19 Ağustos 2017 05:15

‘Sektörün ihtiyaçları’ için 12 saatlik gece çalışması 

Turizm, özel güvenlik ve sağlık işkolunda gece 7.5 saati aşan mesai yapılmasına olanak tanıyan yasanın yönetmelikleri, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Paylaş

Turizm, özel güvenlik ve sağlık işkolunda gece 7.5 saati aşan mesai yapılmasına olanak tanıyan yasanın yönetmelikleri, dün Resmi Gazete’de yayınlandı. 2015’te yapılan yasa değişikliği ile bu üç sektörde, “sektörün ihtiyaçları” gerekçesiyle 12 saate kadar gece çalışması yasal hale getirilmişti. 

KANUN 2015’TE ÇIKTI 

23 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı torba kanun ile İş Kanunu’nun gece çalışmalarını düzenleyen 69’uncu maddesinde değişikliğe gidilmişti. Gece çalışmalarını 7.5 saat ile sınırlayan düzenlemeye bir istisna getirilmiş, maddeye “Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” ifadesi eklenmişti. 

‘SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARI’

Bu değişikliğin Meclis komisyonlarında görüşüldüğü sırada turizm, özel güvenlik ve sağlık sektörlerinde 7,5 saati aşan gece çalışmaları yapıldığı vurgulanmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince çok sayıda işyerine bu nedenle idari para cezası kesildiği belirtilmişti. Değişiklik ile işçileri 7,5 saatten fazla çalıştıran işyerlerini para cezalarından kurtarmanın amaçlandığı gündeme gelmişti. İlgili maddenin gerekçesinde yer alan “sektörün ihtiyaçları doğrultusunda” ifadesi de bu değişikliğin asıl amacını gözler önüne sermişti. 

YÖNETMELİKLER İKİ SENE SONRA DEĞİŞTİ

Bu değişikliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte, işçilerin geceleri 11 saate kadar çalıştırılmaları, 1 saatlik ara dinlenmesi ile birlikte gece vardiyalarının 12 saate kadar uzatılması yasal hale getirildi. Yasa değişikliği 2015 yılı Nisan ayında yürürlüğe girerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aradan 2 yıl geçtikten sonra ilgili yönetmeliklerde değişikliğe gitti. Böylece yönetmelik hükümleri de yasa ile uyumlu hale getirildi. 

TAŞERONLAR DA KAPSAMA ALINDI

“Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin” 4’üncü maddesinde yapılan değişiklikle “Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir” dendi. Böylece turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işyerlerindeki taşeron şirketler de çalışan işçilerin de gece 12 saate kadar çalıştırılabilmeleri mümkün kılındı. Yine aynı yönetmeliğin 7’inci maddesinde ise “Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” denildi.

KADINLAR DA 12 SAAT ÇALIŞTIRILABİLECEK 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliğin” 5’inci maddesinde yasa gereği yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 5. maddesi “Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” şeklinde değiştirildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Der Spiegel'den, Ku Klux Klan maskeli Trump kapağı

SONRAKİ HABER

İsveç, 106 yaşındaki mülteci kadını sınır dışı ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa