TZOB: İthalat kararı çiftçiyi mağdur edecek
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarımda yaşanan gelişmeleri ve Temmuz ayı fiyatlarında yaşanan değişimleri değerlendirdi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımda yaşanan gelişmeleri ve Temmuz ayı fiyatlarında meydana gelen değişimleri değerlendirdiği basın toplantısı düzenledi. TZOB Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, buğday üreticisinin bu yıl artan üretime rağmen mağdur olduğunu söyledi. Bayraktar buna sebep olarak, hasat zamanında çıkarılan gümrük vergilerini düşüren kararnameyi, fiyatların inmeye başlamasıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) gereken zamanında devreye girerek fiyat istikrarını sağlamamasını ve TMO'nun alım fiyatını açıklamada gecikerek üreticinin talebini karşılamaktan uzak bir fiyat vermesini gösterdi. Alınan yalış kararlara yaşanan kuraklığın eklenmesiyle buğdayda üretici fiyatlarının oldukça düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, hükümetin prim artırarak hatasını telafi etmesi gerektiğini söyledi.
'İTHALAT KARARNAMESİYLE TÜCCAR UCUZ MAL GELECEK BEKLENTİSİNE GİRECEK'
Bayraktar, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla buğday, arpa, mısır, pirinç ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan, lop et ve karkas et ithalatı için çıkarılan ithalat yetkisine de tepki gösterdi. Bayraktar, hasadın devam ettiği, üreticinin mağduriyet yaşadığı ve üretimin geçen yılın 1,2 milyon ton üzerine çıkacağının tahmin edildiğini bir dönemde böyle bir kararnamenin ithalat yapılmasa bile piyasayı psikolojik olarak etkileyerek fiyatları düşüreceğini belirtti. Tüccar ve sanayicinin “dışarıdan ucuz mal gelecek” beklentisiyle üreticiden mal alımı yapmayacağını belirten Bayraktar, mısırda hasatın başladığını ve buğdayda yaşananların mısırda yaşanmaması için TMO'nun alım fiyatlarını bir an önce açıklamasını istedi.
'ET FİYATLARI, ÜRETİMİ ARTIRARAK DÜŞER'
2010-2016 yılları arasında Türkiye'nin ithalata 5milyar dolardan fazla döviz ödediğini hatırlatan Bayraktar, 2008 yılında yaşanan süt krizinin ardından süt hayvanlarının kesime gitmesiyle oluşan et açığının 2010 yılında başlayan canlı hayvan ve et ithalatıyla bile çözülemediğini söyledi. Bayraktar, dünyanın hiçbir ülkesinde ithalatla hayvancılıkta büyüme sağlanmadığını belirterek, etteki sorunun düşük süt fiyalarından, besilik ve yem maliyetlerinden kayaklandığını kaydetti. Bayraktar, et fiyatlarını düşürmenin yolunun ithalat değil, daha fazla destek vererek üretimi artırmak olduğunu belirtti.
'SANAYİCİYE VERİLEN KIYMET ÇİFTÇİYE VERİLMİYOR'
Enflasyonun sorumlusunun çiftçi gibi görülerek kararlar alındığını belirten Bayraktar, tüketicide haziran ayı itibariyle enflasyonun yüzde 10,9'u bulduğunu ve gıdanın enflasyondaki payının sadece yüzde 3 olduğunu söyledi. Gıdada enflasyon sıfırlansa dahi enflasyon sorununun çözülmeyeceğini kaydeden Bayraktar, gıda dışında yüzde 8'e yakın eflasyon yaratan diğer sektörlere bakılması ve sadece çiftçinin üzerine gelinmemesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar verdikleri mesajların yeterince anlaşılmadığını belirten Bayraktar, çiftçinin sorununun bir an çözülmesini aksi takdirde yine meydalara çıkacaklarını söyledi. Tarımda üretimin yüzde 70'inin buğday olduğunu kaydeden Bayraktar, üretim yapan yüzde 70'in mağdur edildiğini ve buna kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Bayraktar şu şekilde devam etti: “Çiftçinin ürünü umurlarında değil. Gıdanın enflasyona etkisi yüzde 3. Neden diğer sektörlerden çekiniyorlar. Çiftçiyi mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. İnsanları tarımda zaten zor tutuyoruz. Sanayiciye verilen kıymet çiftçimize verilmiyor. Ülkeyi doyuranlar kıymet görmüyor. İthalatla ülkenin doyması mümkün değil”.
'MARKETTE EN FAZLA ARTIŞ SİVRİ BİBER, PATLICAN VE DOMATES'
Temmuz ayında markette en fazla fiyat düşüşünün yüzde 38,75 ile karpuz, yüzde 13,23 ile elmada gerçekleştiğini söyleyen Bayraktar, en fazla fiyat artışının ise yüzde 28,43 ile sivri biber, yüzde 18,05 ile patlıcan ve yüzde 17,69 ile domateste gerekleştiğini söyledi. Üretici fiyatlarında ise 15 üründe fiyat artışı gözlendiğini kaydeden Bayraktar, en fazla fiyat artışının yüzde 48,15 ile kabak, yüzde 46,79 ile patlıcanda, en fazla düşüşün ise yüzde 51,85 ile karpuz, yüzde 26 ile havuçta görüldüğünü söyledi.
'FARK ELMADA 5.6, KURU KAYISIDA 5 KAT'
Üreticide 67 kuruş olan elmanın markette 3 lira 76 kuruş, 6 lira olan kuru kayısının 29 lira 90 kuruş, 26 kuruş olan karpuzun 1 lira 3 kuruşa satıldığını söyleyen Bayraktar, yüksek fiyat farkıyla ilgili sorunun devam ettiğini belirtti. Yaşanan doğal afetlere de dikkat çeken Bayraktar, sel ve dolunun çiftçinin ürünün büyük zarar verdiğini, İzmir'de yaşanan orman yangında yanan 500 hektar alanın yüzde 30'unun zeytin, yüzde yirmisinin kiraz, incir ve bağ alanları olduğunu söyledi. 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerin her türlü vergi ve SGK prim borçlarının en az bir yıl süreyle ertlenmesini isteyen Bayraktar, özel bankalar da dahil tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, üreticilere faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sağlanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)