24 Ağustos 2017 11:15

PEN'den gazetecilere karşı Interpol'ün kullanılmasına tepki

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç PEN Başkanı Elisabeth Asbrink, AKP hükümetinin yurt dışında yaşayan muhalifleri susturmak için Interpol’u bir araç olarak kullandığını belirterek, bunu engellemek için Uluslararası PEN olarak girişimde bulunacaklarını söyledi.

Dün, Asbrink başkanlığındaki bir PEN heyeti, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile Türkiye’deki ifade özgürlüğü ihlalleri ve 4 Ağustos günü İspanya’da tutuklanan Yazar Hamza Yalçın’ın durumunun ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi.

PEN’in girişimi sonucu gerçekleşen toplantıdan sonra görüştüğümüz Asbrink, Gazeteci-Yazar Ahmet Altan’ın savunmasını okuduğunu belirterek, “Hükümet, muhaliflerine sahte suçlamalar yöneltiliyor. Hukukun iktidar tarafından araçsallaştırıldığını görüyoruz. Cumhuriyet yazarlarına yönelik suçlamalar oldukça kaygı verici” dedi.

‘ERDOĞAN SINIRLARI AŞIYOR’

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında sığınmacıların Avrupa’ya gelmelerini engellemeyi amaçlayan anlaşmanın imzalanmasından sonra Erdoğan’ın kendinde insan haklarını daha fazla ihlal etme hakkını gördüğünü söyleyen Asbrink, şunları kaydetti: “Bugün Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Bakan, pek çok politikacı gibi bu anlaşmanın Türkiye’yi eleştirmenin önünde engel olmaması gerektiğini düşünüyor. Olanları kabul etmeyeceklerini ve Türkiye’ye daha fazla baskı yapacaklarını söylüyor. Erdoğan, Avrupa Birliği ülkelerindeki vatandaşları tutuklayarak sınırı aşıyor.”

‘TÜRKİYE’NİN TUTUMUNA KARŞI EYLEM YAPACAĞIZ’

İsveç Dışişleri Bakanı Wallström’ün Eylül ayında yapılacak olan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında “Türkiye’nin Interpol’ü istismar etmesini” gündeme getireceğini ve Avrupa Birliği ülkelerinin ortak tutum takınmalarını önereceğini söyleyen Asbrink,  
“Türkiye’nin Interpol’ü kullanarak diasporada yaşayan rejim karşıtlarını tutuklatmasını kaygı verici. İsveç PEN Kulubü Uluslararası PEN ile birlikte bunun engellenmesi için girişimde bulunacağız” dedi.

Hamza Yalçın’ın davasını yakından izlediklerini, belirten Asbrink, “Uluslararası PEN hukuki yardımda bulunuyor. Katalonya PEN de ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Yalçın’ın durumunu sürekli olarak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyoruz. PEN olarak gazeteci örgütleriyle birlikte Türkiye’nin tutumunu protesto etmek için eylem yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Asbrink, İsveç PEN Kulubü’nün Türkiye cezaevlerinde tutulan gazeteci ve yazarlarla dayanışma içinde olduğuna da vurgu yaptı.

‘YALÇIN DERHAL SERBEST BIRAKILMALI’

Öte yandan Uluslararası PEN Başkanı Carles Torner de, yazılı bir basın açıklaması yaparak İspanya’nın Yalçın’ı tutuklamasını kınadı. Türkiye istediği için İspanya’nın Yalçın’ı tutuklamasını oldukça kaygı verici bulduğunu söyleyen Torner, Türkiye’nin Interpol’u sınırları dışında yaşayan gazetecileri baskı altına almak için bir araç olarak kullandığına dikkat çekti. İspanya hükümetine Yalçın’ı derhal serbest bırakması çağrısında bulundu.

Evrensel'i Takip Et