ABD’nin asıl hedefi Kuzey Kore değil Çin
ABD ve Kuzey Kore arasında askeri ve politik gerginlik giderek artmış olsa da ABD bölgede asıl hedef ve düşmanı olarak Çin'i görüyor.
Sebastian CARLENS
Junge Welt
Çin Halk Cumhuriyeti, hafta başında Kuzey Kore sahillerinde bir deniz tatbikatı yaptı. Ana akım medya hemen Çin de ona karşı olduğuna göre Kim Jong Un’un yeni bir müttefik aramaya başlaması gerektiğini yazdı. Onlara göre bu tatbikat sadece ama sadece Kim’i uyarmak için yapılmaktaydı. Kuzey Kore ile 1400 kilometrelik bir kara sınırını paylaşan Çin’in bir saldırı için karmaşık deniz yolunu seçmesinin anlamsız olduğu akıllarına gelseydi niyetin hiç de Kuzey Kore’yi uyarmak olmadığını anlayabilirlerdi aslında.
Çin‘in, Kuzey Kore’den hoşlanıp hoşlanmamasından bağımsız, Doğu Asya’da on yıllardan beri dış politikadaki koşulların değişmediği açık.
İlk olarak Kore‘de, 50 yıldan beri bir kez ateşkesle ara verilmiş olsa da savaş koşulları devam etmekte. ABD de, Çin de eskiden olduğu gibi savaşın tarafları olmaya devam ediyorlar.
Daha 1950-1953 yılları arasındaki Kore savaşında ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’ne saldırarak Çin Komünist Partisi’nin iktidarını yıkmak istemişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Douglas McArthur, bu amaçla atom silahlarının kullanılabileceğinden söz etmişti. Ama bu saldırganlık Çin ordusunun da sayesinde başarısızlıkla sonuçlandı.
ÇİN, KUZEY KORE’NİN YIKILMASINI İSTEMİYOR
İkinci olarak ise Kuzey Kore olmasa Çin sınırlarının önemli bir bölümü korunmasız kalırdı. Bu nedenle Çin, Kuzey Kore’nin yıkılmasını değil bölgede dengenin korunmasını istemekte.
ABD Başkanı Trump, istediği kadar Kim Jong Un’a tehditler savursun, asıl hedef şimdi de Çin.
Daha Temmuz ayında ABD’li General Scott Swift, (Doğu Asya ile ilgili olarak) kendisine atom silahlarıyla saldırı emri gelse hiç tereddüt etmeden harekete geçeceğini açıklamıştı. Aylardan beri ABD savaş gemileri Çin sularındaki provokasyonlarına devam ediyorlar. Daha Perşembe günü Spratly adasında 12 millik uzaklık kuralı çiğnenerek yeni bir provokasyonda bulunuldu. Alman basını, Çin konusunda Trump’la Demokrat senatörler arasında uyuşmazlık olduğundan söz etse de aslında Beyaz Saray, ordu ve Senato, Doğu Asya’daki çatışmaları uçlaştırma çizgisinde anlaşmış durumdalar.
SALDIRI OLURSA SAVUNACAK
Çin Komünist Partisi’ne yakınlığıyla bilinen İngilizce yayın yapan Global Times gazetesinde ise Çin’in pozisyonu, ABD’nin politik güç dengesini değiştirmek için Kuzey Kore’ye saldırması halinde, Çin’in bunu engellemek için harekete geçeceği şeklinde açıklandı.
Çin ve Kuzey Kore, askeri müttefikler oldukları için yapılması gereken de bu zaten. Bunu, arada sırada hatırlatmak ve olabilecek bir işgale karşı tedbirli olmak için tatbikatlar yapmak, belki çılgınlaşmış durumdaki Washington’un aklını başına getirir. (Çeviren: Semra Çelik)