Sincan Arçelik işçileri: 'Bunu alacağız' demek yetmez
Türk Metal'in toplu iş sözleşmesi taslağını değerlendiren Sincan Arçelik işçileri 'Bunu alacağız demek yetmez. İşçi sahip çıkmazsa bu iş olmaz' diyor.
Hafize BULUT
Ankara
Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Arçelik fabrikasında çalışan işçiler, Türk Metal’in MESS grup toplu iş sözleşmesi için hazırladığı taslağı olumlu buluyor. Bu taslağın, 2015’teki metal direnişinin bir ürünü olduğunu belirten işçilerin, Türk Metal’e olan güvensizliği de devam ediyor. ‘Bunu alacağız’ demekle olmayacağını belirten işçiler, “İşçi sahip çıkmazsa bu iş olmaz” dedi.
3.5 yıldır Arçelik’te çalışan bir işçi taslağı beğendiğini “İşte işçinin hak ettiği bu” diyerek anlatıyor. Metal direnişi döneminde fabrikada gerçekleşen her eyleme katıldığını ifade eden işçi, “Yani yemekhane eylemleri falan oldu mesela. Fabrikada arkadaşlarla konuşurken herkes ‘Türk Metal akıllandı’ diyordu. Ben de Allah var hiç inanasım gelmiyordu ama taslağı görünce şaşırdım tabi. Ama ‘Taslak bu, bunu alacağız’ demekle olmuyor. Kimse biz mücadele etmeden bunu vermez. Türk Metal’in geçmişi de malum. Sendikayı takip etmek, taleplere sahip çıkmak lazım” dedi.
Başka bir Arçelik işçisi de bulunduğu bandın üretim rekoru kırdığını vurgulayarak, “Patron kazanıyorsa biz de kazanmalıyız” dedi. Taslağı olumlu bulduğunu söyleyen işçi, “Benim çalıştığım bant rekor kırıyor, demek ki ben çok çalışıyorum, bunların bir karşılığı olmalı. Yaz geldi geçti çocuklarımla bir tatil yapamadım. Böyle sosyal haklar da eklenmeli taslağa. İşçinin de hakkı dinlenmek, eğlenmek, ailesiyle zaman geçirmek” diye konuştu.
İŞÇİYİ SATARLARSA ORTALIK KARIŞIR
İşçilerin değindiği konulardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “OHAL ile grevleri engelliyoruz” açıklamaları. İşçilerin çoğu bu söze çok tepkili ama aralarında Cumhurbaşkanının “Grevi bir tehdit olarak kullanan sendikalar için” söylediğini düşünen işçiler de var.
Bir işçi, Cumhurbaşkanının sözlerini hakkını arayan işçiye söylemediğini düşündüğünü ifade ediyor. İşçi, “Bazı sendikalar her şey için grev yapıyor, gereksiz yere üretim durunca ülkenin ekonomisi etkileniyor. Biz zaten 3 yıllık sözleşmeyle haksızlığa uğradık. Şimdi bunun düzeltilmesi lazım” diyor. Kendilerinin bir greve gitmesi durumunda ne olacağını sorduğumuzda ise “Eğer metal işçileri son çare grev yaparsa devlet buna karışmamalı” diyor.
Başka bir işçi ise OHAL’in patronların çıkarı için ilan edildiğini, bunun Cumhurbaşkanı tarafından da açıklandığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “OHAL’in uzatılması tam da TİS dönemine denk geldi. Ne güzel tesadüf değil mi? Patronlar için güzel. Bu ülkede işçiler için durduk yere kimse bir şey yapmaz. Biz yapacağız kardeşim, ağlamayan çocuğa meme verilmiyor. İşte bunu gördük metal grevinde. Bu taslak da grevlerin sonucu böyle oldu bence. ama Türk Metal yine işçiyi satarsa ortalık karışır.”