21 Ağustos 2017 14:44

2008’den bugüne ÖSYM’nin yaptığı hatalar!

2008’den bugüne ÖSYM'nin yaptığı hataları, kopya ve şifre iddialarını derledik.

Paylaş

2017 ÖSYS yerleştirme sonuçlarında yapılan yanlış hesaplama ile bir kez daha gündeme gelen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Başkanı Ömer Demir istifa etti.

Peki, 2008’den bugüne ÖSYM'nin yaptığı hatalar neler?

2008 ÖSS: ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI SKANDALI

2008’de ÖSS puanları açıklanırken birçok adayın Ortaöğretim Başarı Puanı yanlış hesaplanmıştı. Antakya Lisesi’nden sınava giren H.A 55.15 diploma notuyla 100 tam puan alırken aynı okuldan farklı puan türlerinde 8 öğrenci daha 100 tam puan olarak okul birincisiymiş gibi puan avantajından yararlandı. Aynı liseden S.Ö, 65.6, M.B. 61.2, B.B. 58.9, Ö.Ö.T. ise 54.3 diploma notuyla 100 tam puan aldı.
İstanbul-Beykoz’dan T.G adlı öğrencinin 55.8 diploma notuyla OBP’si 100 geldi.
Bir puanla 20 bin kişinin önüne geçilen sistemde, bu yanlışlık yaklaşık bir milyon 400 bin adayı etkiledi.

2010 KPSS: ÇALINTI SORULAR VE KOPYA

2010 yılında KPSS sorularının birden fazla adayın mail adresine gönderildiği iddiaları KPSS adaylarını ayağa kaldırmıştı. Eğitim Bilimleri sınavında 500 aday, tüm soruları bilerek, tam puan aldı. Ancak bir önceki yılın sınavında tam puan alan aday çıkmamıştı. 500 kişinin birden tam puan alması soruların sınav öncesi çalındığı iddialarına neden oldu. Sınav birincileri arasında evli çiftler, kardeşler ve arkadaşlar olunca YÖK sınavın kısmen iptaline karar verdi.
Sınav sorularının çalındığı ve kopya çekildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma yıllar sürdü. 2016 yılında Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavı da iptal edildi.

2011 YGS: ŞİFRELERDEN GEÇİLMEYEN SINAV

Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin 27 Mart 2011 tarihinde katıldığı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda sorular üzerinde şifreleme yapıldığı ve soruların cemaate yakın kişilere servis edildiği iddiası ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Türkiye’nin her yerinde kitlesel eylemler düzenlenmiş, bu skandalın aydınlatılması ve sınavın iptal edilmesi talep edilmişti. Recep Tayyip Erdoğan ise öğrencilerle ilgili olarak, “Kalkarız onların karşısına 5 bin, 10 bin tane genci koyarız” diyerek eylem yapanları hedef göstermişti. Skandalın ardından yürütülen soruşturma ise sonuçsuz kaldı fakat protestolara katılan birçok öğrenci gözaltına alındı.

2012 KPSS: 7 BİN ADAY KAYIP

2012 yılında yapılan KPSS’de sonuçlar açıklandıktan sonra birçok aday netlerinin bekledikleri gibi gelmediğini fark etmişti. Adayların itirazları haftalarca sürdü. Adaylar, sosyal medyada tepkilerini dile getirdi, ÖSYM’ye itiraz dilekçeleri yağdı.
Kafa karıştıran başka bir konu is kayıp 7 bin adaydı. Yaklaşık 7 bin kişinin cevap kağıdının sıralamaya alınmadığı iddia edildi. ÖSYM ’nin açıkladığı istatistiklerde 931 bin 93 adayın sınavının geçerli sayıldığını; ancak kendilerine yollanan sonuç belgelerinde bu sayının 924 bin 739 olduğunu ifade eden adaylar, “7 bin kişinin cevap kâğıtları nerede?​” diye sordu.

2013 LYS: KAYIP KAĞITLAR

ÖSYM'nin rekor denebilecek bir hızla 7 günde açıkladığı Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) giren 5 adayın cevap kâğıtları kayboldu. ÖSYM merkezine gönderilen kutulardan soru kitapçığı çıkarken cevap kâğıdının çıkmaması üzerine ÖSYM alarma geçti. Cevap kâğıtlarının ÖSYM'ye ulaşmamasında sınav görevlilerinin hatası olduğu sınav salonlarındaki kamera görüntülerinden tespit edildi. Adayların mağdur olmalarını önlemek amacıyla bu adayların eşdeğer sınava alınmalarına karar verildi.

2014 YGS: AÇIKLANMAYAN SORULAR VE YANITLAR

2014’te ÖSYM, adayların yanıtlarını kontrol etmesi için optik sınav kağıtlarını internette yayımladı. Oysa o yıl ne sorular ne de cevaplar açıklanmıştı. Adayların cevaplarını nereden kontrol edecekleri ve nasıl itiraz edecekleri akıllarında soru işareti olarak kaldı.

2015 YGS: KOPYALI SINAV

Binlerce öğrencinin katıldığı YGS 2015'te yine kopya çekildiği iddia edildi. Sosyal medyaya düşen fotoğraflar bu iddiaların doğrularını arttırır nitelikteydi. Birkaç hesaptan paylaşılan fotoğraflarda ÖSYM YGS 2015 soru kitapçığı net olarak görülüyordu.
Elektronik tüm cihazların yanı sıra, çakmak, metal bileklik, hatta bozuk paranın dahi içeri sokulmasının yasak olduğu sınavda, bazı adayların cep telefonu ile sınava girdiği açıktı. Öte yandan bir aday sosyal medya hesabından cep telefonu ile sınava girdiğini ve bazı soruları internette araştırarak cevapladığını iddia etti.

2016 LYS: YİNE ŞİFRE İDDİASI

2016’da yapılan LYS Kimya testinde 2011’deki sınavda olduğu gibi bir şifre olduğu ve doğru cevapların bu şifreyi çözerek bulunabildiği iddia edildi. ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Kimya sorularında yaşanan şifrelemeyi, olmaması gereken bir tesadüf olarak değerlendirdi ve “Bu bizim kusurumuz, gelecek yıl, bu durumu da göz önünde bulundurarak, çok daha sıkı kontroller yapmamız gerekiyor” dedi.

2017 LYS: BİR GECEDE DEĞİŞEN SONUÇLAR

ÖSYM’den yapılan açıklamada üniversite giriş sınavında hesaplama hatası yapıldığı duyuruldu. ÖSYM tarafından yapılan güncelleme sonrası, 1110 adayın yerleştiği program değiştirilirken, daha önce üniversiteyi kazandığı ilan edilen 1499 aday yeni durumda herhangi bir programa yerleştirilemedi. Daha önce bir bölüme yerleşemeyen 1628 aday ise yapılan düzeltme sonrası bir programa yerleştirilmiş oldu. (GENÇ HAYAT)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Rusya: IŞİD’in konvoyunu vurduk

SONRAKİ HABER

ABD’nin Telafer’deki askeri üssü kalıcı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa