Termo Teknik işçisi mücadeleye hazır
Çelik-İş Sendikası MESS taslağını açıkladı. Çorlu’da bulunan Termo Teknik işçisi ‘Eylemse eylem’ diyor.
Tuncay SAĞIROĞLU
Erdal KOÇER
ÇORLU
Türk Metal’in ardından Çelik-İş Sendikası da MESS grup sözleşmesi taslağını açıkladı. Çorlu’da bulunan Termo Teknik’te işçilere taslağı Çelik-İş İstanbul Şube Başkanı Ahmet Çolak duyurdu. Eski işçilerin sendikacılara güvensizliği sürerken, yeni işçiler ise sözleşme dönemini heyecanla karşıladı. Ancak tüm işçiler talepler için mücadeleye hazır olduklarını söyledi. İşçilerin OHAL ve grev yasaklarına ilişkin sorusu ise Şube Başkanı Çolak tarafından “Bu toplantının gündemi değil” denilerek geçiştirildi.
Çelik-İş Sendikasının taslağı, Türk Metal Sendikasının taslağı ile hemen hemen aynı. Önce işe giriş yılına göre işçi ücretleri bir seviyeye çekilmesi ardından saat ücretlerine 1.80 lira seyyanen zam isteniyor. Son olarak da her kıdem yılı için 15 kuruş zam talep ediliyor. İki sendika arasındaki tek fark Türk Metal’in saat ücretine seyyanen 1.75 lira istemesi. İki yıllık talep edilen sözleşmede 2, 3 ve 4’üncü altı aylık dilimler için yine Türk Metal’in sözleşmesinde olduğu gibi enflasyon artı yüzde 2 zam isteniyor.
ÜÇ SENDİKA DA ORTAK HAREKET ETMELİ
Çelik-İş’in Türk Metal’den farklı olarak saat ücretlerine 0.5 kuruş fark koyması, Termo Teknik işçileri tarafından komik bulunuyor. Termo Teknik fabrikasında 10 yıldır çalışan bir işçi “Her sözleşmede Türk Metal’in imzaladığı sözleşmeyi bir iki gün sonra biz imzalıyorduk. Şimdi taslağı da aynılaştırdık. Farklı taslak hazırladık diye 0.5 kuruş fazla koymuşlar. Aslında aramızda hiçbir fark kalmadı. O zaman niye farklı sendikalarda sözleşmeye oturuyoruz. Üç sendikada ortak hareket etmeli” diye konuştu.
İŞÇİ SENDİKAYA GÜVENMİYOR AMA MÜCADELEYE HAZIR
Çelik-İş Şube Başkanının fabrikada açıklama yaparken ‘Bizi destekleyin’ dediğini aktaran işçi, devam etti: “Ekmek bizim ekmeğimiz, biz sizi değil siz bizi mücadelemizde destekleyin. Mücadelenin önünü açın. Biz sendikaya güvenmiyoruz. MESS sözleşmesine dahil olmadan önce bir sözleşmede Çelik-İş fabrikaya gelip yarın greve çıkıyoruz. Ne diyorsunuz diye bizim kararımızı sordu. Biz de grev kararını coşku ile karşıladık. Taviz verilmesin dedik. Ama sanki bunu söylememişiz gibi o gece aynı teklife imza attılar. Bunların neyine güvenelim.” Bunu söyleyen işçi, diğer yandan da “Ama söz konusu ekmek için mücadele ise biz mücadeleye hazırız. Taslaktan geri adım atılmamalı” diye konuştu.
EYLEMSE EYLEM GREVSE GREV!
İki üç yıllık genç işçiler ise çok heyecanlı. Fabrika sürekli yatırım yaparak 3-4 yılda iki üç kat büyüdü. Yeni hatlar açıldı. Daha önce 450-500 işçi çalışırken şimdi çalışan işçi sayısı 800-900 arası. Bundan dolayı işçilerin çoğunluğunu son dönemde işe giren genç işçiler oluşturuyor. Şube başkanı fabrikaya gelip yaptığı açıklamaya eski işçiler “gaz veriyor” derken genç işçiler ise oldukça etkilendi. Genç işçiler “Çalışma koşullarımız çok ağır. Gelen işçi durmuyor. Ücretler çok düşük diyen bir yıllık bir işçi ‘Şube başkanı bu sefer alacağız, bizi destekleyin diyor. Bence de bu durum değişmeli. Eğer sözleşmede hak alacaksak biz her şeye varız. Eylemse eylem, grevse grev” diye konuştu.
OHAL VE GREV YASAĞI SÖZLEŞME GÜNDEMİNİN ORTA YERİNDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yabancı yatırımcılara “OHAL’den faydalanarak işçilere grev yapamazsınız diyoruz” açıklaması ve OHAL döneminde başta cam ve metal işçilerinin grevlerinin yasaklanması Termo Teknik işçileri içinde de olası kendi grevlerinin de yasaklanacağını düşünüyor. “OHAL koşulları ve grev yasakları patronları cesaretlendiriyor” diyen başka bir işçi, kendileri açısından taslak kadar, OHAL’in de önemli olduğunu söylüyor. İşçiler bu kaygılarını açıklama yapmak için fabrikaya gelen Şube Başkanı Ahmet Çolak’a da iletti. Ama başkan ortada bu kadar grev yasağı ve açıklama varken işçilerin bu konu ile ilgili sorularını “O bugünün gündemi değil” diyerek geçiştirdi.