27 Temmuz 2017 00:19

Yargıçlar Sendikası Başkanı Karadağ'dan emeklilik başvurusu

Sürgün edilen Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi ve Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Karadağ emeklilik için başvurdu. 

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 3 Temmuz’da yayımlanan kararname ile Urfa'ya sürgün edilen Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi ve Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Karadağ emeklilik için başvurdu. 

29 yıllık yargıçlık hayatını bitirme kararı alan Karadağ, Türkiye’de siyasi iktidarın yargıyı tamamen ele geçirdiğini ve yargıçlara bağımsız ve adil bir şekilde, hukukun üstünlüğü çerçevesinde karar verme olanağı bırakılmadığını belirtti. Karadağ, bundan sonraki yaşamına avukat olarak devam etmeyi düşündüğünü ve bağımsız ve adil bir yargı için mücadelesinin süreceğini vurguladı. 

Karadağ emeklilik kararı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada da, başlarda Şanlıurfa’ya gidip göreve devam etme kararında iken bazı yayın organlarınca hedef gösterilerek, can güvenliğinin risk altına sokulması sebebiyle meslekten ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. 
Karadağ ayrıca, izin ve adli tatil taleplerinin görmezden gelindiğini ifade etti. 

Kararı ile ilgili olarak görüştüğümüz Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, 2010’dan itibaren başlayan sürecin yargıyı buralara getirdiğini ifade ederek, “En baştan beri, ‘Bu siyasi iktidar 12 Eylül 80 ürünüdür’ diyorduk. Bunu iktidar yaptıkları ile kanıtladı. 2010’dan beri 2014 ve 2017 HSYK’lerinin giderek şiddetlenen tasarrufları, siyasi iktidarın yargıyı tamamen ele geçirmiş olması, artık yargıçların bağımsız, tarafsız biçimde kendi vicdanlarına göre ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde karar verme olanağına imkan bırakmıyor” dedi.  İktidarın kendi atadığı yargıçların, kendi istekleri dışında verdikleri kararlara dahi tahammül edemez hale geldiğini ifade eden Karadağ, “Artık bu koşullarda gerek bağımsız ve adil kararları verme olanağımız elimizden alındığından gerekse yargı örgütlenmesindeki çalışmalarımız her vesile ile engellenmek istenildiğinden meslekten ayrılmak zorunda kaldık. Ama bütün mücadelemizin amacı, eşitlik, hak, özgürlük temelli bir laik cumhuriyet mücadelesi, demokrasi mücadelesi idi. Biz buna erişmek için yine ve görece daha özgür bir ortamda mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Etkin bir mücadele için avukatlık mesleğini yapmak istediğini belirten Karadağ, her şeye rağmen mesleğini hukukun üstünlüğü çerçevesinde görevlerini yapan ve bağımsız bir yargı için mücadele eden meslektaşlarının bulunduğunu ve onların örgütlü mücadelesinin süreceğini dile getirdi. Sürmekte olan Cumhuriyet gazetesi davasında yaşanılanların yargının içinde bulunduğu durumu ortaya koyduğunu dile getiren Karadağ, “Bu dava bir hesaplaşma davası ve aslında hükümetin kendisini deşifre ettiği bir dava. Bağımsız bir yargı olsa idi, Hükümet kendi kendisini ihbar etmiş olacaktı bu dava ile” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Özgürlük, demokrasi ve adalet için birlik olalım'

SONRAKİ HABER

Trump’ın pençeleri Bali’yi parçalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa