12 Ağustos 2017 02:36

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi: Üretici emeğinin hakkını istiyor

Üreticilerin, fındığı harmana getirmeye başladıkları halde çözüm üretmekten uzak konuşmaların devam ettiğini söyleyen Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra, “Fındık üreticilerini memnun edecek çözüm var ama inatla mağduriyeti devam ettiriyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Üreticilerin bahçeye girmesiyle başlayan ‘Mağdur ettirmeyeceğiz’ söylemlerinin gündeme geldiğini belirten Sağra, “Ürünümüzü harmana getirmeye başladık ama ne her yıl olduğu gibi oyalanıyoruz. Fındık politikasını serbest pazar olarak belirlendiğinden bu yana üreticiler hep mağdur oldu. Artık bu politika terk edilmeli” dedi.

‘BELİRLEYİCİ TEKELLER OLDU’

Serbest pazar politikalarının tekelleri egemen yaptığını söyleyen Sağra, “2000 yılında çıkan 4572 sayılı Birlikler Yasası sonrası, özellikle de AKP Hükümetinin çıkardığı tarım-fındık yasaları üreticileri mağdur etti. Her yıl hükümet yetkilileri ve milletvekilleri ‘Üreticileri mağdur ettirmeyeceğiz’, ‘Fındık üreticilerine sahip çıkacağız’ deseler de uygulanan tarım politikaları sonucu hep üretici köylü mağdur oldu. İzlenen politika sonunda fındık piyasası da yerli ve yabancı fındık-çikolata tekellerinin eline geçti’ diye konuştu.

‘KONUŞMA DEĞİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

Sendika olarak amaçlarının Hükümetin üreticiler adına adım atmasını sağlamak olduğunu belirten Sağra, “Sendika olarak üreticilerin sorunlarının çözümü konusunda tarafız. Bu nedenle de taleplerimizi dillendiriyoruz. Fındık üreticilerinin sorununun çözümü var. Bu konuda kısa ve uzun süreli plan gerekiyor. Şu an üreticiler topladıkları ürünlerinin, harcadıkları emeğin karşılığını istiyor. Bu yıl yapılacak olan hükümetin taban fiyat belirleyerek TMO aracılığıyla fındık almasıdır. Ya da belirlediği taban fiyat altında alım yapan olursa alım müdahalesi yapacağını açıklamalıdır. Üretici ürününü kimin alacağını değil, emeğinin ve ürününün değerinin karşılığını alıp alamayacağıyla ilgileniyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et