Aytun Çıray: BOTAŞ isminin neden saklı tutulmasını istedi?
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 2016 yılı kurumlar vergisi rekortmeni olan BOTAŞ’ın adının gizli tutulması kararına tepki gösterdi.
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 2016 yılı kurumlar vergisi rekortmeni olan BOTAŞ’ın adının gizli tutulması kararına tepki gösterdi.
BOTAŞ’ın akaryakıt fiyatlarının dünya genelinde tavan yaptığı 2016 yılında 8.9 milyar liralık net dönem kârı elde ettiği ve 1.9 milyar liralık vergi vererek kurumlar vergisi rekortmeni olduğuni ifade eden Çıray, “Zaten kamu iktisadi kuruluşu (KİT) olan BOTAŞ’ın bu kadar kâra yönelik hareket etmesi anlamsızdır. Elini halkın cebine atarak, halkı sömürüp vergi rekortmeni olacağına halkının yanında olup akaryakıt indirimi gerçekleştir ki insanlar bir nebzede olsa rahat etsinler” dedi.
Yazılı soru önergesi veren Aytun Çıray şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“* BOTAŞ 2015 yılında 436 milyon 598 bin 99 TL, 2016 yılında ise 1 milyar 209 milyon 499 bin 8 TL kurumlar vergisi ödemiş 2015-2016 yılları arasında yüzde 277 oranında artış gerçekleşmiş bulunmaktadır. Yüzde 277 oranında gerçekleşen artış normal midir ve bu artışın sebepleri nelerdir?
* Üretmiş olduğu yüksek katma değer oranından dolayı 2016 yılı kurumlar vergisi rekortmeni olan BOTAŞ isminin saklı tutulmasını neden istemiştir?
* BOTAŞ’ın TCMB’den döviz alımlarında sabit kur uygulaması yapılmış mıdır? Şayet BOTAŞ ve TCMB arasında sabit kur anlaşması yapıldıysa BOTAŞ gaz ve petrolü yurt içinde satışa sokarken sabit kura göre mi yoksa güncel kur üzerinden mi satış gerçekleştirmiştir?
* BOTAŞ’ın doğal gaz ithalinden doğan herhangi bir borcu bulunmakta mıdır? Şayet varsa bu borç +KDV dahil ne kadardır?
* Yurtiçi doğal gaz satışlarında sanayi sektörüne tarafından yapılan gaz alımlarında herhangi bir indirim söz konusu mudur? Aynı şekilde hane (vatandaş) gaz alımlarında herhangi bir indirim uygulanmakta mıdır? Uygulanan herhangi bir indirim söz konusu ise 2015-2016 yılları arasında mukayeseli olarak oran yüzde kaçtır?” (HABER MERKEZİ)