28 Temmuz 2017 10:57

Adana'da şebeke suyu güvenliği: Bina içleri denetimsiz

Adana'da Gıda Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası, şebeke suyunun güvenliğine dair hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

Paylaş

Gıda Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası Adana Şubeleri, Adana’da şebeke suyunun güvenliğine dair hazırladıkları raporu basınla paylaştı. Konuyla ilgili araştırmasından faydalanılan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Rozelin Aydın’la birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasında şebeke suyunun bina girişine kadar güvenli ve sağlıklı bir şekilde getirilse bile bina içindeki yolculuğunun sahipsiz kaldığına dikkat çekildi.

160 ÖRNEK İNCELENDİ

Raporu paylaşan Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şeyhmus Alparslan yerel ve merkezi yönetimleri bina içi su kullanımının sağlıklı hale getirilmesi için görevlerini yapmaya etti. ”Çatalan barajı kaynaklı şehir şebeke suyundan değişik noktalardan alınan numunelerin İl Halk Sağlığı Laboratuvarında analizleri sonucunda herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediğini ifade eden Alparslan, “Proje kapsamında mikrobiyolojik analizi yapılan 160 örnekte yer yer depo giriş, depo çıkış ve 1’inci katlardan alınan su numunelerinin uygun olmadıklarını gördük. Bu da bize suyun apartmana ulaşırken borulardan kaynaklı bakteriyolojik yükü, deponun temizliğinin-dezenfeksiyonunun yapılmamasından kaynaklı ve hidrofor ile 1’inci kattaki borulardan kaynaklı problemler olabileceğini göstermiştir” dedi.

MEVZUAT YETERLİ DEĞİL

Ülkemizde bina içinde sıklıkla kullanılan depoların başında krom, galvaniz, DKP sac, plastik, beton ve fayans depolar geldiğine dikkat çeken Alparslan, “Sac depolar, ömrü dolmuş galvaniz ve çelik depolarda herhangi bir düzeltici işlem yapılmamakta ve maalesef bu depoların kullanımına devam edilmektedir” dedi. Adana’da yaygın olarak kullanılan güneş enerjili su ısıtma sistemlerinin her ne kadar içme suyu olarak tüketilmediği düşünülse de, “mix batarya” kullanılan evlerde farkında olmadan tüketildiğini söyleyen Alparslan, “Bu sebeple özellikle eski güneş enerjisi depolarının yenilenmesi ve belli periyotlarda bakım ve temizliklerinin yapılması önem arz etmektedir” dedi. Konuyla ilgili çıkartılan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin içerik anlamında bina içi su depolarının yapısı ve periyodik temizliğini kapsayacak yeterlilikte olmadığını ifade eden Alparslan, birçok bulaşıcı hastalığın suyla geçtiğini belirterek ilgili kurumların bu konuya dair gerekli mevzuat düzenlemelerini yapmalarını istedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç, Süryaniler için Ankara ile irtibata geçti

SONRAKİ HABER

Dihaber Muhabiri Erdoğan Alayumat : Gazeteciyim, suçlu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa