Arap coğrafyasında emek gündemi
Mısır'da 5 bini aşkın tekstil işçisi grev kararı alırken Tunus'ta işsizler açlık grevine başlıyor.
Arap coğrafyası, pek çok siyasi gelişmeyle birlikte işçi mücadeleleriyle de hareketli. Mısır'da tekstil şirketi Misr'da 5 bin işçi grev kararı alırken Tunus'ta ise işsizler açlık grevi başlatıyor. Suudi Arabistan'da 4 işçi boğularak yaşamını yitirirken Fas'ta ev işçilerine koruma sağlayan kararname onaylandı. Haberleri Elif Özmen Belek, Arap Sendikaları Konfederasyonu (ATUC) sitesinden çevirerek hazırladı.
MISIR: 5 BİN İŞÇİ GREV KARARI ALDI
Mahalla'da Misr şirketi çalışanları, sosyal yardımların ödenmemesi nedeniyle greve gitme kararı aldı. Misr Şirketi’nde çalışan 5 bini aşkın işçi, 16 No’lu kanunun 3’üncü fıkrası uyarınca kararlaştırılan sosyal yardımların ödenmemesi nedeniyle şirketin tüm alanlarında greve gidileceğini duyurdu. İşçiler, grevin kısmen başladığını ve ardından da toplu grev yapmaya karar verdiğini söyledi.
Yine Mısır’da Queen Service işçileri sağlık sigortası tabiyle greve gitti. Queen Service’in yüzlerce çalışanı, yönetimin yaralı işçilere hastalık izni vermeyi reddetmesinden sonra devlet sigortası yerine daha iyi bir sağlık sigortası talebinde bulunarak grev düzenledi. Al-Nasr Hizmet ve Bakımı (Queen Service) 1988 yılında kurulan Mısır Savunma Bakanlığı Ulusal Hizmet Projesi bünyesinde bir şirket. Şirkete ait bir otobüsün Süveyş’teki Sokhna limanına yakın bir yerde yaptığı kazada yaralan 13 çalışan hastaneye nakledilmişti. Hastanenin, yaralıların izin alması için gerekli tıbbi raporu yazmayı reddetmesi üzerine işçiler, işe gitmeyi reddetmişti. Mısır medyası ise yaralı işçiye rapor verilmemesini görmezden gelmişti.
SUUDİ ARABİSTAN: 4 İŞÇİ BOĞULARAK ÖLDÜ
Suudi Arabistan’da dört işçi düştükleri konteynerde havasızlıktan yaşamını yitirdi.
Şakra eyaletinin kuzeyinde, Aşikar’daki bir tavuk çiftliğinde depoya düşen ikisi Arap ikisi Asya kökenli dört işçi hayatını kaybetti. Şakra Valiliği Sivil Savunma Departmanı, işçilerin atıkları toplamak için kullanılan Aşikar Merkezi’ndeki tavuk çiftliğinde bir depoda ölü bulunduğunu duyurdu. Dört işçinin ölüm sebebinin ise ölü tavukları atmak için kullanılan konteyner deposunda teneffüs edilen kötü kokular ve oksijen eksikliği olduğu belirtildi.
TUNUS: İŞSİZLER AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAK
Tunus’ta işsizliği protesto etmek için oturma eylemi yapan ‘17 grubu’ eylemine son verdi. İşsizler, talepleri kabul edilmezse açlık grevine başlayacaklarını açıkladı.
Tunus’ta İnsan Hakları Savunma Birliği’nin mülteciler merkez binası önünde oturma eylemi yapan yapan ‘17 grubu’ eylemine son verdi. Grup, hükümetin 24 saat içinde taleplerine karşılık vermemesi halinde eylemlerini Habib Burgiba Caddesi’nde sürdüreceğini ve açlık grevine gideceklerini duyurdu. İstihdam talep eden grup, dosyalarını görmezden gelen hükümeti eleştirdi. 5 Mayıs 2017’de, el Samoud isimli protestocular 1 Temmuz’a kadar süren açlık grevi eylemi yapmış, grup Temmuz ayında bir kez daha açlık grevine gitmişti. Bu hareketi takip eden ve kendilerine ‘17’ adı veren grup, 10 kadın ve 7 erkekten oluşuyor.
FAS: EV İŞÇİLERİNE YASAL KORUNMA
Fas’ta ev işçilerine yasal koruma sağlayan karaname Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Kabine, Çalışma ve Mesleki Entegrasyon Bakanı tarafından ev işçileriyle ilgili sunulan iki kararnameyi onayladı. Hükümet sözcüsü Mustafa el-Khaliji yaptığı basın açıklamasında, ilk metnin ev işçileri için sözleşme modelini belirleyen 355-17-2 nolu kararname taslağıyla ilgili olduğunu duyurdu. Khaliji, bu yasanın ev işçilerinin hak ve menfaatlerini etkileyebilecek herhangi bir istismarı önlemek için taraflar arasındaki çalışma ilişkisini belgeleyeip, karşılıklı yükümlülüklerini belirleyerek işçilere gerekli yasal korumayı sağlamayı amaçladığını açıkladı.
Khaliji, kararnamenin Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi 7. maddesinin 189 nolu hükümleri ile uyumlu olarak işçinin iş sözleşmesinde bulunması gereken temel verilerin dahil edilmesi gibi bir dizi prosedürü kapsadığının altını çizdi. Ayrıca, kararnamede işin ve görevin niteliğini, deneme süresini, çalışma süresini, haftalık dinlenme ve yıllık tatilleri belirlemek ve maaşları belirlemek için yedi temel metin bulunduğunu da sözlerine ekledi.
ÜRDÜN: MÜLTECİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLDİ
Ürdün’de mültecilerin belirli alanlarda çalışmasını yasallaştıran sözleşme onaylandı.
Ürdün İşçi Sendikaları Genel Federasyonu (GFJTU) Suriyeli göçmen işçiler ve mültecilere serbest çalışma izni verildiğini duyurdu. GFJTU başkanı Mazen Maatiah, sözleşmenin GFJTU, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma Bakanlığı tarafından onaylandığını bildirdi. Maatiah, kararın göçmen işçiler ve Suriyeli mültecilerin belirli alanlarda çalışmasını ve yerel işçilerle rekabet etmelerini önleyerek Ürdünlülere iş fırsatları yaratmak için alındığını söyledi.
Ürdün’deki mültecilerin çalışmalarının düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Maaitah, bu kararın Ürdün’ün özellikle inşaat ve tarım sektörleri tarafından talep görmeyen mesleklere erişimlerini kolaylaştıracağını ifade etti.
Bu adım, göçmen işçiler ve mültecilerin sendika hareketine dahil olabilmelerinin yanı sıra, haklarını örgütsel olarak koruyabilmelerinin yolunu açıyor. Federasyon başkanı, ilk çalışma izninin Cumartesi günü inşaat sektöründe GFJTU çatısı altında çıkarıldığını açıkladı. (DIŞ HABERLER)