileceği, etkinliklerde bulunabileceği, uygulamalı eğitim yapılabileceği bir küçük ormanlık alan içerisine kurulu okulun arazisine, konumu itibariyle çok büyük değer biçildiği ifade ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı okulun bundan sonra ne şekilde kullanılacağına ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken okul binası, pansiyon, lojman ve laboratuvarların toplanmasına da başlandı. 270 öğrencisi ve 65 çalışanı bulunan okulda lojmanda kalan çalışanlara da lojmanları boşaltmaları için 15 Ağustos 2017 tarihine kadar süre verildiği bildirildi. 

‘YENİ  OKULDA  ALTYAPI DA, UYGULAMA  ARAZİSİ DE YOK’

Türkiye’de benzer özelliklere sahip çok az sayıda, Ankara’da ise tek olan bu lise, aslında tarım ve hayvancılık alanlarında verdiği mezunlar ile teknik iş gücü ihtiyacını da karşılayan bir okul olma özelliği taşıyor. Okula taşınmak için gösterilen Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ise uygulamalı eğitimin yürütülmesi için gerekli laboratuvar alt yapısı ve tarım alanı uygulama arazisi olmadığı ifade ediliyor.  Taşınılacak olan yeni lisenin öğrenci ve çalışanlarının da benzer mağduriyet yaşamasına sebep olacağı bildirilen bu kararla, Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrenci ve çalışanları okulun A blokuna taşınırken, B blokuna ise pansiyonu, laboratuvarları ile birlikte Mehmet Akif Ersoy Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin sığdırılmaya çalışılacağı belirtiliyor.

“Meslek liseleri memleket meselesi”  denildiği bir zamanda uygulamalı eğitim veren böylesi önemli bir okulun alt yapısı yetmeyecek ve uygulamalı eğitim yapılmasının mümkün görülmediği bir okula neden taşındığı ve 33 dönümlük araziye bundan sonra ne olacağı merak ediliyor. Diğer yandan arazide bulunan ağaç ve içinde yaşayan hayvan ve bitki örtüsünün akıbeti de belirsiz. 

‘İMZA KAPANYASI BAŞLATILDI’

28’i yatılı 270 öğrencisi ve 44’ü öğretmen 65 çalışanın görüşü dikkate alınmadan okulun taşınması yönünde karar alınması tepki yarattı. Bundan sonra uygulamalı eğitimden mahrum olacak öğrenciler,  okul bahçesi, pansiyonu, laboratuarları, uygulama arazisi, spor alanlarıyla geniş bir araziye sahip küçük bir ormanlık alan içerisinde bulunan okullarını terk etmek istemiyorlar. Okula sahip çıkanlar ve taşınmasını istemeyenler tarafından konuya ilişkin www.change.org’da “43 Yıllık Lisenin Arazisinin Trilyonluk Değeri Nedeniyle Taşınmasına İzin Vermeyelim” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı. 
 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Sırtı kuvvetli olan doçent mi olacak?

SONRAKİ HABER

Diyanet Başkanı Görmez görevden ayrılacağını doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa