01 Ağustos 2017 00:27

Jurassic Park bizi kandırmış: T. rex koşamıyormuş

Jurassic Park filminde koştuğu görülen Tyrannosaurus rex’in (T. rex) bırakın koşmayı, yürümekte bile zorlandığı ortaya çıktı.

Paylaş

Stephen Spielberg tarafından 1993’te çekilen Jurassic Park filminde, Jeff Goldblum dev bir Tyrannosaurus rex’ten (T. rex) kaçıyordu. Aynı filmde Sir Richard Attenborough karakterini canlandıran John Hammond ise, T. rex’in saatte 51 km hızla koşabildiğini söylüyordu.

Ancak filmden 24 yıl sonra yapılan bir çalışmanın sonuçları, T. rex’in bırakın koşmayı, yürümekte bile zorluk çeken, hantal bir hayvan olduğunu açığa çıkardı.

Manchester Üniversitesinde yürütülen çalışmada, Tyrannosaurus rex olarak bilinen, yaklaşık 12 metre uzunluğundaki korkutucu etçil dinozor bilgisayar ortamında canlandırıldı.

Güzel sanatları, N8 Yüksek Performans Bilgisayar sistemini, 3 boyutlu modelleme teknolojisini ve yapay zeka tekniklerini kullanan araştırmacılar, T. rex’i dijital ortamda hayata getirmek için işe koyuldular. Bu çalışma, dinozorun biyomekaniğiyle ilgili yeni bilgileri de beraberinde getirdi.

NASIL AVLANIYORDU?

Araştırma ekibinden Dr. William Sellers, yaptıkları çalışmayı şöyle anlatıyor: “Paleontolojide T. rex’in koşma hızıyla ilgili ciddi bir tartışma vardı. Bazıları yavaş olduğunu düşünürken bir kısım araştırmacı ise hızlı hareket ettiğini düşünüyordu. Bu konunun dinozorun nasıl avlandığı ve aktif bir avcı mı yoksa leş yiyen bir canlı mı olduğu meselesinde de önemi var. Hayvan hareketi üzerinde çalışmak için birkaç yıldır mühendislik ve robotik teknikleri kullanıyoruz. T. rex’le ilgili tartışmanın, geliştirdiğimiz teknolojiyi test etmek için ideal olduğunu düşündük.”

GELİŞMİŞ BİLGİSAYAR MODELLEME SİSTEMİ KULLANILDI

Manchester Üniversitesinin çalışması iki bölümden oluşuyordu. İlk olarak, dinozorun 3 boyutlu simülasyonunu oluşturmak. 2013 yılında yeni lazer tarama tekniklerini kullanan Sellers, 39 metre uzunluğunda, 80 ton ağırlığında otobur bir dinozor olan Argentinosaurus’u simüle etmek için gelişmiş bilgisayar modelleme sistemi kullanmış.

İkinci bölüm ise, gerekli hareket hesaplamalarını üretmek ve simülasyonda zor ve kolay kısıtlamalarla bir araya getirmek için makine öğrenimi tekniklerini kullanmak.

Sellers ve ekibi, simülasyon çalışmalarının geliştirilmesi için Japonya’dan bir robotik ekibiyle birlikte çalıştıklarını, böylece dinozor ve diğer bitki ve hayvan etkileşimleriyle ilgili farklı fikirleri test edebilecekleri sanal bir Mesozoik çevre oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Yapılan çalışmanın ana odağı T. rex olsa da, sonuçlar, Giganotosaurus, Mapusaurus ve Acrocanthosaurus gibi diğer dev iki-ayaklı dinozorların da yüksek hızlarda koşamadıklarını ortaya koyuyor.

Bu çalışma, paleontolojideki bir çok sorunun cevabını bulmasını da sağlayabilir. Dr. Seller, bu durumu şu sözlerle anlatıyor: “Tyrannosaurus rex, dünya üzerinde yürüyen dev iki-ayaklı canlıların ilklerindendi. Bu nedenle, benzer canlıların biyomekaniğini anlamamız için faydalı bir model oluşturuyor.”  

digitaltrends.com’dan çeviren Mehmet ÖZER

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Doğal Tarih Müzesi’nin hatasını 10 yaşındaki ortaya çıkardı

SONRAKİ HABER

Antik Yunan dünyasında sınıflar 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa