11 Ağustos 2017 13:36

ALMANYA

Almanya Federal Hükümeti evliliklere istisnasız 18 yaşından itibaren izin verilmesini esas alan bir yasa konusunda uzlaştı. Deutsche Welle’de yer alan habere göre Adalet Bakanı Heiko Maas tarafından hazırlatılan yasa tasarısı, 18 yaşın altındakilerin evlenmesinin yasaklanmasını esas alıyor. Almanya’da şimdiye kadar eğer bir aile mahkemesi evliliği onaylarsa 16 yaşından itibaren evlenilebiliyordu. Almanya’da ‘çocuk evlilikleri’ konusu özellikle son yıllarda çok sayıda mültecinin ülkeye gelmesiyle tartışılmaya başlandı. Almanya içinde nikah daireleri 16 yaşın altındakilerin nikahını kıymasa da camilerde imam nikahı yapılması bu türden evlilikleri onaylayan imamların cezalandırılacağı açıklamalarının yapılmasına neden oldu. Kiliseler, hangi ülkeden gelirse gelsin yaşı küçük olanlara dini nikah kıyılmadığını ve kıyılmayacağını açıklarken camilerden bu yönde bir açıklama yapılmaması tepki çekti. Haziran 2016’da Bavyera eyaletindeki Bamberg mahkemesinin Suriye’de bu türden evlilikler serbest olduğu için 21 yaşındaki kuzeniyle evli 15 yaşındaki çocuğun evliliğini geçerli sayması tartışmaları daha da yoğunlaştırdı. Kadın örgütleri mahkemenin kararını ailenin Suriye’den gelmesine dayandırmasını Almanya’da çocuk haklarına ve yasalara aykırı olarak değerlendiriyorlar ve ‘çocuk evlilikleri’ ile ilgili olarak; bu evlilikleri çocukların istismarı olarak görme ve yasaklanmasını sağlama konusunda anlaşıyorlar. 

http://www.dw.com/tr/almanya-çocuk-evliliklerini-yasakladı/a-39089621

https://ekmekvegul.net/sinirlarin-otesi/almanyada-cocuk-evliliklerinin-yasaklanmasinin-arka-plani

HİNDİSTAN

Hindistan’da kürtaj süresi 20 haftadan, 24 haftaya çıkarılıyor. gazetesujin.net'in ZeeNews’ten aktardığı habere göre; Hindistan’da bir doktorun kliniğinde bir düzineden fazla cenin bulunmasının ardından Sağlık ve Aile Refah Bakanlığı kürtaj için azami sürenin 20 haftadan 24 haftaya yükseltilmesini öneren bir tasarı hazırladı.

Bakanlık, artan zaman sınırının sadece nadir durumlarda uygulanması gerektiğini önermek üzere gözden geçirilmiş değişikliği Bakanlar Kurulu’na gönderdi. Başbakanlığa gönderilen yasa onaylanırsa ülkede kadınların kürtaj yaptırma süresi 24 haftaya yükselmiş olacak. Kürtaja 24 haftaya kadar izin veren yeni düzenleme annenin hayati risk olan gebelik ve tecavüz gebelikleri gibi “sadece olağanüstü durumlar”ı kapsıyor.

Hindistan’da, 1971’de yürürlüğe giren Gebelik Yasası 20 haftaya kadar kadınlara kürtaj hakkı tanıyordu.

Geçtiğimiz hafta başlarında Hindistan Yüksek Mahkemesi, 10 yaşındaki tecavüz mağduru bir çocuğun 32 haftalık gebeliğini sona erdirmek talebini reddetmişti.

ÜRDÜN

Ürdün’de kadınlar, insan hakları aktivistleri ve çeşitli kurumların temsilcilerinin protesto ettiği ve tecavüzcülerin, tecavüz ettikleri kadınlarla evlenmeleri halinde affedilmesini kapsayan ceza kanununun 308. maddesi parlemento tarafından iptal edildi.  Ürdün Ceza Kanunu'nda, 15-18 yaş arası kadınlarla cinsel ilişkiye girmek tecavüz olarak tanımlanıyor. İptal edilen yasa ise bu yaştaki kadınlarla cinsel ilişkiye girdikten sonra onlarla evlenip 5 yıl evli kalan erkeklere af getiriyordu. Yeni yasal düzenlemeye göre tecavüz suçunu işleyenlerin cezalandırılması sağlanırken; kadınlar, çocuklar ve engellilere karşı işlenen suçların cezaları da artırılıyor. Benzer bir yasanın bulunduğu Lübnan'da da yasanın iptal edilmesine yönelik kampanya yürütülüyor. Türkiye'de de geçen yıl benzer bir yasa tasarısı gündeme gelmiş, tepkiler ve kadınların TBMM önünde yaptığı eylemlerin ardından yasadan vazgeçilmişti. Yasanın iptali üzerine, Ürdün Ulusal Kadın Komisyonu’ndan Salma Nims karara ilişkin “Bu, Ürdün’deki kadın ve insan hakları hareketinin bir başarısı” yorumunu yaptı. Parlamentonun alt kanadının kaldırılmasını onaylamasının ardından yasanın tamamen kaldırılması için, önce parlamentonun üst kanadında oylanması, daha sonra da Kral tarafından onaylanması gerekiyor. 

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40789037

https://www.gazetesujin.net/tr/2017/08/urdunde-cinsel-saldiri-suclularina-af/

TUNUS

Tunus parlamentosu kadına şiddeti cezai yaptırıma bağlayan yasayı geçen hafta kabul etti. Bundan böyle kadına şiddet uygulamak suç sayılacak. Yasa ile aile içi şiddet ve evlilik içi tecavüz de suç kapsamına alındı. Eşi tarafından şiddete maruz bırakılan bir kadın şikâyetini geri alsa ya da buna zorlansa da polis olayın peşini bırakmayacak. Tunus parlamentosunun onayladığı yasa şiddet gören kadınların adli ve psikolojik yardımdan yararlandırılmasını da öngörüyor. 

Ayrıca Tunus parlamentosu kadın hakları savunucuları tarafından eleştirilen Ceza Kanunu'nun 227'inci maddesini de iptal etti. Bu maddeye göre, cinsel istismarda bulunduğu reşit olmayan kızla evlenen erkek ceza almıyordu. 

TUNUS’TA KADINLAR NE ŞARTLARDA YAŞIYORDU?

Kısa süre önce sonuçları açıklanan ve 4 bin kadının katıldığı bir anket kadınların yüzde 64'ünün ailenin büyük erkek fertlerine sormadan sokağa çıkamadığını gösterdi. Ankete katılanların yüzde 70'i ulaşım araçlarında hakarete uğradığını, yüzde 76'sı ise evde fiziki ve psikolojik baskıya maruz kaldığını açıkladı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et