23 Ağustos 2017 12:44

Vinç sürücüsü eğitimsiz, firma iş güvenliğinden bihaber!

Diyarbakır’da karakol olarak kullanılan okulun önünde oynayan 2 çocuğun ölümüyle ilgili davada yaşanan ihmaller zinciri ortaya çıktı.

Paylaş

Diyarbakır’da karakol olarak kullanılan okulun önünde oynayan 2 çocuğun, beton blok ören vincin devirdiği duvarın altında kalarak yaşamını yitirmesiyle ilgili 3 kişi hakkında 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Vinç sürücüsünün eğitim almadığı ortaya çıkarken, firma yetkilisi ise iş güvenliğinin bihaber olduğunu savundu. 

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Ben û Sen Mahallesinde 30 Mart 2016 tarihinde gündüzleri okul geceleri ise polislerce karakol olarak kullanılan Turgut Özal İlkokulu’nun etrafına örülen beton bloklarını taşıyan vinç okul duvarını devirmiş, ilkokul öğrencileri Ayaz Özdemir (6) ve Furkan Öner (6) yaşamını yitirmişti. 1 kişi de yaralanmıştı. Olaya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 6 sayfalık iddianamede, facianın bir dizi ihmal ve skandal zinciri sonucunda meydana geldiği ortaya çıktı. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, vinç şoförü Aziz Korkmaz, vincin kiralandığı firma sahibi Mahmut Kazaylek ile beton blokları getiren firmanın yetkilisi Faik Kayar’ın “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi. Yaşamını yitiren ve yaralananların yakınlarının müşteki olarak yer aldığı iddianamede, beton duvarları okulun etrafına yerleştirmesine karar veren, bunun ihalesini yapan Diyarbakır Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve okul idaresine değinilmemesi ise dikkat çekti. 

OKUL DUVARI ‘ÇÜRÜK’ OLDUĞU İÇİN YIKILMIŞ!

Kaza yapan vincin sürücüsü Aziz Korkmaz’ın savcılıktaki ifadesine yer verilen iddianamede Korkmaz, okulun bahçesine beton blokları bırakmak için çalıştıkları sırada kendilerini meraklı şekilde izleyen çocukları kovduklarını ancak çocukların ısrarla çalıştıkları yere geldiğini iddia etti. Çalıştıkları yer yol üstü olduğu için emniyet şeridi çekmediklerini savunan Korkmaz, okulun kapısından çıkarken hızının çok az olduğunu, çarptığı okul duvarının çürük olduğu için yıkıldığını ileri sürdü. Aracı kullanacak sürücü yetkisi olduğunu iddia eden Korkmaz, kazada bir kusurunun olmadığını, gerekli tedbirleri aldığını savundu. 

Vincin bağlı olduğu Ömeroğlu Ltd. Şti’nin sahibi Mahmut Kazaylek ise, savcılıkta verdiği ifadesinde vincin Uysal İnşaat Müteahhitlik Sanayi LTD. ŞTİ’nin yetkilisi Faik Kayar tarafından kiralandığını kaydetti. Kazaylek, vincin çalıştığı ortamın güvenliğini sağlamakla görevli olmadığını bunun vinci kiralayan şirket tarafından sağlandığını iddia ederek, suçlamaları kabul etmedi.

‘ÇEVRE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİM YOK’

Vinci kiralayan firmanın yetkilisi Faik Kayar’ın olaydan yaklaşık 6 ay sonra 26 Eylül 2016’da jandarmaya verdiği ifadesinde, kazaya sebep olan vinci 1 aylığına kiraladıklarını, kaza ile bir ilgisinin olmadığını savunan Kayar, kaza yerinde alınan çevre güvenliği ile ilgili bilgisinin olmadığını, kaza sırasında olay yerinde olmadığı belirterek üzerine atılı suçlamaları reddetti. Şüphelilerin atılı suçları işlediğini ifade eden savcı, iddianamede belirtilen sevk maddelerince cezalandırılmalarını istedi. Davanın ilk duruşması Ekim ayında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘YETKİSİ OLMAYAN BİR GÖREVİ ÜSTLENDİ’

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ölümlü ve yaralamalı kaza ile ilgili görevlendirdiği 3 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora yer verilen iddianamede, olayın “iş kazası” olduğu ileri sürüldü. Raporda, asıl işveren konumundaki Faik Kayar ile alt işveren durumundaki Mahmut Kazaylek’in yüklenici firma yetkileri olması sebebiyle işin yürütümü sırasında alınması gereken önlem ve tedbirleri alma sorumluluklarının bulunduğunu, ancak bu tedbirleri almadıkları belirtildi. Raporda, Kayar ve Kazaylek’in, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Kanunu, Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmedikleri için 1. Derece asli kusurlu olduklarına dair tespite yer verildi. Raporda, vinç sürücüsü Aziz Korkmaz’ın eğitim almadığı bir aracı kullanarak yetkisi olmayan bir görevi üstlenip hatalı davranışı sonucu kazaya neden olduğu vurgulandı. Korkmaz’ın, trafikte kullanma konusunda eğitimini almadığı mobil vinç iş makinesi kullanarak görevi dâhilinde olmayan bir işe kalkıştığı ifade edilen raporda, Korkmaz’ın aynı zamanda yaşının ve mesleki tecrübesinin gerektirdiği özen ve dikkati göstermeyerek kazanın oluşumunda “1. Derece asli kusurlu” olduğuna dair tespitine yer verildi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Kırbayır ailesi: Biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Sedir ormanına boksit ocağı! 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa