10 Ağustos 2017 14:39

LYS sonuçları: Yeni müfredatla eğitim daha da kötüye gidecek

Prof. Dr. Adnan Gümüş düşük gelen LYS sonuçlarını değerlendirdi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

LYS’de başarı oranının düşük çıkmasını değerlendiren Prof. Dr. Adnan Gümüş, “LYS sonuçları, okullarda verilen eğitimin düzeyinin ne kadar düşük olduğunu gösterdi” dedi. Gümüş, yeni müfredatla birlikte eğitimin kalitesinin daha da düşeceğini vurguladı. 

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) başarı oranı bu sene oldukça düşük çıktı. Buna göre Anadolu Lisesi mezunu 396 bin adaydan 138 bini, Fen Lisesi mezunu 22 bin adaydan 12 bini bir lisans programına yerleşirken, 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan sadece 40 bini lisans tercihlerine yerleşebildi. Bu sonuçlara göre, sınava giren her 5 imam hatipliden sadece 1’i üniversitelerin lisans programına girebildi. Üniversiteye yerleşenlerin oranının düşük kaldığı bir diğer okul türü ise meslek liseleri oldu. 2017’de tercih yapma hakkı bulunan 1.8 milyon adaydan sadece yarısının tercih yapması dikkat çekti. Lise son sınıfta sınavlara giren 960 bin adaydan sadece 208 bini lisans programlarına yerleşirken, 625 bininin hayali bir sonraki seneye kaldı.

LYS yerleştirme sonuçlarını gazetemize değerlendiren Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Adnan Gümüş, LYS sonuçlarının, okullarda verilen eğitimin düzeyinin ne kadar yetersiz olduğunu gösterdiğini söyledi. Gümüş, “Müfredatta matematik, fen, coğrafya, tarih, edebiyat giderek azaltılıyor. Bu azalmanın meyvesini bu sınavlardan alıyoruz” dedi. 

‘MÜFREDATIN İÇERİĞİ NEYSE BAŞARI DA O’

Öğrencilerin, LYS sonuçları ile başarı düzeyi düşük olduğu ortaya çıkan imam hatip liselerine yönlendirildiğini ifade eden Gümüş, “Başbakandan Cumhurbaşkanına, Milli Eğitim Bakanlığından okul müdürlerine kadar imam hatip okullarına bu kadar önem veriliyorsa, özel binalar, daha fazla öğretmen sağlanıyorsa, bu kadar iddialı bir projeyse bir başarı beklemek lazım” dedi. Gümüş, “Müfredatta matematik, fen ve temel sosyal bilimler azalıyorsa, ve diğer dini derslerin sayısı artıyorsa bu başarıya yansıyacaktır. Bütün liselerin üniversiteye yerleşme oranı  düşük. Dini dersler artmış durumda. Özellikle 2012 yılından başlayan süreçle birlikte eğitim programlarımız kötüleşiyor. Açıklanan yeni müfredatla sonuç daha kötüye gidecek. Okul müfredatlarımız sınavlara hazır değil. Müfredatın içeriği ne ise başarısı da o olacak. Tarlaya ne ekersen onu alırsın. Tarlaya ektiğimiz de bu” diye konuştu. Okullarda matematik, edebiyat ve fen eğitiminin yeterince verilmediğini söyleyen Gümüş, bu derslere harcanması gereken enerjinin Osmanlıca ve Din dersleri gibi derslere harcandığını söyledi. Gümüş son olarak şunları söyledi:  “Bu bilim ve eğitim politikalarıyla ne Türkiye ne de İslam ülkeleri yol alamaz. Bu sınav sonuçları ile Cumhurbaşkanı ve Hükümet umarım ders almıştır.” 

ÖNCEKİ HABER

'İstanbul’un 5 günlük yağışa dayanacak altyapısı yok'

SONRAKİ HABER

Denizli Cezaevindeki darp meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa