10 Ağustos 2017 09:46

Oce'de ekoloji mücadelesinden doğan şenlikler belgesel oldu

Gazeteci Evrim Kepenek, doğup büyüdüğü Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Oce köyündeki ekoloji mücadelesini anlatan ilk belgeselini tamamladı.

Paylaş

Gazeteci Evrim Kepenek, doğup büyüdüğü Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Oce köyünde, yıllar önce ekoloji mücadelesi sonucu ortaya çıkan kültür sanat şenliğini anlatan ilk belgeselini tamamladı. 5 Ağustos'ta ilk gösterimi yapılan, şenliğin 20’nci yılına denk gelen 15 Ağustos’ta da ikinci gösterimi yapılacak 'Okulun Düzi' (okulun düzü) adlı belgesel, Türkiye’nin  ve dünyanın  farklı illerinde özellikle köylerde yaşayan yurttaşlarla buluşturulmak isteniyor.

OCELİLERİN MÜCADELESİ SONUÇ VERDİ

Kepenek, belgeselin hikayesini şöyle anlatıyor: “Doğu Karadeniz’de sahil yolu projesi daha hayata geçmeden önceydi. Çok güzel bir sahili vardı. Deniz ve halk arasında otobanlar yoktu. Böylesi günlerde, Oce ve çevre köylülerin kullandığı bir deniz kıyısı vardı. Halkın kullanımına açıktı. Sonra özel bir şirket geldi önce köyde dereye yakın bir yerde arazi satın aldı ve çay fabrikası kurdu. Fabrika köye ekolojik olarak zarar verdi ancak çok derin zararlardan değildi. Şirket daha sonra, Ocelilerin kullandığı deniz kıyısını kullanarak, bölgede çokça yaygın olan suni alabalık çiftliği ve ücretli plaj kurmak istedi. Oceliler, ellerinde 'Balık havuzunda değil denizde yüzmek istiyoruz' yazılı pankartlarla sahile indi, eylem yaptı. Hukuki süreç de başlattı Oceliler. Ancak şirket bugün HES yapmak istenilen köylerdeki gibi köyde ayrılıklar çıkarmaya çalıştı. Bu ayrılıkların, huzursuzlukların kısa zamanda sona ermesi için Ankara’da yaşayan bir grup Oceli, köyde birlik, beraberlik ve kardeşlik için bir şenlik düzenlenmesine karar verdi. İlk şenlik 1997’de yapıldı. Yaklaşık 7 gün sürdü. Ocelilerin o gün başlattığı direniş sonuç verdi, o alan hukuki yollarla yeniden halkın kullanımına açıldı ve bugün sahil yolu nedeni ile kullanılmaz hale gelen Doğu Karadeniz kıyı şeridinde halkın denizle bağlantısının devam ettiği nadir alanlardan biri oldu."

Ocelilerin bu direnişi şenliğe, şenlikleri de 20’nci yılında o köyde büyüyen Evrim Kepenek tarafından belgesele dönüştü. Köyün meydanında bulunan bölgenin ilköğretim okullarından Şefkibeyu İlkğretim Okulunun bahçesinde gerçekleşmesi nedeni ile belgeselin adı Okulun Düzi (okulun düzü). Şenlik kapsamında bir araya gelen Oceliler, gelenek ve göreneklerini yeniden paylaşıyor, üretiyor ve sonraki kuşaklara aktarıyor.
Belgesel ilk olarak, 4 Ağustos’ta 20’nci Oce Şenliklerinde gösterildi.

Belgeselin yönetmeni gazeteci Evrim Kepenek, amacının bu küçük ekoloji mücadelesini ve sonucunda ortaya çıkan, kolektif biçimde tüm köylünün katılımı ile düzenlenen şenliği farklı yerlere de duyurmak olduğunu söylüyor. Belgesel, 15 Ağustos’ta Rize'nin Fındıklı ilçesine bağlı Çukulit köyünde seyirciyle buluşacak.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Okullarda kayıt parası ya da bağış adı altında soygun’ 

SONRAKİ HABER

Kulüpler Birliği'nin yeni başkanı Dursun Özbek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa