CHP heyeti Alpu’da çiftçilerin sorunlarını dinledi
CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer ve beraberindeki heyet Eskişehir’in Alpu ilçesinde çiftçilerin sorunlarını dinledi
CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehirli çiftçilerle buluşarak sorunlarını ve talepleri dinledi. Üreticinin bu yılda da emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çeken Çakırözer, “Anadolumuzun buğday ambarı Eskişehir’de çiftçilerimizin hali perişan durumda. Çiftçi ne alın terinin karşılığını alabiliyor, ne de evine ekmek götürebiliyorHer gün milli, yerli diyen hükümet, tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdiği ithalatla, Türk çiftçisini değil, başka ülkelerin çiftçilerini zengin ediyor. Yapılanlar Tük tarımına, çiftçisine ihanettir” dedi.
Eskişehir’de Alpu Ziraat Odası’nda çiftçilerle bir araya gelen CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, çiftçilerin sıkıntı ve taleplerini dinledi, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Çakırözer’eTepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Alpu İlçe Başkanı Özgür Sarı ve Alpu Ziraat Odası Başkanı Levent Özdemir de eşlik etti.
ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ
Alpu Ziraat Odası Başkanı Levent Özdemir ve Alpu çiftçisi emeğinin karşılığını alamadığından yakındı. Oda Başkanı ve çiftçiler, “Büyük umutlarla ürettiğimiz ürünlerimizi satacağımız zaman ithalat yolu açıldı. Hasat zamanı açıklanan buğday alım fiyatları ise hepimizi hayal kırıklığına uğrattı, ürünlerimiz yok pahasına gidiyor” diyerek isyan etti.
'İTHALAT ÇİFTÇİNİN ALIN TERİNE İHANETTİR'
Üreticilerin yıllardır emeğinin karşılığını alamadığını belirten Çakırözer, Türkiye’nin son yıllarda tarım ve hayvancılıkta ithalatçı bir ülke konumuna sürüklendiğini söyledi. Çakırözer, “Hasat başladığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çiftçiler buğdayın tonunu bin liradan, bin 50 liradan satarken, hükümet yabancı ülkelerin buğdayı için kapıları açınca Eskişehir’imizde ve Anadolu’nun birçok yerinde çiftçimiz 800 liradan buğdayını satmak zorunda kaldı. Yabancı buğday ve arpanın gümrük vergisin önce yüzde 30’dan yüzde 40 düşürdüler. Onunla da yetinmediler TMO’ya yüzde sıfır vergiyle ithal yetkisi verdiler. Hayvancılıkta da durum aynı. Geçen yıla göre hayvan ithalatını yüzde 2 bin 375 oranında arttıracak bir karar aldılar. Her gün milli, yerli diyen hükümet, tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdiği ithalatla, Türk çiftçisini değil, başka ülkelerin çiftçilerini zengin etti, etmeye de devam ediyor. Yapılanlar çiftçilerimizi sıkıntılarıyla tek başına bırakmaktan öte, Türk tarımına, çiftçilerimizin alın terine ihanettir” dedi.
'MAĞDURİYETLER ORTADAN KALDIRILSIN'
Konuşmasında CHP’nin tarım politikalarını da anlatan Çakırözer, hükümete yerli üretimi destekleyen, çiftçinin mağduriyetlerini ortadan kaldıracak projeler yürütmesi çağrısında bulundu. Çakırözer, “Çiftçilerimizin mağduriyetlerini en aza indirecek, kalıcı çare; tarımda girdi maliyetlerinin düşürülerek, çiftçilerin vergi yükünün kaldırılmasıdır. Çiftçilerimiz bir yıl öncesinden ürettiklerinin karşısında alın terinin karşılığının ne olacağını bilmelidir. Çiftçilerimize verilen desteklerden yapılan kesintiler bir an önce kaldırılmalıdır. Tarım Kanunununda yer alan ‘milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye destek için verilmek zorundadır’ maddesi asla unutulmamalı, bu tutarın tamamı çiftçilerimize verilmelidir” diye konuştu.
'DÜNYA TARIMI KONUŞUYOR'
Son yılda dünyada önemli olan iki şeyden birinin tarım olduğuna dikkat çeken Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise, “Dünyada tarım ilk ikide ama bizim ülkemizde 15 yıldır üretime dönük hiçbir şey yapılmadı. Bizler kendi tohumumuzu ekiyorduk, şimdi tohum ithal eder, farklı ülkelerden toprak kiralar hale geldik. Enerji için ovalarımız yok edilmeye başladı” diye konuştu.