12 Ağustos 2017 01:41

Türk-İş örgütlenme seferberliği başlattı

TÜRK-İŞ eylül ayından itibaren örgütlenme seferberliği başlatıyor. Kararı alan TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu Başbakan Yıldırım’ı ziyaret ederek dosya sundu

Paylaş

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu eylül ayından itibaren örgütlenme seferberliği başlatma kararı aldı. Ankara’da önceki gün yapılan toplantının ardından, Başkanlar Kurulu üyeleri Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret ederek, başta sendikalaşma olmak üzere yaşanan sorunları içeren bir dosya sundu. 

Kamuda halen birçok işyerinde asıl işlerin taşeron aracılığıyla yapıldığına dikkat çekilen dosyada, “Bu uygulama özel sektör işverenlerini de cesaretlendirmektedir. Oysa alt işverenlik düzenlemesi yapılırken amaçlanan yardımcı iş alanlarında (temizlik, ulaşım, güvenlik vs.) bu uygulamaya imkan sağlamaktı” dendi. Dosyada kamu kesiminde asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması talep edildi. 

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda, başta çoğunluk tespiti ve yetki olmak üzere toplu iş sözleşmesinin bağıtlanması aşamasına kadar geçen süreçte birçok sorun yaşandığı ifade edilen dosyada, “Sendikaların örgütlenme yaptıkları işyerlerinde, işveren tarafından sendikal faaliyet öğrenildiğinde işveren derhal işyerinin SGK kodlarını değiştirmekte ve örgütlenmeyi daha o andan bitirmektedir” dendi. 

Sözleşmede yetki itirazının sendikal örgütlenmeyi engelleyen uygulama haline geldiği ifade edilen dosyada, patronların somut deliller olmamasına rağmen dava açabildiği, yıllarca süren davaların olduğu bilgisi verildi. 

“İtiraz yetki işlemlerini durdurmakta, yetki tespit başvurusu ile yetki belgesinin verilmesi için geçen sürede işveren, işçilerin işyerini ve iş koşullarını değiştirebilmekte, iş sözleşmelerini sona erdirebilmektedir” denilen dosyada, şu ifadelere yer verildi: “1980 yılına nüfus 45 milyon ve sigortalı sayısı 2.2 milyon iken, sendikalı işçi sayısı 2 milyona ulaşıyordu. 2017 yılında ülke nüfusu 80 milyon, kayıtlı işçi sayısı 13.6 milyona ulaşmışken, sendikalı işçi sayısı ancak 1.6 milyona ulaşmıştır. Sendikal örgütlenmenin temelinde demokrasi vardır. İşçi ve işveren sendikaları olarak varlığımızın teminatı örgütlü toplum, demokratik yapıdır. Demokrasinin, sendikal örgütlenmenin olduğu yerde işçi ekmeğini büyütür, refah paylaşılır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi: Üretici emeğinin hakkını istiyor

SONRAKİ HABER

Üretim maliyeti arttı süt üretimi azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa